På den grønne grein

Det er en drømmesituasjon for Tom-Rune Eliseussen & co.

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
kommentar

«Det er jubel i Ap», smilte ordførerkandidat i Senja kommune, Arnold Nilsen, over hele førstesida i Folkebladet onsdag — dagen etter den første direktesendte ordførerduellen i den nye storkommunen. Skulder ved skulder, på samme bilde, sto Senterpartiets ordførerkandidat, Tom-Rune Eliseussen. Han smilte enda bredere enn Nilsen. Det har han grunn til.

Det er et stemningsskifte på gang i norsk politikk. Det blåser en rødgrønn vind over landet. Taperne på sentralt hold er Høyre, Frp, KrF og miniputten Venstre. Vinnerne er Arbeiderpartiet og spesielt Senterpartiet, viser flere nasjonale meningsmålinger de siste dagene.


 

Den lokale målingen i nye Senja kommune som Folkebladet offentliggjorde i starten av den direktesendte TV-debatten tirsdag kveld, er nærmest en ren kopi av de nasjonale. Tallene varierer litt, men bildet av styrkeforholdet partiene seg i mellom er det samme: Arbeiderpartiet er i støtet, og har distansert seg fra Høyre. Senterpartiet har god bør fra den nasjonale vinden, og svever opp til 15 prosent. Til forskjell fra den nasjonale målingen er Sp lokalt ikke bare større enn Fremskrittspartiet i øyeblikket, men også Høyre. Det er nesten sensasjonelt.

Folkebladets meningsmåling var først og fremst ei ordførermåling, for å se hvem borgerne av den nye Senja kommune foretrekker som sin ordfører. Her står det åpenbart mellom Arnold Nilsen (33 prosents oppslutning) og Geir-Inge Sivertsen (18 prosent). Men vi spurte samtidig om hvilke partier velgerne ville stemt på hvis det var kommunevalg i dag. Dette var derfor ikke et komplett politisk barometer for den nye kommunen. I så fall måtte vi ha inkludert spørsmål om hva folk stemte ved siste kommunevalg. Det ville gitt et feil bilde, fordi det ved siste valg handlet om fire kommuner med mange «bygdelister» som nå ikke eksisterer. Det viktigste var å få fram styrkeforholdet mellom partiene. Målingen avdekket at svært mange ikke har bestemt seg, eller ikke vil stemme; hele 27 prosent.


Meningsmåling for Senja kommune: Ap på topp, men én av fem har ikke bestemt seg for hvilket parti de vil gi sin stemme til

– Nå handler det om å mobilisere de som ikke vet eller ikke har tatt stilling til hvilket parti de vil stemme på.

 

Og styrkeforholdet levner ikke tvil om at de nasjonale politiske vinder også tar godt rundt nova lokalt. Småpartiene sliter tungt, og en av de store outsiderne, den nye Senjalista, har ikke fått opp verken seil eller fart ennå — men erfaringene viser at lokale lister og «bygdelister» styrker seg når valgkampen er i gang for fullt.

Valget i nye Senja kommune blir en thriller. Men det virkelig store spenninga vil trolig knytte seg til den politiske «hestehandelen» etter valget. Hvem skal samarbeide med hvem? Ved de to siste valgene har Senterpartiet havnet på borgerlig side, og sørget for at Høyre fikk ordføreren. Gjentar historien seg — eller går Senterpartiet mot venstre slik partiet har valgt på sentralt hold? Ap, Sp og SV ville fått rent flertall i Senja kommune slik de politiske strømningene er i folket nå. I alle fall med støtte fra Senjalista.

Og trolig ville Senterpartiet kommet på «vippen» til å bestemme hvem som får makta og ordføreren — dersom dette blir valgutfallet. Det er en drømmesituasjon for Tom-Rune Eliseussen & co. Den ferske politikerne gjorde en fin figur i TV-debatten. Og han var taktisk klok — ved å fokusere på nasjonale problemstillinger; alt fra reformer via helikoptre til ambulanser og beredskap. Frp kaller konsekvent Sp for «konserveringspartiet», at alt skal være som før. Sp kan selvsagt kritiseres for å være fullstendig allergisk mot endringer — og kanskje samfunnsmessige framskritt — men det har tydeligvis appell i folket, både nasjonalt og lokalt.

De politiske vindene er skiftende. Mye kan selvsagt endre seg på det drøye halvåret som gjenstår til valget. At høyresiden i norsk politikk står foran store utfordringer imånedene som kommer er det uansett ingen tvil om, uansett om du sitter i nye Senja kommune eller i det gode, gamle regjeringskvartalet.

Om mindre enn ett år er Senja og Lenvik én kommune. Tirsdag kveld samlet vi alle ordførerkandidatene til den aller første debatten — i studio hos Folkebladet-TV. Vi presenterte også en rykende fersk meningsmåling.