Tør du si at du hater været i Nord-Norge?

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Ja, det kunne kanskje ha fungert som en litt artig og barnslig sommersyssel her på 69 grader nord.

Ronny Trælvik, skribent og forfatter
kommentar

Det er ikke direkte stuereint å klage på været i Nord-Norge. I hvert fall ikke hvis man er født og oppvokst i den nordligste landsdelen, og heller ikke har gitt Folkeregisteret beskjed om noen nye planer i så måte. Faktumet er like full at vi har så mye av det her nord – været, altså – at det rett og slett blir i meste laget. Men å klage på det? Nei, det skulle tatt seg ut!

I stedet er vi nordlendinger flasket opp med uttrykk som for eksempel «vi veit kor vi bor» og «vi står han av». Det første av disse må jeg bare innrømme at jeg er rimelig lei av å høre. Det er verken unnskyldende eller trøstende i formen – knapt nok forklarende.

Men det kutter jo av en del surmulende innledninger om meteorologiske observasjoner og påfølgende kommentarer om samme emne – det skal det ha. Det andre er hakket bedre. «Vi står han av» forteller jo tross alt litt om hvor robust og seig den nordnorske folkesjela i realiteten er. Ellers kunne det ha vært nokså langt mellom naboene her.

SNØ: Å se snøen på fjelltoppene i juli er ikke det man helst ønsker seg. Her fra Lavangen denne uka.  Foto: Sissel Sjøgen

En god venn av meg pleier å si: «Jeg elsker Nord-Norge. Men den kjærligheta blir ikke gjengjeldt!» En nokså mjuk formulering, men likevel ytterst presis. Og vi snakker fremdeles om været. Her er det generelt sett en smule utfordrende å gjennomføre en passiar av noenlunde dannet karakter. Spesielt når nordavinden blåser hutrende grader langt inni beinmargen, og senker kroppstemperaturen til blålilla hudfarge.

Alltid oppdatert lokalvær finner du her

Og ikke minst sørvesten, som dusjer oss med regnvann i slike mengder at verken veier eller hager klarer å svelge unna. Men stiller vi oss opp og klager på dette, direkte og høylytt, da blir vi sett på som «bæsat». Ja, man kan faktisk bli forulempet gjennom verbale ytringer som til og med ikke har noe med hestens forplantningsorgan å gjøre. For det kan bli enda verre enn som så. Vi kan bli kalt for: Søringer!

I år var maimåneden mild og solrik. Det er sjeldent et godt tegn for resten av sommeren på våre breddegrader. Det sikreste værtegnet her oppe er: Varm mai gir våt og kald sommer. Men klag for all del ikke på været, for da er du pysete. Og hva mer er — du er ikke en ekte nordlending.

REGN: – Men stiller vi oss opp og klager på dette, direkte og høylytt, da blir vi sett på som «bæsat», skriver Ronny Trævik.  Foto: Trond Sandnes

Det er i grunnen ikke rart at vi er blitt et mer og mer solhungrig og varmesøkende folk her nord. Vinteren varer i seks måneder. Minst! Og da må de andre tre årstidene naturligvis finne seg i å albue seg fram for å få plass i det resterende halvåret.

Derfor oppsøker vi sol og varme. Plan B, når (ikke hvis) den nordnorske sommeren slår feil, består i å dra til Syden. Plan C er muligens en campingplass ved Botnviken. Men både Sverige og andre land rundt om på kloden er noe de fleste av oss skygger unna i 2021. Plan D da? (Og kanskje kommer man enda lenger ut i alfabetet før sommeren er over?) Vel, etter å ha tilbragt ei uke i Hardanger og i Bergen, med hyggelige temperaturer og ytterst få regndråper i luggen, vil jeg påstå at vårt lille reisefølge har vært godt over middels heldig, reint værmessig.


Meterologen: – Vi stjeler godværet fra søringene, og gir dem regn i retur

Vakthavende meterolog, Charalampos Sarchosidis, forteller at det ikke er lenge til ordentlige sydentemperaturer brer seg utover Nord-Norge.


For det kan man nemlig være, heldig, om man setter kursen sørover. Men husk nå bare å si at du ikke rømmer fra været. For tør du egentlig å innrømme at du hater været i Nord-Norge?!

Kan vi ikke bare si det rett ut? Været i Nord-Norge er simpelthen for spesielt interesserte! Her er det for kaldt, for vått, for ustabilt, og generelt sett svært lite publikumsvennlig. Skal man på fjelltur, er det skodde. Skal man på båttur, er det bølger. Skal man bade, er det for kaldt. Skal man sykle, er det vind. Og skal man gå, er det både vind og regn.

SOL: – Det kan for øvrig skytes inn at godværet, altså høytrykk med varme og tørt vær, som oftest kommer fra øst — fra Putins rike…  Foto: Trond Sandnes

Ja, sommerværet i nord glir tidvis inn i bibelske proporsjoner. Hadde Noah vært nordlending, ville han antakelig hver eneste juli måned gjort skuta klar for sjøsetting! Vel, nå handlet det jo i det tilfellet om en noe mer syndefull foranledning. Her har vi derimot tilnærmelsesvis rein samvittighet, og heller få å skylle på.

Vår Herre, som jo noen tross alt bebreider for lavtrykkene som stables opp fra vest, kan vi neppe sette på anklagebenken. Nei, da vil jeg heller sitere en tidligere sambygding av meg: «Enten e det han Tykjen, eller så e det han Gammel-Erik som e laus!» Det kan for øvrig skytes inn at godværet, altså høytrykk med varme og tørt vær, som oftest kommer fra øst — fra Putins rike…

Så hva ender vi opp med her? Jeg mener, hva gjør vi neste gang det kommer noen som sier: «Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær?» Skal vi nikke samtykkende, muligens smile overbærende, eller bare rett og slett kauke ut: «Jeg hater været i Nord-Norge!» Bare sånn for å sjekke reaksjonen.

Ja, det kunne kanskje ha fungert som en litt artig og barnslig sommersyssel her på 69 grader nord. For noe må man jo sysle med mens man venter på et lite gløtt i regnbygene.


Alt samlet på ett sted: Klikk her for vår fra dag til dag-tjeneste (Lokalvær, skredvarsel, sola, flo/fjære m.m.)