Valgkampen som druknet

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Bompenger og innvandring fenger mer enn asfalt og skolestruktur

Sjefredaktør Steinulf Henriksen

HUSØYDAGAN: - Når lokalpolitikerne kom på scenen var rikssendingen gått i svart og bare lokalt nett-TV rullet videre.  Foto: Maria Holm Simonsen

JONAS OG ERNA: - Kan partiene selv ta ansvar og innføre «reiseforbud» for partitoppene?  Foto: Terje Pedersen, NTB SCanpix

BOM: - Bompenger er lite aktuelt og fullstendig uinteressant i store deler av distrikts-Norge.  Foto: Frank R. Roksøy/Harstad Tidende

kommentar

Knapt noen gang før har valgkampen foran et kommune- og fylkestingsvalg blitt så dominert av rikspolitikere og saker uten lokalpolitisk tilsnitt. Det er alvorlig — og det bør være en kraftig lærepenge til neste gang. Fordi det utfordrer levedyktigheten for det stolte norske lokaldemokratiet.

Frustrasjonen fra lokalpolitikerne tyter nå fram — når valgkampen skal oppsummeres. Arnold Nilsen, lensmannen som kjemper for bli ordfører for Senja Arbeiderparti, kom med et tungt hjertesukk fra scenekanten under Husøydagan, da den rikspolitiske debatten var over og de ni lokale ordførerkandidatene i Senja kommune endelig slapp til: Det er trasig at rikspolitikere og rikssakene skal dominere så fullstendig i et lokalvalg.

Folkebladet-TV: Se debatten fra kaikanten på Husøy

Det er umulig å arrestere lensmannen for en slik påstand. Han har status som vitne.

Det er særlig den rikspolitiske debatten om bompenger som har «ødelagt» for denne lokalvalgkampen. Bompenger er lite aktuelt og fullstendig uinteressant i store deler av distrikts-Norge. Det er en «by-sak», og det er storting og regjering som debatterer og beslutter de viktigste linjene i norsk bompengepolitikk. Fra Arendalsukas start 12. august og helt fram til de siste dagene har bompengedebatten dominert nyhetsbildet så til de grader at det bare er «Veslemannen» som kan måle seg.

At «snikislamisering» og norsk flyktningepolitikk ble spilt inn fra et desperat Fremskrittsparti på tampen av valgkampen — noe måtte jo Frp foreta seg for å få oppmerksomhet — gjorde ikke fokuset på lokalpolitikk skarpere. Tvert imot. NRKs politiske kommentator Magnus Takvam oppsummerte slik torsdag kveld på TV: Vi har hatt en valgkamp i to divisjoner. Takvam har helt rett: Toppdivisjonen har dominert fullstendig. De lavere divisjoner har havnet i skyggenes dal.

Men de rikspolitiske sakene har ikke alene vært årsaken til lokalvalgkampens drukningsulykke: Rikspolitikerne har i kjent stil sprengt alle reisebudsjetter i løpet av noen få uker i august og september. I Nordland var hele seks statsråder på besøk samtidig mandag denne uka, «med sine bredeste smil», som NRK Nordland oppsummerte. Så heftig var tilstedeværelsen av norske topp-politikere i Nordland at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen møttes — helt tilfeldig — på Bodø lufthavn.

– Rikspolitikerne overskygger de lokale politikere, uttalte Ida Gudding Johnsen, som jakter velgere for Venstre i nordlandshovedstaden Bodø. – Dermed får ikke viktige lokale saker nok oppmerksomhet i valgkampen, fortsatte hun. Samferdselsminister Jon Georg Dale kontret med at «vi vil bare hjelpe», etter å ha bivånet rivingen av en bomstasjon i Bodø... Det spørs om det er til hjelp for et opplyst lokaldemokrati. Neppe.

Folkebladet-TV: Se paneldebatt fra Sørreisa

Men, med lensmann Nilsens hjertesukk i bakhodet, er det tid for litt selvransakelse: Media har en stor del av ansvaret for at det er blitt slik. Vi biter på og stiller opp når rikspolitikerne kommer på besøk for å «kaste glans» — selv om budskapet de har med seg ofte er av begrenset lokal verdi. For riksmediene er det et evig dilemma, som undertegnede selv følte på da jeg var politisk reporter for VG under lokalvalget i 1995: Det var nærmest komplett umulig å finne lokalpolitiske saker som nådde opp i den rikspolitiske debatten. Det er utfordringen NRK og riksavisene baler med hele valgkampen.

Og vi så det under Husøydagan, som ble sendt på Norges mest sette TV-kanal, NRK1: Det var rikspolitikerne som eide scenen den timen direktesendingen varte. Når lokalpolitikerne kom på scenen var rikssendingen gått i svart og bare lokalt nett-TV rullet videre.

Hvem er mest enig med deg? Prøv vår valgomat her

Folkebladet og andre lokale mediehus over hele Norge forsøker å bidra så godt vi kan med lokalt valgstoff, direkte-steaming av lokalpoltiske debatter og vidåpne spalter for lokalpolitiske debattinnlegg. Det er viktig for lokaldemokratiet, ikke minst i vår region — der vi sliter med tildels elendig valgoppslutning — med Lenvik som «versting» ved valget i 2015. Bare 53 prosent av velgerne gikk til urnene i Lenvik — desidert dårligst i Troms. I en slik situasjon er ansvarsfølelsen tung å bære for et lokalt mediehus. Vi har et åpenbart et viktig samfunnsoppdrag, men det er krevende å nå fram i den rikspolitiske støyen, som også brer seg lokalt. Bompenger og innvandring fenger mer enn asfalt og skolestruktur.

Finnes det en vei ut av det rikspolitiske jerngrepet, som vi kan lære av til 2023? Kan lokale mediehus, inkludert NRKs distriktskontorer, bli enda mer selektive i valget av lokalpolitiske saker og temaer — og enda mer avvisende når rikspolitikerne banker på? Kan partiene selv ta ansvar og innføre «reiseforbud» for partitoppene? Kan vi erklære lokalvalgkampen, de siste to-tre ukene før valget, for rikspolitisk forbudssone?

Folkebladet-TV: Se den første ordførerdebatten i Senja [+]

Trolig er det en kamp mot vindmøller. Men det er viktig å ta debatten, og ta den på dypeste alvor. Det handler om noe av det vi er mest stolt av i Norge, og som svært mange av oss, ikke minst i distrikts-Norge, er genuint opptatt av: Lokaldemokratiet.

Godt valg — og uansett hva du måtte mene og er opptatt av: Bruk stemmeretten din!