Juleglitter er stas, det!

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Tusen takk til alle ildsjeler bak — det er helt glitrende!

Olaf Øwre, skribent
kommentar

Vi er inne i den mørkeste tida av året her nord. Sola har tatt sin sedvanlige lange juleferie og vi ser den ikke igjen før godt utpå nyåret. Mørket senker seg over by og bygd i ei travel førjulstid. Stadig flere butikker har gjort det til en gimmick å lokke med Black Friday-tilbud, ja, i opptil en hel uke i slutten av november. Selv om tilbudene er aldri så gode, så kan vel kjøpefesten føre til at det ser mørkt ut også på kontoen når jula nærmer seg. Da er det sannelig godt at noen også sørger for å tenne lys i hverdagen — både helt bokstavelig og på annen måte.

I sentrum av Finnsnes er det gått to år siden Storgata var skikkelig pyntet som julegate. «Adventstida» for ei fornyet og opplyst julegate har vært lang. Men den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves, som det heter i ordtaket. Sist helg kunne forbipasserende se at etterlengtede julelys igjen var på plass i Storgata. De nyinnkjøpte julelysene er en gave fra Sparebank1 Nord-Norge gjennom prosjektet «Samfunnsutbytte». Banksjef Siri Lund har latt det drysse vel en halv million kroner til ny julegate i Finnsnes sentrum. En bedre måte å få blanke kroner til å glitre på, finnes det neppe. Og i egenskap av banksjef kalkulerer hun nok, som rett og rimelig er, med å få mye goodwill igjen for pengene.

Like lysende som selve gaven, er også innsatsen fra frivillige for å få realisert julegata. Timevis med forberedelser og dugnadsarbeid har gjort det lysere og koseligere for oss alle frem mot jul. President Roger Magnussen i Lions Club Finnsnes har all grunn til å være stolt over den jobben som dugnadsgjengen hans har lagt ned for å få festet og strukket lyslenkene mellom bygårdene på tvers av Storgata. Det samme gjelder Erik Jensen i spissen for Lenvik brann- og redningstjeneste, som med sine folk og en lift, bokstavelig talt har løftet julestemningen i sentrum til nye høyder. I tillegg til lyslenkene over gata, skal også snøkrystaller henges opp og komplettere det hele. Sammen med lysdekorasjonene i kirkeparken rett ovenfor Finnsnesvannet, fremstår byen vår nå i presentabel og vinterlig juledrakt foran første søndag i advent og den tradisjonelle julegrantenninga på Torget i morgen ettermiddag. Det blir stor stas — og julelysene i sentrum vil speiles i mange forventningsfulle og tindrende barneøyne. Den gode julestemninga vi har ventet på — nå er den her igjen!

For Lenvik kommune er det aller siste gang med vandring rundt julegrana på Finnsnes. Fra nyttår er ærverdige gamle Lenvik kommune historie, når Lenvik sammen med de mindre senjakommunene Berg, Torsken og Tranøy blir til Senja kommune. Sikkert til både glede og sorg. Det er en stor endring som vil kalle på vemod hos mange — både for innbyggere fra Lenvik og fra de gamle senjakommunene. Kanskje spesielt for den eldre garde, og dem er det mange av i vårt område. Det kan ta tid å venne seg til den nye kommunestrukturen for noen hver.

For nye Senja kommune har det etter hvert kommet frem at de økonomiske utsiktene er alt annet enn lyse. Det som i sin tid var en fristende marsipangulrot fra Høyres Jan Tore Sanner — tidligere moderniseringsminister og pådriver for kommunereformen — reformstøtten, rekker ikke særlig langt. Rådmann Hogne Eidissen må nå bruke de 22,3 millionene som egentlig var tiltenkt å bygge infrastruktur, til å balansere drifta. Det vil si å la pengene gå i «det store sluket», for å si det uten å pakke det inn i pent julepapir. Utfordringene står nemlig i kø fra dag én i nykommunen Senja. Lånegjelda er tett på svimlende 1,9 milliarder kroner. Det innebærer at hele 105 millioner må brukes til renter og avdrag i lang tid fremover. Befolkningsutviklingen er også alarmerende, og den mye omtalte «robustheten» på om lag 15 000 innbyggere er under press.

Men det finnes heldigvis også lyspunkter — det er stor optimisme innen næringslivet i vår region. Både sjømatnæringen og reiselivsnæringen har svært spennende prosjekter på gang i nye Senja kommune, samtidig som kommunesenteret Finnsnes, med 20-årsjubileum som by 1. januar 2020, stadig vokser og befester sin posisjon som handelsbyen i og for Midt-Troms.

Og for å runde av i samme litt lysere tone, så passer det godt å hente frem noen linjer fra Ola Bremnes sin vakre vise, «Har du fyr?». Der peker han på hvor viktig det er «å ha løkte langs din vei — ei lampe som gløde i mørket, og lose dæ ut og frem, som tar dæ ut og hjemmefra, men også tar dæ hjem». Her nord i landet er det i førjulstida i desember at vi trenger lamper som lyser i mørket aller mest. Også i overført betydning i form av gavmildhet og gode gjerninger for å glede andre. Det har vi sett på Finnsnes med de nye julelysene vi har fått i Storgata — tusen takk til alle ildsjeler bak — det er helt glitrende!