God påske! Husk sprit. Og fornuft.

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Vi vet alle at det er veien ut av mørket, men det går jo så tregt...

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
kommentar

Påskemorgen slukker slett ikke sorgen — vi går for andre gang inn i påskehøytiden med en lammende koronapandemi hengende over oss.

I fjor ante vi lite om hva det egentlig var som traff oss. I år vet vi mye mer — vi har hatt en bratt læringskurve, alle sammen, og motbakken er fortsatt seig fram mot fjelltoppen, lyset og det normale livet.

En av de største forskjellene fra i fjor er den enorme frustrasjonen som har bygd seg opp i løpet av det lange uåret — vi er blitt søkk lei og livredd både for helsa, økonomien, arbeidsplassene, utdanninga, idretten, kulturen — det grunnleggende og alt som betyr noe for oss.

En annen stor forskjell er at vi nå drar på hytta eller blir hjemme i påsken og er viklet inn i en garnvase av lover og regler og forskrifter og anbefalinger og råd — som i sum er blitt så vanskelig å forholde seg til at selv en statsminister og en partinestleder — og sikkert mange andre samfunnstopper — ikke klarer å følge med og opp.

Det beste påskerådet er nok å følge de kloke ord fra kommuneoverlege i Senja og Sørreisa, Aslak Hovda Lien, på Folkebladet-TV torsdag — om hva de nye innstrammingene egentlig handler om: Ha færrest mulig nærkontakter, hold antall besøk nede, hold avstand og unngå å smitte andre. «Det er mange ting som ikke er helt logisk i alle råd og regler nå, så man må huske på hovedintensjonen og tenke litt på hva som er lurt å gjøre», er Hovda Liens forenklede og forståelig budskap i regeljungelen.

Og vi føyer til; Tenk også nøye på hva som ikke er lurt å gjøre, og la være å gjøre det! Bruk fornuft, og husk å ta med sprit — håndsprit altså!

Og mens vi sitter der på hytta, eller på verandaen eller i sofaen hjemme — litt mer ensomme og isolert enn vanlig — kan vi jo tenke på hva vi skal gjøre når dette er over. Det bør jo fortinnsvis være lystelige tanker. Like viktig er det å evaluere det året vi har vært gjennom. Det er ikke like lystelig, også fordi vi fra myndighetenes side har vært utsatt for en hestekur som både har vært strengt nødvendig, men som også har rammet blindt. Det kan ha åpenbart ha svekket dugnadsånden i det norske folk. Det bør vi lære av til neste gang.

Evalueringen av myndighetenes mylder av inngripende tiltak må også svare på de vanskelige spørsmålene: Var alt egentlig nødvendig — står tiltakene i stil til risikoen og effekten? Virket noe mot sin hensikt? Hvorfor kunne vi ikke differensiere mer, ut fra hvor vi bor i landet og hvor høyt smittetrykket er? Var det eksempelvis nødvendig å innføre skjenkeforbud i hele landet, også i områder der smittetallene er lik null — og sett i lys av knapt har vært påvist smitte på utesteder? Hjemmefestene som har erstattet utelivet har derimot medført mye smitte.

Var det nødvendig å stenge ned breddeidretten over hele landet, også på små steder som Lavangen, som har hatt tre smittetilfeller på ett år, og der Lavangen idrettsforening ikke har andre å spille kamper mot fordi det bare er ett lag i hele kommunen? Var det nødvendig å stenge ned kulturlivet — fastmonterte stoler eller ikke har i alle fall ikke gjort noen forskjell i smittetallene?

Slik kunne vi fortsatt i avsnitt etter avsnitt. Hovedkonklusjonen er vel at det er vanskelig å vite, men det er viktig å vinne erfaring til neste gang vi blir rammet — Gud forby. At regjeringen og helsemyndighetene har gjort sitt beste, og ikke ville tyne oss eller herse med oss, kan vi være ganske sikre på. På enkelte områder kunne det kanskje vært strammet enda mer til, gjerne på et tidligere tidspunkt. Det bør også bli en del av den store evalueringen etter koronaen.

Vi går inn i påsken midt i smittebølge nummer tre, og fagfolkene er utrygge på hva påsken vil bære med seg. Det er ikke betryggende at flytrafikken i påsketida er stor, til tross for stadig strengere tiltak. Nyheten om at Tromsø er blant påskens mest populære destinasjoner i Norge, med 91 flyankomster de neste fem dagene, er egentlig knapt til å tro. I tillegg kommer 13 ankomster av SAS-fly til Bardufoss fra fredag til onsdag i neste uke. Kan virkelig alt dette være «nødvendige reiser»? Det gir uansett grunn til bekymring for ukene etter påske.

Bekymring har vel de fleste av oss også over vaksine-tempoet. Vi vet alle at det er veien ut av mørket, men det går jo så tregt... At ikke opposisjonen har vært enda mer kritisk til dette, AstraZeneca-trøbbel eller ikke, er nesten ikke til å tro. Det virker som det er innført to meters avstand i den politiske debatten om både smittevernsregler, tiltak og vaksine.

Den debatten er viktig å ta og holde varm nå når vi går mot lysere tider. I mens kan vi glede oss over at det er sommertid natt til søndag. Da kommer vi èn ekstra time nærmere målet; Slutten på pandemien. Det slukker i det minste litt av sorgen.

God påske!

Helseminister Bent Høie inviterte sammen med Espen Nakstad og Geir Bukholm til folkets spørretime om korona onsdag kveld. Se direktesendingen i reprise.

Vi har kommuneoverlege Aslak Hovda Lien i studio for å snakke om de nye koronatiltakene som iverksettes fra midnatt natt til torsdag.