Ja, det blir en thriller!

Kanskje synes Eliseussen det er greit å «varme opp» som varaordfører, skriver Steinulf Henriksen.  Foto: Stian André Lund

Kanskje synes Eliseussen det er greit å «varme opp» som varaordfører

kommentar

Det gikk omtrent som forventet i historiens første valg til Senja kommune — og det vi forventet var en thriller. Nå starter den politiske hestehandelen — og det er helt åpent hvem som tar makta og hvem som blir ordfører.

Arnold Nilsen og Senja Arbeiderparti gjorde et godt valg, sammenlignet med moderpartiet. Ap endte med 28,4 prosent av stemmene. Men valgets vinner er åpenbart Senterpartiet. Tom Rune Eliseussen & co fikk 24,4 prosents oppslutning — det er et skrell uten like, og betyr at partiet sitter i en unik maktposisjon.

Høyre fikk 16,7 prosent, og det skal svært mye til for at Geir-Inge Sivertsen blir historiens første ordfører i Senja. Men ingenting er avgjort.

Spenningen knytter seg nå til hvem som velger å samarbeide med hvem. Det er 45 seter i det nye kommunestyret. Og her har Sp det meste av styringa. Dersom partiet velger å samarbeide med Ap, har de to til sammen 24 representanter i kommunestyret, og full kontroll. Da er spørsmålet bare hvem som blir ordfører og hvem som blir varaordfører av Nilsen og Eliseussen.

Dersom dagens maktposisjon i Lenvik kommune fortsetter i nye Senja, med Høyre, Senterpartiet, KrF og Frp — har de tilsammen 23 representanter i kommunestyret — det holder akkurat til å få flertall. Det betyr at Geir-Inge Sivertsen og Tom Rune Eliseussen må ta en prat på kammerset om hvem som blir ordfører og varaordfører av de to.

Sivertsen skal ha meget gode argumenter for å ta grep om klubba og kjedet rundet halsen. Med nær åtte prosentpoeng mindre oppslutning for Høyre enn Sp har han bare ett kort å spille med: Erfaring.

Sivertsen har vært ordfører i Lenvik kommune i åtte år. Eliseussen er helt fersk som politiker. Men han har vist at han har lært svært mye på kort tid. Han har klart seg utmerket i ordførerduellene Folkebladet har arrangert i studio og under Husøydagan. Og hans parti har gjort et historisk brakvalg som man rett og slett ikke kan overse.

Men i politikken, og ikke minst i forhandlinger etter valget, kan det meste skje. Kanskje synes Eliseussen det er greit å «varme opp» som varaordfører, med en rutinert, politisk ringrev som frontfigur i den nye kommunen med 15.000 innbyggere. Bare de kommende forhandlinger vil gi svar på det.

et annet interessant trekk med valgresultatet er at verken Senjalista, SV eller MDG havnet i den interessante vippeposisjonen. Ap og Sp er så store at de sitter i førersetet og kan styre det meste av forhandlingene framover.

Det er de beste forhandlerne som vinner maktposisjonene i nye Senja kommune.

Det løpet starter nå. De kommende dagene blir ulidelig spennende — og avgjørende for det politiske byggverket i Senja kommune.