Kjære Leif Rubach, bygg Senjatrollet opp igjen!

NEDBRENT: Senjatrollet brant ned til grunnen torsdag ettermiddag. 

Norges nest største øy har mistet en del av sin identitet, et varemerke som hele regionen kunne være stolt av

kommentar

På få minutter ble Senjatrollet flammenes rov, og en av de viktigste attraksjoner i hele regionen var plutselig en ulmende askehaug, borte fra jordas overflate. Det er et sjokk.

For Leif Rubach, som sammen med kona Siw ble sendt med ambulanse fra Finnsæter med mistanke om at de hadde pustet inn giftig røyk, må det ha vært helt uvirkelig å se at livsverket ble omspunnet av uregjerlige flammer. 26 år etter at det verdenskjente trollet ble åpnet, er bare ruinene tilbake. Å følge direktesendingen på Folkebladet-TV torsdag ettermiddag, bare et par timer etter brannen, var usigelig trist.


Eksplosiv brann — Senjatrollet helt nedbrent

Bare ruiner igjen av attraksjonen på Finnsæter på Senja.

 

Spørsmålene alle nå stiller seg er; Er det mulig å bygge opp igjen? Kan Senjatrollet reise seg på nytt? Var det forsikret godt nok? Alt er selvsagt avhengig av Leif Rubach (73) selv. Det er hans verk, bygd med egne hender. I fjor, da Senjatrollet rundet 25 år, gikk han ut med nyheten om at han ville selge hele attraksjonen og la andre krefter overta. Har han krefter til å gå igang på nytt? Det er mange i regionen som nå ber en stille bønn om et ja på det spørsmålet.

Samleside: Les alt som den tragiske senjatrollbrannen her

Trollets historie er så facinerende at det knapt er til å tro. Det ble åpnet sommeren 1993, og fire år senere fikk det plass i Guinness rekordbok som verdens største troll, 17 meter høyt og 125 tonn tungt. I 2007 var trollkjerringa på plass, arm i arm med trollet, og paret ble «viet» av prest John Daniel Solhaug i toppslag, med 1.800 tilskuere til stede i «bryllupet» på Finnsæter.


Ypper til kamp mot Senjatrollet

Vil bygge verdens største troll i trøndelagskommune.

 

Senjatrollet ble raskt hele regionens største attraksjon. Besøkstallene har vokst år for år, til nesten eventyrlige høyder. For reiselivsnæringa i regionen har trollets betydning nesten vært umulig å overvurdere. Og det beste i så måte er at det har — det er vanskelig å skrive hadde — størst appell til barn og unge, og dermed barnefamilier. Derfor er det også så enormt viktig å få reist trollet på nytt, og kanskje til og med bygge det noen meter høyere enn de 17 meterene, slik at utfordringen for Rindal kommune, inngangsporten til Trollheimen, blir enda mer krevende når de eventuelt realiserer sine planer om å bygge verdens største troll...

Folkebladets arkiv er fullstappet med artikler om det verdenskjente trollet. Det aller meste vi og andre medier har skrevet, filmet og sagt handler om måpende turister, imponerte delegasjoner av besøkende, og om jublende barn som med skrekkblandet fryd har tatt veien inn i trollets enorme mage.

Men det dukker også opp en annen historie, fra året da trollet reiste seg, like før det ble offisielt åpnet: Oppgjøret fra tidligere fylkeskonservator i Troms, Jens Storm Munch, i form av et leserinnlegg i Folkebladet i 1993, var uforsonlig og kompromissløst. Han kalte trollet «ukultivert», «stygt» og «et monster», og konkluderte med et håp om at en vinterstorm ville kaste det omkull og knuse styggheten. Det som skjedde torsdag ved lunsjtider er på mange måter en slags skjebnens ironi.

Og selv om også andre har kritisert Leif Rubachs svært spesielle kunstverk, er det ingen tvil om at det har vært en tvers gjennom ekte og unik attraksjon, som har lokket folk fra hele verden til Senja. Ekte og unikt fordi det var bygd på et sagn fra Senja — og det var bygd av trollfar sjøl, Leif Rubach, en så rot-ekte senjaværing som det går an.


Nyheten om trollbrannen gikk ut i verden

Både i Sverige og USA har mediene fått med seg brannen i Senjatrollet torsdag.

 

Med tapet av Senjatrollet har Senja ikke bare mistet en attraksjon for reiselivet. Norges nest største øy har mistet en del av sin identitet, et varemerke som hele regionen kunne være stolt av. Derfor er brannen så sjokkartet for så mange. Derfor vekker det så sterke følelser. Og derfor er det en tragedie for hele regionen.

At både norske og internasjonale medier omtalte brannen torsdag — at sosiale medier raskt ble fylt opp av triste, gråtende fjes og trøstemeldinger til Leif og Siw Rubach — forteller mye om Senjatrollets posisjon. At Wikipedia få minutter etter at brannen ble kjent var oppdatert, og «er» var erstattet med «var», gir også et bilde av plassen det omstridte trollet har i folks bevissthet.

At denne ulykksalige brannen skjer bare ni måneder før Senja kommune er en realitet, gjør den enda verre å ta inn over seg. Senjatrollet ville fått en framtredende posisjon i nye Senja kommune, som en hovedattraksjon og sentral brikke i nykommunens framtidige reiselivssatsing.

Kjære Leif Rubach, bygg Senjatrollet opp igjen!


Leif Rubach til Folkebladet: – Er i sjokk etter det som har skjedd

Livsverket til Leif og Siw Rubach brant ned torsdag. Begge to sier de er i sjokk