Smittespredning etter påske

FRISLIPP: – Man kan bare undre seg over hva som inntreffer etter påske hvis det blir frislipp på reiser til og fra røde områder, begrenset kun av anbefalinger, skriver Ulf Antonsen.  Foto: Heiko Junge / NTB

kommentar

Da pandemien i fjor brøt løs og usikkerheten var stor om hvor alvorlig syke folk kunne bli, kom avsløringene om at sykehusene i Norge gikk på lavbluss når det gjelder intensivkapasitet og at det ikke engang var nok munnbind eller hansker til helsearbeiderne i landet.

Mange kommuner i nord innførte da den omtalte «søringkarantenen», et noe flåsete ord, som særlig hovedstadspressen brukte for å så tvil om denne. I ettertid har den stått seg godt ved at vi fikk liten smitte ut i regionene fra røde områder med høy smitte. At sentrale myndigheter både kritiserte en slik karantene, viser hvor nedlatende de kan være overfor distriktene som sjøl tok grep der nasjonale myndigheter ikke turte. Til og med bruken av munnbind ble snakket ned av såkalte eksperter i FHI og dermed hos myndighetene.

At munnbind ble bagatellisert i pandemiens først fase, skyldes nok panikk hos regjeringen som ble tatt med buksene nede ved at de ikke hadde nok på lager i Norge. Årsaken var at forsyningen av medisiner og helseutstyr er overlatt til det hellige, alminnelige og perfekte markedet. Plutselig var det ikke så perfekt lengre når andre stater forbød eksport av både munnbind og håndsprit! Når vi nå har fått nok munnbind, er plutselig alle myndigheter enige om at det er bra å bruke dem når det kan være vanskelig å holde avstand, for eksempel i butikker, på kollektivtransport osv. Særlig grunnet de mer smittsomme muterte virusvariantene og at avstanden på en meter ikke holder, anbefales munnbind også lokale myndigheter.

At nasjonale myndigheter nå ikke vil innføre karantene på fritidsreiser mellom friske områder og røde regioner er mildt sagt forstemmende. Sjølsagt skal det fortsatt være mulig med helt nødvendige reiser begrunnet i jobb, liv og helse. Det virker som om de er feige og ikke tør av frykt for å tape stemmer til høstens valg. Enten det eller så bryr de seg ikke nok om at smitten eksporteres fra de store folkeregionene med svært høy smitte til regioner med liten eller ingen smitte og der det er kontroll. Jeg minner om at de smitteutbruddene vi ser i Tromsø, Harstad og andre steder i landet dokumentert kommer fra røde regioner som igjen fikk smitten via slappe regler for tilreisende til Norge i vinter.

Etter vinterferien der «søringene» reiste ut til særlig vintersportssteder og stod i heiskøer, fikk vi en gedigen oppblomstring av pandemien igjen. Nå tar flere uredde ordførere i landet, for eksempel Remi Solberg i Vestvågøy, til ordet for at folk nå ikke må komme til Lofoten på fritidsreiser. Der forklarer ordfører Solberg i Dagbladet at 3.000 personer måtte i karantene etter at Lofoten ble oversvømt av turister sist sommer. Slike omkostninger for egen befolkning vil han unngå. At en ordfører må ta grep der regjeringen nå ikke tør, kanskje av frykt for å tape oppslutning, er forstemmende. Også ordfører Toralf Heimdal i Bardu som sto i spissen for karantene fra røde områder i fjor, har uttalt at han forventer at myndighetene tar ansvar og innfører nasjonale regler for å hindre at smitten eksporteres ut til friske regioner med kontroll.

Koronatelefonen i Tromsø ble nylig oppringt av folk sørfra og lurte på om det var ok å komme til byen. Kommuneoverlege Trond Brattland har uttrykt bekymring for den negative smittesituasjonen det vil kunne få i Tromsø. Brattland vil ikke utelukke en ny «søringkarantene», ifølge Nordlys. Undersøkelse Nordlys har foretatt, viser at folk i byen er klart for en karantene for tilreisende fra røde områder. At dette ikke nå er innført kan kanskje skyldes at ordfører Gunnar Wilhelmsen i fjor fikk svidd fingrene av hovedstadspressen etter at han gikk i spissen for en søringkarantene i fjor. Man tirrer ikke makta! Han kan bare oppfordre folk om ikke å reise fra røde områder på påskeferie til Tromsø.

At andre ordførere ikke tør eller vil være klare og tydelig på å kreve at fritidsreiser til og fra røde områder nå må stoppes, må kanskje sees på bakgrunn av at de frykter kritikk for å be om en «søringkarantene» Man bør vel heller kalle det for en rød smittekarantene. Både ordfører i Lavangen og Salangen ville ikke innføre en slik karantene på fritidsreiser til og fra røde områder nylig. Samtidig kommer politisk ledelse i Lavangen med bla denne anbefaling: «Innbyggere anbefales ikke unødvendige reiser utenfor egen kommune.»

Folk i Lavangen skal altså begrense sine reiser for eksempel til og fra grønne områder uten smitte som Salangen og Bardu mens det sies ingenting om fritidsreiser inn fra røde områder. Turister skal kunne komme til Lavangen fra røde smittefylker, besøke slektninger og ta inn på overnattingsteder, uten at det lokalt settes eller presiseres noen begrensninger for innreise fra røde områder. Så kan man bare undre seg over hva som inntreffer etter påske hvis det blir frislipp på reiser til og fra røde områder, begrenset kun av anbefalinger.

Det er ikke utenkelig at myndighetene kanskje kommer med nasjonale tiltak til påske fremfor dvaske anbefalinger om fritidsreiser til påske til og fra områder med høy smitte. Det er bare å håpe at de ikke samtidig stenger ned helgrønne flekker på kartet dersom søringene likevel får noen reisebegrensninger, er ikke utenkelig. Da må folk i friskmeldte kommuner som Salangen og Lavangen kanskje sitte i karantene samtidig med folk i Oslo. Makta rår. God smittefri påske!