Nils Ole inne i varmen — på beste benken noensinne?

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

At Harstad-regionen må nøye seg med èn, Tromsø to og Nord-Troms ingen, skal vi ikke lage noe nummer av, i denne omgang

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
kommentar

«På Stortinget er det godt å sitte», sa Celius i skuespillet «Det lykkelige valg». Om valgutfallet betyr lykke, gjenstår selvsagt å se. Men de seks representantene som er valgt inn fra Troms kan bli et sterkt lag — kanskje den beste Tromsbenken noensinne.

Å sitte på benken betyr i sportsverden å være innbytter eller reserve. På Stortinget er det motsatt. Her er de seks representantene fra vårt fylke så til de grader involvert i det politiske spillet. Det kan bli et ulidelig spennende oppgjør, både om hvilke partier som skal sitte i regjering, og hvilke representaner som får de ulike statsrådspostene. Her er så absolutt Troms med i kampen.

Tema: Valg 2021

Men først: For ei uke siden trodde svært få at målselvdølen Nils Ole Foshaug (50) skulle få plass på Tromsbenken fra sin posisjon som andrekandidat på Arbeiderpartiets liste. Partifeller hadde mistet trua, politiske kommentatorer mente løpet var kjørt — inkludert undertegnede — og i «seiersintervjuet» i Folkebladet tirsdag avslørte Foshaug at han også hadde mareritt før valget om at det ville mangle noen ytterst få stemmer. De to siste meningsmålingene ga knapt et lysglimt i tunnelen. Det så mørkt ut.

Folkebladets tegner Trond Sandnes lot selvsagt ikke anledningen gå fra seg, og håndtegnet Foshaug sittende på utsida av Stortingets murer foran et bål med pledd over skuldrene. Nå må både tegneren og jeg bite spådommene i oss — og selvsagt må Foshaug tegnes på nytt, der han nyter varmen fra stortingspeisen. Der er det godt og varmt å sitte!

Og mens gratulasjonene strømmer inn til den tidligere målselvordføreren, rektoren, læreren og folkedanseren (!), kan vi i denne regionen juble litt ekstra. Tre av seks på Tromsbenken er tilhørende i midtfylket, og dersom statsrådkabalen går «vår vei» kan det bli fire, og bare enda bedre for en region med 30.000 innbyggere. At Harstad-regionen må nøye seg med èn, Tromsø to og Nord-Troms ingen, skal vi ikke lage noe nummer av, i denne omgang.

I stedet kan det være interessant å analysere de seks som har fått plass på benken. Fordi det er en sterk benk, som har alle forutsetninger til å utfylle hverandre og sette preg på viktige lokale saker. At det kanskje kan være tidenes beste Tromsbenk underbygges av at tre av dem allerede er kokvarm i spekulasjonene om ministerposter. Cecilie Myrseth (Ap) fra Lavangen nevnes stadig vekk som mulig fiskeriminister. Sandra Borch (Sp) fra Lavangen har solid posisjon i partiet, og nevnes både som mulig samferdselsminister og landbruks- og matminister. Til samferdselsministerposten er også Sps andrekadidat, Ivar B. Prestbakmo fra Salangen aktuell. Og hvis Borch blir pekt på, havner han uansett på Stortinget...

SAVNET: «En sterk forsvarstalsmann fra nord har vært savnet. Det kan bli Foshaug». Her fra Aps valgvake valgkvelden i Tromsø.  Foto: Gjermund Nilssen

Dersom SV går i regjering, er nestlederen i partiet og toppfiguren i Troms, Torgeir Knag Fylkesnes, en naturlig statsrådkandidat. Og dersom han skulle få en slik posisjon, er stortingsstolen ledig til Katrine Boel Gregussen — fra Senja SV...

De andre tre på benken har til felles med de tre statsrådkadidatene at de har svært sterke posisjoner i eget parti, samt bakgrunn og kunnskaper på viktige saksfelt for Nord-Norge. Nils Ole Foshaug har både som ordfører og i sin sivile jobb arbeidet tett opp mot Forsvaret. Nord-Norge har i flere stortingsperioder vært tragisk dårlig representert i viktige komiteer som sikkerhets- og forsvarskomiteen. En sterk forsvarstalsmann fra nord har vært savnet. Det kan bli Foshaug.

Høyres mann på benken, Erlend Svardal Bøe fra Tromsø, er et forholdsvis ubeskrevet blad i rikspolitikken, bortsett fra en kort periode som statssekretær i helsedepartementet. Og i tillegg til kompetanse på helsefeltet brenner Svardal Bøe for næringsutvikling i nord, ikke minst for sjømatnæringa. Han er en spennede fyr, og blir et viktig kort for Høyre, som er slått til marka i Nord-Norge etter et elendig valg i landsdelen. Det kan gi Svardal Bøe pondus og posisjon internt i partiet.

Tema: Valg 2021

Per-Willy Amundsen er Tromsbenkens mest erfarne politiker, også i kraft av tidligere politiske posisjoner. Den tidligere Frp-statsråden er ytterliggående i mange saker, men åpenbart en viktig stemmesanker for partiet. Han er pekt på som en av de viktigste brikkene i Frps uttalte ambisjon om å bli det mest markante opposisjonspartiet til regjeringen. Det gir makt og viktig innflytelse for Amundsen.

Utgangspunktet for de seks fremste folkevalgte fra Troms er godt. Og det kan bli enda bedre dersom Sp og SV går inn i regjering. Og selv om de seks representerer fem ulike partier, har Tromsbenken lang tradisjon for å snakke og handle sammen i viktige saker for Troms og hele landsdelen.

Denne samhandlingen i «Team Troms» bør fortsette, helt til fløyta går om fire år.