Heimdals koronakamp — minutt for minutt

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Taktikken ser foreløpig ut til å ha lyktes godt

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet

KONGEN: «Han har vunnet Reistadløpet åtte ganger, og er selveste Reistad-kongen i moderne tid».   Foto: Knut Løkse Nilssen

ORDREN: «Avlys øvelsen og send alle soldatene hjem, så fort som mulig!»  Foto: Trond Sandnes

MONICA OG ERNA: Det er åpenbart at også de er kraftig irritert».   Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix

kommentar

Lørdag går Toralf Heimdal (50) Reistadløpet — hvis ikke været blir helt malabarisk. Et slags PR-stunt for et løp som skulle hatt over 1.000 deltakere, men som ble slått ut av koronaviruset. Med filmkamera i hånda, en snøskuter som følge og skiløperne Erik Valnes og Andreas Nygaard som selskap på turen over fjellet, skal han bidra til en lokal og høyst spesiell «minutt for minutt»-sending på Folkebladet-TV.

Folkebladet-TV: Se Heimdal på iNyhetene [+]

Bardu-ordføreren har kjempet sin egen minutt for minutt-kamp mot koronaviruset — som en av de fremste talsmenn i nord for «søringkarantene». Og det har blitt lagt merke til i hele landet, og irritert både Oslo-eliten og redaktører og andre skrivende og snakkende mennesker i sør. Lengst har Nettavisens profilerte redaktør Gunnar Stavrum gått: Han lurer på om det har rablet for nordlendingene — eller de som bor i Nord-Korona, som han formulerer det.

Og selv om både justis- og beredskapsminister Monica Mæland og statsminister Erna Solberg har forsøkt å skjule det best mulig, er det åpenbart at også de er kraftig irritert. Men de bruker klokelig ikke sin nyvunnede ekstramakt til å stoppe Heimdal og andre ordførere og kommuneleger i Nord-Norge som vil holde søringene unna landsdelen. Det vil skape en tillitskrise som regjeringen og landet ikke er tjent med. Og fylkesmann Elisabeth Vik Aspaker i Troms og Finnmark bekrefter at regjeringa trolig vil åpne for lokale karanteneregler i veilederen som er på tur. Klokt det også.

Toralf Heimdals leserinnlegg «Fingrene av fatet Mæland» har skapt et enormt oppstyr. Over 34.000 mennesker har lest innlegget bare på Folkebladet.no. (Det bor 30.000 mennesker i Folkebladets nedslagsfelt i Midt-Troms...) Antall kommentarer og delinger av innlegget har slått alle rekorder. Heimdal har blitt intervjuet av alle mulige kanaler fra sitt karakteristiske hjemmestudio omgitt av tømmervegger, og han har ikke vært til å misforstå. Det skal han ha, Heimdal, han er usedvanlig klar i talen. Og han har nesten utelukkende høstet godord, bortsett fra en kar som først og fremst lot seg irritere noe grusomt over Heimdals earpods (hodetelefoner). Nok om det.

De som tror dette har vært Heimdals «15 minutes of fame» — 15 minutters berømmelse — må tro om igjen. Han har vært en usedvanlig talentfull langrennsløper på norsk toppnivå. Heimdals beste plassering i verdenscupen i langrenn er en andreplass i sprint klassisk i Oslo 7. mars 2001, på plassen bak Thomas Alsgaard. Han har vunnet Reistadløpet åtte ganger, og er selveste Reistad-kongen i moderne tid.

Og Heimdals minutt for minutt-kamp mot koronaviruset startet slett ikke med «søringkarantenen». Da viruset var i sin spede begynnelse og så vidt hadde startet sin snikende, usynlige vandring fra menneske til menneske i Norge, pågikk vinterøvelsen «Cold Response» for fullt i nord. For en ordfører i forsvarskommunen Bardu — som i årevis har hatt store fordeler — og noen ulemper, selvsagt — av Forsvarets tilstedeværelse, var det åpenbart belastende å si det Heimdal sa, men han gjorde det direkte på Dagsrevyen: Avlys øvelsen og send alle soldatene hjem, så fort som mulig! Forsvaret forsøkte å stride mot, men måtte legge ned våpnene.

Kjernen i Heimdals koronakamp har fra dag èn vært den samme: Steng det som kan stenges, hold mest mulig avstand, isoler by, bygd og kommuner så mye som mulig og begrens all unødvendig ferdsel. Og la lokale helsemyndigheter og politikere ha førstelinjeansvaret og ta avgjørelser ut fra lokale forhold. En slags «grav deg ned i tide» og «lytt til erfarne fjellfolk»-taktikk,

Taktikken ser foreløpig ut til å ha lyktes godt. Fortsatt er det et klart flertall av nordnorske kommuner som ikke har registrert koronasmitte innenfor sine grenser, og det totale antall smittede i nord er fortsatt relativt lavt.

Innvendingene mot «søringkarantenen» handler først og fremst og at næringslivet rammes ekstra hardt. Men det er knapt noen som har hevdet at ikke nødvendig mat og medisiner og annet gods skal fraktes inn, og fisk og andre varer ut av landsdelen. Mer alvorlig er innvendingen om at rettssaker må utsettes, blant annet krevende barnevernssaker, på grunn av at blant annet Tromsø har innført «søringkarantene». Men i slike tilfeller må det jo være mulig å gi unntak. Ulempene må alltid veies opp mot hverandre, slik vi gjør under normale omstendigheter i den vanlige hverdagen.

Og det blir absurd å innføre en slags kommunal standard — samme regler for alle. Oslo og Lavangen kan ikke sammenlignes — her må det være rom for individuelle, lokale tilpasninger for å begrense smitten. Det er logikken i tankegodset til Toralf Heimdal og alle andre det slett ikke har rablet for i Nord-Korona.

Toralf Heimdal har egentlig bare fulgt forsvarslinja til den norske regjeringen: Å bruke alle mulige virkemidler til å knekke viruset — så raskt som mulig.

Og under pressekonferansen fredag ettermiddag sa Monica Mæland at en veileder om lokale bestemmelser kommer, men at man har «god dialog med kommunene som har innført egne karantenebestemmelser».

Mæland bør opprettholde den «gode dialogen» med Heimdal og andre ordførere i nord, og — ja nettopp — holde «fingrene av fatet».