Full urne for Tom-Rune

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Senterpartiet har fått et helt fotballag inn i Senja kommunestyre

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet

SKUDD I MÅL? «Som å leve det gode liv på tabelltoppen». Her er Tom-Rune Eliseussen i aksjon for Gluntan fotballklubb i 2007.  Foto: Thomas Olsen

SKUDD UTENFOR? «Grunn til å tro at han vil søke nye utfordringer». Her fyrer Geir-Inge Sivertsen av startskuddet under friidretts-NM for veteraner i 2015.  Foto: Sander Arnesen

FRI FOR SKUDD? «Tidenes falitterklæring å gi fra seg ordførerklubba». Her beslaglegger lensmann Arnold Nilsen softguns i en salgsbod i 2004.  Foto: Raymond Larsen

kommentar

Valgurnene i Senja kommune var stappende fulle av Sp-stemmer og støtte til den politiske førstereisgutten Tom-Rune Eliseussen. Så fulle at det er Tom-Rune som nå avgjør hvem som skal bli historiens første ordfører i Senja — og hvem som skal ha makt og styring de kommende fire år.

Det er to scenarier etter valget i nye Senja kommune.

Sp fortsetter samarbeidet med dagens maktposisjon i Lenvik kommune, Frp, KrF og Høyre, og Tom-Rune Eliseussen blir ordfører og Høyre får varaordføreren.

Grafikk: Slik er det nye Senja kommunestyre [+]

Sp samarbeider med Arbeiderpartiet, danner en rødgrønn allianse og Arnold Nilsen (Ap) blir ordfører, med Tom-Rune Eliseussen som varaordfører.

NRK Troms mente denne uka å ha «sikre kilder» på at Arbeiderpartiet er villige til å gi fra seg ordførerposisjonen dersom Senterpartiet vil samarbeide. Det tror jeg — uten sikre kilder — aldri kommer til å skje. Ap ble klart største parti ved valget med 28,3 prosents oppsutning, mens Sp fikk 24,2. Det vil være tidenes falitterklæring dersom Ap gir fra seg ordførerklubba i ren maktkåthet. Dessuten viser Arnold Nilsen med all mulig tydelighet at han har fryktelig lyst å bli ordfører.

Selvsagt kan utfallet av den politiske hestehandelen rent teoretisk bli et annet: At Tom-Rune Eliseussen selv synes at han er for fersk i politikken, fortsetter dagens samarbeid og lar Geir-Inge Sivertsen bli ordfører med seg selv som varaordfører. Det skjer neppe. Med 16,7 prosents oppslutning sitter Høyre uten en eneste joker i ermet. Kanskje bortsett fra Sivertsens politiske erfaring, men det holder ikke. Sivertsen — med tette kontakter i næringslivet og flere lederjobber på CV-en, blir neppe varaordfører, heller. Den jobben får trolig noen av de andre Høyre-toppene, dersom det skulle bli aktuelt. Etter åtte år som ordfører er den all grunn til å tro at han vil søke nye utfordringer — kanskje i retning Stortinget?

Uansett, spenninga er stor, og den vil være nærmest elektrisk de nærmeste dagene. Det første lille støtet trodde vi kanskje ville komme fredag, da Bjørn Richard Pedersen i Senterpartiets forhandlingsutvalg lot seg intervjue på Folkebladet-TV. Men han strakk seg ikke lenger enn til å si at det har vært «positive møter med begge parter» og at det har «gått greit i innledende runder». Det var ikke mye, men nok til å forstå at det bare er to sannsynlige løsninger, og at Senterpartiet kan leve godt med begge. Medlemsmøtet i Sp tirsdag var «omtrent delt på midten» ifølge Tom-Rune Eliseussen. Det betyr at Sp kan leve med begge løsninger uten å risikere en intern sprekk.

Forhandlings-Pedersen sier i intervjuet at det først og fremst er politisk plattform og posisjoner det nå dreier seg om. Om plattform sier han at det er «masse likt, og noen ulikheter». Med andre ord; dette handler mest om posisjoner. Fordi de fleste er enige om det meste rent politisk i nye Senja kommune. Det er nesten mistenkelig få stridssaker. Skolestrukturen skal bestå, barnehagene skal være der de er i dag, kommunehusene skal være åpne og fungere som servicekontorer, og alle er vel for å ruste opp dårlige veier, satse på barn og unge og sørge for god eldreomsorg. Da er det ikke så forbasket mye å være uenige om — sånn helt i fødselen av en ny storkommune.

Men de politiske posisjonene er viktige. Først og fremst ordfører og varaordfører, selvsagt — men også hvem som skal ha de mektige lederposisjonene i de politiske utvalgene. Erfaringer fra store kommuner er at utvalgene er svært viktige — og her skal det utkjempes noen slag i forhandlingene, helt klart.

Sammensetningen av det nye kommunestyret er interessant. Det har skapt debatt at dagens Lenvik har fått 28 plasser, Berg åtte, Torsken fire og Tranøy fem. Lenvik er likevel underrepresentert i forhold til folketallet. Mer oppsiktsvekkende er det kanskje at store bygdesamfunn som Gryllefjord, Torsken og Stonglandseidet er uten representanter. Men her gjelder det at de 45 representantene «ser helheten» — hvis ikke blir det bråk.

Mer spesielt er det at de tre partiene som er representert i kommunestyret og foreløpig ikke involvert i forhandlingene, Senjalista (seks mandater), Miljøpartiet de Grønne (èn) og kanskje SV (to), i realiteten sitter uten makt — i alle fall uten den makta en vippeposisjon ville gitt. Særlig for Senjalista, som er den fjerde største grupperingen i Senja kommunestyre, føles det nok en smule forsmedelig — etter å ha gjort et godt valg med 12 prosents oppslutning.

Uansett hvor Tom-Rune Eliseussen og Sp hopper, vil partiet være i en unik posisjon med et styringsdyktig flertall i Senja kommune. Lokalpartiet har åpenbart fått god drahjelp fra moderpartiet og de politiske strøminger som har dominert dette valget på landsbasis. Senterpartiet har fått et helt fotballag inn i Senja kommunestyre — hvem hadde trodd på 11 representanter på forhånd? Det er for et seriemesterskap å regne — med alle muligheter til å sette hvem de vil i politisk offside.

Nå handler det om å finne de beste medspillerne og bygge lag for Sp. For Tom-Rune Eliseussen & co må det være som å leve det gode liv på tabelltoppen, med en helt ny arena å spille på, i en storkommune som «hele Norge» følger med utviklingen i — og som både statsministeren og andre politiske storkanoner har utpekt som en foregangskommune. At det også er massiv næringsutvikling, spesielt innen fiskeriene som gjør at Senja blir en av Norges viktigste sjømatkommuner, må være en drømmeposisjon for et parti som nå har alle muligheter for få full uttelling for sine politiske mål.

Vi besøkte valgvaken til Senja kommune like før midnatt mandag.