Reiseskam? Nei, ryk og reis!

  Foto: Trond Sandnes (Tegning)

Reglene gjelder på akkurat samme måte, helt uavhengig av hvor du oppholder deg

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
kommentar

Så er vi i gang igjen, med en ny «skam»-runde. Nå er det «reiseskam», altså at vi skal skamme oss over å reise til utlandet på ferie. Ryk og reis, er det fristende å si.

Koronapandemien har utløst tidenes største folkedugnad i Norge. Og gjennom lojalitet, disiplin, høy moral og tillit til hverandre har vi nordmenn stått i det, og sammen lyktes i å holde sprendningen nede. Det er en seier for den gode norske dugnadsånden, selv om — som alltid når det er dugnad — noen sniker seg unna. Men de er få, oppsiktsvekkende få.

Men samtidig som vi har vasket hender så hudfillene fyker, passet på èn-metersregelen og holdt oss hjemme hvis vi har vært snufset, har også koronapandemien vist en annen side av oss: Den fordømmende. Vi har fordømt de som hamstret doruller og gjær. Vi har fordømt de som lurte seg på hytta. Vi har fordømt de som har hatt hjemmefester. Og nå: Vi fordømmer de som reiser utenlands, ikke minst de som «tar han helt ut» og drar til selveste Syden.

FORDØMMER: «Vi fordømmer de som reiser utenlands, ikke minst de som «tar han helt ut» og drar til selveste Syden».   Foto: Julian Diamond

Sosiale medier flyter over av fordømmelser og «hva skal du egentlig i Syden å gjøre» og «hvorfor kan du ikke bare holde deg hjemme i Norge èn eneste sommer»? Tilsynet for høy moral har fått haugevis av nye styremedlemmer, og det skytes fra alle hold mot vår moral, eller manglende sådan.

Og nyhetsmediene bygger opp om både flyskam og frykt. «På vei til Nice med charterskam i bagasjen» skriver Aftenposten, og siterer en familie som ønsker å være anonyme, fordi det er føles «skambelagt» å dra til Frankrike.

Myndighetene må også ta sin del av ansvaret for at utenlandsferie er blitt fy. Det ligger en åpenbar dobbeltkommunikasjon i å åpne for å reise til en lang rekke europeiske land, men å samtidig si at «men vi anbefaler det ikke». – Vi anbefaler ingen å reise utenlands i sommer, selv om det er mulig å reise til land med lite smitte uten å måtte i karantene når man kommer hjem, sa kommunikator nummer èn blant helsetoppene, assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, til VG denne uka.

Men hva betyr egentlig det? Nakstad innrømte selv at det var en slags dobbeltkommunikasjon, og at det nesten måtte være slik. Med andre ord; Det er opp til hver enkelt av oss om vi vil reise utenlands, det er greit for myndighetene, men de vil egentlig at vi skal holde oss hjemme. Bør vi ikke det, da?

SKAM: «Og nyhetsmediene bygger opp om både flyskam og frykt».  Foto: Stein Wilhelmsen

Nei, ikke uten videre. Vi bør først og fremst lytte til oss selv, og i alle fall ikke til en storm av fordømmelser på sosiale medier. Men enda viktigere, og det som er grunnleggende for alle våre valg, enten vi velger å reise i Norge eller til utlandet: Vi må følge smittevernreglene. Det er disiplinen i forhold til hygiene, avstand og selvpålagt karantene dersom vi føler oss syk, som er avgjørende for smittespredning — ikke om vi oppholder oss i Malangen, Mandal, Monaco eller på Mallorca.

Føler vi oss utrygge på smittesituasjonen, folkemengder eller sosiale settinger bør vi selvsagt tenke oss om. Men det er jo nettopp dette vi nordmenn i all hovedsak har vært kjempeflinke til i litt over fire måneder nå. Det er nettopp dette som er kjernen i den store norske folkedugnaden. Vi får råd og vink fra myndigheter og politikere. Vi aksepterer og følger restriksjonene de innfører. Men til syvende og sist er det våre personlige valg og gjøremål som er avgjørende, og bare det.

Så lenge vi tar ansvar for oss selv — og dermed fellesskapet, har ingen andre rett til å kritisere eller fordømme.

Og selv om det er mye vi ikke vet om Covid-19 og hvordan koronaen smitter, vet vi i alle fall èn ting: Det er helt tilfeldig. De som har blitt smittet til nå, i alle fall i Norge, har bare vært uheldige. De har vært på galt sted til feil tid, og de hadde ingen forutsetninger til å ane at viruset svirret i lufta.

TRUSSEL: «Svært mange, både nordmenn og utlendinger, retter snuten mot Senja-regionen spesielt.   Foto: Linda Juanette Lande

Også derfor er det ingen grunn til å fordømme noen. Og derfor er det heller ikke noen grunn til å føle på skam. Du kan like godt bli smittet i din egen by eller bygd som på ferietur i Lofoten, på Vestlandet eller i utlandet. Det eneste du kan gjøre for å holde sannsynligheten for å bli påført smitte så lav som mulig, er å følge smittevernreglene. Og de reglene gjelder på akkurat samme måte, helt uavhengig av hvor du oppholder deg.

Sannsynligheten for at vi skal få en ny smittebølge utover høsten er ifølge helsemyndighetene absolutt til stede. I vår region er den største trusselen for smittespredning at grensene er åpnet, og at svært mange, både nordmenn og utlendinger, retter snuten mot Senja-regionen spesielt. Trolig er det mer utfordrende enn at noen bofaste Midt-Tromsværinger drar utenlands.

Det er de kommende dager og uker vi legger grunnlaget for en god høst med lite smitte, uansett hvor vi velger å feriere. De gode råd har myndighetene gitt, og følger vi dem trenger vi verken å føle på frykt eller skam.