Finnsnes uten fest

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Men folkeligheten har uansett vært en ledetråd for arrangementet i alle de årene festivalen har eksistert.

Olaf Øwre
kommentar

På denne tida av året har vi blitt vant til å se et festivaltelt bli satt opp ved Torget og at Storgata blir omgjort til gågate, med et yrende folkeliv ei hel hektisk festuke til ende. I år blir det stille i sentrum. Ikke noe festivaltelt. Ingen gågate hvor det myldrer av folk. Ingen artister blir å høres fra hovedscenen på Torget, hverken internasjonale, nasjonale eller lokale. Lyden og lysene fra tivoli og karuseller som hver eneste sommer har vært et fast innslag på Heimlymyra, glimrer med sitt fravær i år. Heller ikke ungdomskveld, eldretreff, barnebyteater, matmarked i Storgata og all verdens gøy i parken blir det noe av. Koronapandemien som har rammet hele verden, setter en stopper for alt. Finnsnes må klare seg uten sin sommerfest i 2020.

Vi kommer til å savne både lyd, lys og «lukten» av Finnsnes i Fest — den helt spesielle stemninga som dirrer i lufta. Sommerpulsen blant folk i gatene. Siden 1979, da Finnsnes i Fest ble arrangert for første gang, har denne sommerfestivalen blitt en svært populær årlig begivenhet for folk i alle aldre. Uhøytidelig og nær — med et bredt spekter av musikk, teater, kunst og kultur, idrett og alle mulige andre aktiviteter og innslag. Noe for enhver smak. Kanskje nettopp derfor har Finnsnes i Fest vært både elsket og hatet. Det er så lett å kritisere og være misfornøyd med noe. Men folkeligheten har uansett vært en ledetråd for arrangementet i alle de årene festivalen har eksistert.

2019: Åge Aleksandersen gjorde stor suksess på festscenen på Finnsnes.   Foto: Stine Aarvik

De fleste av oss har mange gode minner fra Finnsnes i Fest. Noen vil huske den gang de var små og kjørte radiobil og karusell på tivoli. Sukkerspinn og iskrem. Sitrende spenning. For andre vil konsertopplevelser med kjente og kjære artister som Wenche Myhre, Nazareth, Bobbysocks, Monroes, D.D.E. eller Åge Aleksandersen, være det som er blitt magiske øyeblikk i hukommelsen. Eller bare det å treffe gamle kjente som er kommet heim til Finnsnes på ferie. Gjensyn over en øl på puben. Dele glede og latter. Fire tiår med Finnsnes i Fest har gjort festivalen til en tradisjonsrik institusjon i folks bevissthet, med et engasjement som favner generasjoner. De samme som gikk på FiFs ungdomsarrangementer i 1979 og var på bryggedans på 80-tallet, vil om ikke lenge være å finne på FiFs eldretreff og mimre om gamle dager. Folk har vært med på hele den lange reisen og hatt det veldig moro underveis.

De siste årene har sett Finnsnes i Fest bli preget av store organisatoriske og økonomiske problemer. Festivaleieren Finnsnes Forum FLI (forening/lag/innretning), som ble etablert i 2011, havnet etter hvert i store vansker. Å skilte med store artistnavn på plakaten har ikke hvert år gitt uttelling i form av stort publikumsoppmøte og ditto penger i kassa. Værgudene har heller ikke vært på lag med arrangørene bestandig. En for dyr administrasjon har også bidratt til at underskuddene på drifta fikk balle på seg for lenge. Regnskapsføring var forsinket og oversikten ble borte. Med en kreditorgjeld på over 2,5 millioner kroner var det til syvende og sist ingen annen utvei enn at Finnsnes Forum FLI måtte havne i skifteretten. Konkursen ble registrert i Brønnøysund i mai i år.

2005: Festgeneral Line Miriam Haugan fortvilte over at Statens vegvesen ikke ville stenge Storgata under festuka   Foto: Per Chr. S. Andersen

Allerede tre måneder før Finnsnes Forums lite gloriøse sorti inn i solnedgangen i Brønnøysundregistrene, ble etterfølgeren dannet. Nyforeninga, med det litt vanskelige navnet Næringsforeningen i Finnsnesregionen, ble etablert i begynnelsen av februar. En av pådriverne for å stable den nye foreninga på beina var Line Miriam Haugan, et kjent navn i flere sammenhenger og med et stort hjerte for Finnsnes og omegn. Som styreleder er Thor Meland kommet inn, opprinnelig fra Hakadalen, prosjektleder for Husøy Hotell Eiendom AS og inne på eiersiden i Senjen Holding AS. Det er en styrke at det også kommer inn nye koster som kan tilføre friske tanker og idéer til foreninga. Ikke minst når det gjelder Finnsnes i Fest og veien videre for dette viktige arrangementet.

Så kom koronastengingen av hele samfunnet i midten av mars. Det har satt en effektiv stopper for alt av festivaler rundt om i kongeriket denne sommeren — inkludert Finnsnes i Fest. Nå hadde neppe nyforeninga kommet særlig langt med planene for årets Finnsnes i Fest, før koronasituasjonen meldte seg med full tyngde. Men hvor merkelig det enn måtte høres ut, kan dette vise seg å være en slags «blessing in disguise» — en velsignelse i forkledning. Et velkomment hvileskjær for å samle tankene og komme bedre til hektene, før Finnsnes i Fest forhåpentligvis kan relanseres i ny og revitalisert utgave sommeren 2021. Næringsforeninga kan nå bruke koronapausen til å diskutere grundig gjennom hele konseptet for Finnsnes i Fest, og hva festivalen bør og må inneholde i årene fremover. For at sommerfesten både skal være attraktiv for publikum og ha en økonomisk forsvarlig drift.

1983: Finnsnes fikk sin andre 17. mai da Wenche Myhre åpnet Finnsnes i Fest til smekkfulle gater.  Foto: Helge Matland

Finnsnesregionen, både næringsliv og innbyggere, trenger Finnsnes i Fest som en årlig begivenhet å se fram til hver sommer. Vi kommer til å savne Finnsnes i Fest i år — men for å sitere fra deLillos store sommerhit: – Når du en gang kommer neste sommer, skal vi atter være her, og vi skal synge gamle sanger om igjen...