Full fart forover i Senja — eller rett utfor stupet?

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Kanskje vi skulle koste på oss å være litt optimistisk

Sjefredaktør Steinulf Henriksen i Folkebladet

SKYSKRAPER: «Det er en smertefull sammenheng mellom den fantastiske reiselivssatsingen, og den framtidige økonomien til Senja kommune».   Foto: Senjen Holding AS

HUSØY: «Du skal være bra blasert hvis du ikke sperret øynene opp, da den nye reiselivssatsingen på Senja og Finnsnes ble offentliggjort».  Foto: Senjen Holding As

SLUKKØRET: «22,3 millioner kroner forsvinner rett i det store sluket for å «sanere bunnlinja», som Eidissen formulerer det».   Foto: Maria Holm Simonsen

kommentar

Jubelscener og dommedagsprofetier har gått hånd i hånd i nye Senja kommune — spesielt de siste to ukene.

Om en drøy måned ser den nye storkommunen dagens lys. Lenvik, Berg, Torsken og Tranøy er historie, og en av de største omveltninger i nyere tid står foran oss når Senja kommune blir født i samme sekund som nyttårsrakettene flerrer over himmelen.

Nyttårsbarnet er varmt velkomment — men også uønsket, alt etter hvem du snakker med, hvor du bor, hvor du står, hvordan du regner — og om du ser lyst på livet eller er pessimist. Og for de som følger nyhetsbildet tett kan følelsen for det nye barnet fort bli ambivalent.

Du skal være bra blasert hvis du ikke sperret øynene opp, da den nye reiselivssatsingen på Senja og Finnsnes ble offentliggjort forrige uke. Nyheten nådde riksmediene, selvsagt fordi sykkel-ikonet Thor Hushovd og alpinistkongen Aksel Lund Svindal er med på laget når Senjen Holding AS skal bygge to nye hoteller på Finnsnes og Husøy, og i realiteten ei helt ny havn på Finnsnes — til en pris som sannsynligvis runder èn milliard kroner.


Skal bygge ut to hoteller og satser stort på reiselivet på Senja

Bak storsatsinga på Finnsnes og Senja står lokale og regionale krefter — og superkjendiser.


Denne nesten ubegripelige reiselivssatsingen er en slags krona på verket, etter at de gode nyheter har stått i kø for nykommunen dette året, med Salmar-investeringer i milliardklassen på Senja, andre store sjømatsatsinger, ikke mindre enn fire hotell-planer på Finnsnes, samt andre nyetableringer og store boligprosjekter på rekke og rad. Vi var på en måte i flytsonen, som man sier på fotballspråket. Det duftet seriemesterskap og opprykk over hele nykommunen, fra Stonglandseidet og Botnhamn til Rossfjord og Hemmingsjord.

Men som i fotballen kommer nedturen, før eller senere. Omtrent samtidig som mørketida slo inn kom tilbakeslaget, nyhetene vi ikke ville ha: Nyrådmann Hogne Eidissen hadde slått de siste sifrene inn på kalkulatoren, regnestykket var ferdig: Nye Senja kommune må håndtere en samlet lånegjeld på 1,8 milliarder kroner — det betyr 105 millioner kroner i årlige renter og avdrag. Reformstøtten kommunen får på 22,3 millioner kroner som skulle gå til å bygge ny infrastruktur forsvinner rett i det store sluket for å «sanere bunnlinja», som Eidissen formulerer det.


Storsatsing på reiseliv på Senja

Lokalt og nasjonalt partnerskap etablerer Senjen Holding AS, som skal utvikle hotell og reiseliv på Senja.


Og dermed tok det løs på sosiale medier, og i Folkebladet spalter. Kay Erling Ludvigsen, sentral Ap-politiker gjennom mange år i Lenvik, strødde grovsalt i såret med sitt leserinnlegg; «Senja — en fattig kommune». Man kan si hva man vil om perspektivet «fattig» i oljenasjonen Norge, men han hadde noen poenger.

Og det stopper ikke der. Torsdag kom folketallene for tredje kvartal. Det er en fattig trøst; rettelse: ingen trøst i det hele tatt, at Nord-Norge samlet taper over 2.000 innbyggere. Nye Senja kommune taper 145 innbyggere, og havner på 14.866, et godt stykke under «nedrykksstreken» på 15.000. De økonomiske konsekvensene framover blir dramatiske dersom tallet fortsetter å synke. Heldigvis var Senja over streken da reformstøtta på 22,3 millioner kroner ble beregnet. Hadde tallet vært under 15.000 på det tidspunkt ville det blitt 5,5 millioner kroner. Da kunne man trygt tøtsjet innom begrepet «fattig».

Det er en smertefull sammenheng mellom den rett ut sagt fantastiske reiselivssatsingen til Senjen Holding, og den framtidige økonomien i Senja kommune. Planene for giganthotellet på Finnsnes, som på tegninga skraper skyene med sine 12-13 etasjer, har på det økonomiske tegnebrettet et avgjørende element: Et kulturhus med en stor konsertsal. Ideen om en kombinert hotell og kulturhus i havna er genial, og fungerer utmerket i blant annet Harstad, Svolvær og Ulsteinvik. Sistnevnte er en by med under 6.000 innbyggere og et betydelig mindre omland enn Finnsnes — og sambruket mellom hotell og kulturhus er blitt en stor suksess.

Men vi hører allerede aloen i det fjerne når den politiske debatten kommer opp: Skal Senja kommune gå inn i prosjektet? Er det virkelig behov for et nytt kulturhus på Finnsnes? Og hva skal det «gamle» brukes til?


Reiselivssjef om de nye hotellplanene:

– Blir et enormt løft

Torsdagens nyhet om hotellplanene på Finnsnes og Senja, er musikk i ørene for reiselivssjef i Visit Senja, Dan Björk.


Så koker det ned til om man velger å være optimist eller pessimist for hvordan nyfødte Senja kommunes oppvekst vil fortone seg økonomisk. Går det full fart forover, eller utfor stupet? Trolig ligger sannheten et sted midt imellom. Og skal man våge seg på å gi et råd til Senja-politikerne som nettopp har tiltrådt sine nye verv, må det være å ha is i magen og «se det an» litt. Kommunen er faktisk ikke en realitet ennå, motoren er ikke i gang. Det kan være klokt å avvente om man skal gasse eller bremse.

I mellomtiden kan vi glede oss over at det er svært mange kapitalsterke krefter som vil nykommunen vel, som tror på Senja kommune — og er villige til å satse, enten det er Salmar, Senjen Holding, andre næringsdrivende eller boligutbyggere. Så er det også slik at det vokser fram en by og en kommune midt mellom Tromsø og Harstad som ingen kan overse, verken fylke eller stat, når det kommer til bevilgninger, infrastruktur og offentlige arbeidsplasser.

Kanskje vi skulle koste på oss å være litt optimistisk, og feire litt ekstra når rakettene går til værs og Senja kommune blir født?

Torsdag ble det holdt pressekonferanse i Kunnskapsparken på Finnsnes angående nye store utbyggingsplaner i byen. Se pressekonferansen i opptak her.