Nå går det helt i ball for Raja

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Alle vet, også ølglade breddefotballspillere, at èn-metersregelen brytes hele tiden og over alt

RØDT NESTE? «Abid Raja har pådratt seg solklart gult kort fra det norske fotballfolket».   Foto: Trond Reidar Teigen, NTB/Scanpix

REGLENE BRYTES: «...enten man deltar i den evigvarende feiringen av Liverpool-triumfer eller skåler for naboen».   Foto: Jon Terje Eitreå

FØRSTE DRYSS: «Tre-fire uker senere kan faktisk Idrettsheia i Salangen ha fått sitt første lette dryss med snø».   Foto: Mathias Brobakk Nordgård

kommentar

Finnsnes IL hadde en gang på 70-tallet en teknisk eminent spiller som aldri scoret mål, men bare var kjent for èn ting: Formålsløse driblinger på tvers av banen. Denne spilleren kom jeg plutselig til å tenke på etter å ha fulgt kulturminister Abid Rajas politiske sideforskyvninger de siste dagene om breddefotballen. Eneste forskjell på driblekunstneren på Finnsnes og Raja er at kulturministeren har driblet seg ut over dødlinja og rotet seg inn i nettet som skal fange ballen når den går utfor mål.

Abid Raja har pådratt seg solklart gult kort fra det norske fotballfolket, og det formelig stinker rødt dersom han fortsatt er på banen og får spille videre. 50.000 voksne norske breddefotballspillere, 3.000 av dem i Troms, må altså fortsatt i minst èn måned drive en form for idrett som minner mer om å hoppe tau uten tau eller spille luftgitar.

Det skjer mens restauranter og utesteder har åpnet opp, og alle vet, også ølglade breddefotballspillere, at èn-metersregelen brytes hele tiden og over alt, enten man deltar i den evigvarende feiringen av Liverpool-triumfer eller skåler for at naboen endelig har fullført sitt veranda-prosjekt, Det skjer mens badeland, treningsstudioer og fornøyelsesparker har åpnet dørene, mens nye reiseråd forteller at du praktisk talt kan reise overalt i Europa, selvsagt bortsett fra til borderfolket i øst. Det skjer mens alle andre fotballspillere, i toppfotballen og i barnefotballen, kan spille fotball slik fotball skal spilles. Med nærkontakt.

Tilbake står bredden. Eller røkla, som kanskje Abid Raja og hans rådgivere tenker om dem. De skal vente til 10. august før de får vite mer, og i går presterte Raja til og med å si til Nordlys at det ikke er sikkert at breddefotball kommer i gang som normalt i 2021. Der avviste han også at spesielle tilpasninger for Nord-Norge er aktuelt. Det betyr at sesongen i nord kan bli avblåst og havne i klar offside — det er uansett ikke mulig (og heller ikke smittevennlig) å avvikle det meste av seriespillet for damer og herrer i Senja storhall og Bardufoss storhall.

Tilbake står fotballfolket som store spørsmålstegn. Det er fire innlagte koronasmittede på norske sykehus. Det har ikke vært smitte i Midt-Troms på over tre måneder. I Tromsø har det vært ett tilfelle siden 17. mai. Men på Idrettsheia i Salangen kan breddefotballspillerne ikke takle hverandre eller gå i en saftig hodeduell. Mens fotballen ruller for fullt i våre naboland, forklarer Raja, regjeringen og smittevernekspertene at det ikke er nærkontakten mellom spillerne de frykter, men publikum i pølsekøer og flyreiser til og fra kamper.

Men er det ikke bare å stenge pølsebua og kjøre mer buss? Og i alle fall la spillerne trene på ordentlig?

Konsekvensene har vi allerede sett. En lang rekke enkeltspillere, som kanskje ikke er hundre prosent dedikert til idretten og mest er med for artighet eller trim, har sluttet. Hele lag har trukket seg; i 3. divisjon for damer i Troms har IL Pioner, Nordreisa og Fløya 3 trukket sine lag fra seriespill på grunn av koronarestriksjonene, og flere andre lag vurderer det samme. Det er dypt alvorlig, spesielt for sårbare dameserier og lavere divisjoner for herrer, der antallet lag (før koronadritten) har gått kraftig ned de siste årene og seriespillet bare såvidt henger sammen.

Og mens de aktive spillerne sitter på benken og venter på Abid Raja — som har nøkkelen i sin hånd, har kulturministeren fått fotballfolket irritert som en lemen-flokk ved å å bruke Twitter som kommunikasjonskanal i dialogen med fotballforbundets topper:

«Det er opp til dere om dere ikke klarer få til fysisk møte altså. Jeg er klar! Dere må da selvsagt reise hvor jeg er. Bremanger, Ålesund, Molde, Stadt, Bergen, Voss, Trondheim, Bodø, Tromsø. Jeg er «utendørs» i juli», skrev Raja til Norges Fotballforbund på Twitter, som svar på kritikken av hans fravær i saken. At han faktisk valgte å besvare kritikk på vegne av så mange på Twitter, av alle steder, er vanskelig å ta på alvor, og uansett hva intensjonen var, framstår det som infantil «Fang meg hvis dere klarer»-mentalitet på trumpsk bunnivå.

Fredag møtte Raja endelig idrettspresident Berit Kjøll og fotballpresident Terje Svendsen, ikke på Twitter, men fysisk. Men nærkontakt ble det ikke: «Jeg kommer ikke til å legge noe politisk press på helsemyndighetene i denne saken, men vi kan be dem gjøre en ny vurdering», sa Raja til NTB i går, samtidig som han undertreket at det er helsemyndighetene som vurderer mulighetene for åpning av breddeidretten, og at det ikke blir noe nytt møte med idrettstoppene før 10. august.

Det betyr i klartekst at vi trolig skriver september før det blir mulig å starte seriespill, hvis det blir seriespill i det hele tatt. Tre-fire uker senere kan faktisk Idrettsheia i Salangen, Finnsnes stadion og Polleidet ha fått sitt første lette dryss med snø. Hvordan skal kulturministeren drible den?

Den norske regjeringa og helsemyndighetene fortjener et skikkelig publikumsbrøl for jobben som er gjort under pandemien — og måten tiltakene er kommunisert ut til folket. Ikke minst fra «folkehelten» Espen Rostrup Nakstad, som garantert blir kåret til Årets Navn i VG — helt fortjent. Men i kommunikasjonen om nettopp breddefotballen har mange hatt problemer med å forstå også Nakstad.

Dersom folk skal delta på tidenes mest krevende dugnad i Norge og godta strenge restriksjoner, må de også forstå hvorfor. Det gjør ikke fotballfolket. Opplevelsen er, ja nettopp, at Abid Raja og myndighetene bedriver «formålsløse driblinger på tvers av banen».

PS: Undertegnede er trener for samarbeidslaget Senja/Finnsnes i damenes 2. divisjon, som også er rammet av breddefotball-restriksjonene.