Jordskjelv i Senja

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Målingen viser helt tydelig at det er de landsomfattende trendene, og ikke lokale saker, som gjør utslag.

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
kommentar

Det politiske jordskjelvet som har rammet Nord-Norge, har spredd sine rystelser også til nye Senja kommune. Senterpartiet fosser fram med uforminsket styrke på Folkebladets ferske meningsmåling, og oppnår sensasjonelle 22 prosents oppslutning.

Men: Senterpartiet er betydelig mer populært som parti enn partiets ordførerkandidat i Senja: Den politiske ferskingen Tom Rune Eliseussen oppnår «bare» ni prosents oppslutning i vår ordførermåling. Her troner fortsatt Aps Arnold Nilsen på topp med 26 prosents oppslutning, riktignok en betydelig nedgang siden forrige måling i februar, da 33 prosent pekte på lensmannen som ny ordfører i Senja. Sittende ordfører i Lenvik, Geir-Inge Sivertsen, er den nest mest populære kandidaten — 15 prosent vil ha Sivertsen, en nedgang på tre prosentpoeng siden februar.

Men OBS! Hele 36 prosent av de 600 spurte svarer «vet ikke» på ordfører-spørsmålet. Det betyr at svært mange er i tvil om hvem de vil ha som ordfører — men signalene er likevel ikke til å misforstå: Nilsen er klart mest populær.

Partimålingen er knallsterk for Sp. Men Ap kan også være brukbart fornøyd. 27 prosents oppslutning er fire prosentpoeng mer enn partiet oppnådde på landsbasis på VG-målingen denne uka. Høyre sliter tungt i nye Senja kommune med bare 13 prosents oppslutning. Enda verre er det for Frp, som hadde en meget sterk posisjon i Lenvik kommune. I Senja får partiet nå ni prosent — det er en nedtur som svir — og det blir neppe bedre av at bare tre prosent sier at de vil ha partiets profilerte frontfigur Line Miriam Haugan som ordfører. Senjalista, som mange har regnet som en spennende outsider, er neppe fornøyd med åtte prosents oppslutning — og bare tre prosents oppslutning om ordførerkandidat Elisabeth Rognli.

Konklusjonen etter denne målingen er i stor grad den samme som etter februarmålingen i Folkebladet: Det historiske valget til Senja 2020 blir utrolig spennende, valgkamp-innspurten blir viktig — og den politiske hestehandelen mellom partiene etter valget blir helt avgjørende for fordelingen av maktposisjonene, ikke minst ordførervervet.

Men noe har forandret seg: Senterpartiets enorme framgang betyr at dersom Ap og Sp finner sammen, har de støtte fra ganske nøyaktig halve velgermassen (49 prosent på målingen). Dersom dagens maktkonstellasjon i Lenvik kommune, Høyre, Frp, Sp og KrF, finner sammen på nytt i Senja, har de 48 prosents oppslutning. Både denne konstellasjonen, og et eventuelt Ap/Sp-samarbeid, vil gi 22 representanter (av totalt 45) i det nye kommunestyret. Ai, ai, for en politisk thriller dette blir!

Verdt å merke seg er at nykomlingen, Miljøpartiet de Grønne, får seks prosents oppslutning på denne målingen, og tre representanter inn i kommunestyret. Sammen med SV (tre representanter), Senjalista (fire) og Venstre (èn) kan MDG komme i en svært interessant vippeposisjon.

Sammenlignet med målingen fra Norfakta i februar er det betydelig flere som har bestemt seg for partivalg: I februar svarte 27 prosent «vet ikke», det er nå redusert til 17 prosent.

Målingen viser helt tydelig at det er de landsomfattende trendene, og ikke lokale saker, som gjør utslag. Senterpartiet vinner stor oppslutning nasjonalt med å trø reform-bremseklossene på for fullt, og partileder Trygve Slagsvold Vedums usminkede opprør mot Oslo-eliten vinner gehør i distriktene. På NRKs måling denne uka svarte 24 prosent i Nord-Norge at de vil stemme Sp. Det gir også Senja Sp god vind i seilene. De lokale sakene er bare for en fønvind å regne.

Lørdag møtes de ni ordførerkandidatene til duell på kaikanten på Husøy. Den ferske meningsmålingen forteller med all tydelighet at det blir en viktig og spennende duell!