Tvilerne avgjør i Senja

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Ei stor velgergruppe vil ha endring og nye fjes i ledende posisjoner

Folkebladet på kommentarplass onsdag 27. februar
kommentar

Folkebladets ferske meningsmåling i Senja kommune gir tre klare svar: Det går mot tidenes mest spennende lokalvalg i regionen, valgkampen blir usedvanlig viktig — og den politiske hestehandelen etter valget blir helt avgjørende for hvem som blir ordfører.

Med andre ord; Det historiske valget til Senja 2020 blir mer dramatisk enn selv den mest intrigefikserte filmskaper kunne finne på. Alt er åpent, men de syv partiene og deres ordførerkandidater kan likevel merke seg følgende: Tvilerne, de som ikke har bestemt seg hvem de vil stemme på — eller om de i det hele tatt vil bruke stemmeretten — kan avgjøre hele valget. Akkurat nå sier èn av fire, 27 prosent, at de ikke har tatt disse viktige valgene.

Gallupen som er utført av Norfakta har målt både den politiske temperaturen de syv partiene i mellom, og hvem velgerne vil ha som ordfører. 400 innbyggere er spurt i de fire kommunene som ved årskiftet blir èn. Og mye av det som kommer fram er oppsiktsvekkende. For å ta partimålingen først:

Høyre, som ved forrige valg i Lenvik fikk 22 prosent av stemmene, lander nå på usle 11 og er mindre enn Sp. Ap gjør det betydelig bedre, men får heller ingen brakmåling, og lander på 25 prosent. Målingens vinner er Senterpartiet, som med god nasjonal medvind i ryggen havner på 15 prosentpoeng. Frp havner på stusselige åtte prosent, mens SV (fire prosent), Senjalista (tre) og KrF (to) er helt i bunnsjiktet og har en stor jobb å gjøre i valgkampen.

27 prosent svarer «vet ikke» eller «vil ikke stemme», mens fem prosent har svart partier som ikke stiller liste ved valget. (Kystpartiet, Venstre osv.).

Det betyr at dagens maktposisjon i Lenvik kommune; Høyre, Frp, KrF og Senterpartiet, sammen ikke er store nok til å få rent flertall. Målingen gir de fire partiene samlet 36 prosent. Og selv om en «statistisk andel» av tvilerne skulle stemme på ett av de fire partiene, holder det neppe til å passere 50 prosent — slik valgvinden blåser akkurat nå. Heller ikke Ap, med støtte fra SV og kanskje Senjalista, når høyt nok, de runder bare 32 prosent. Med andre ord; Tvilerne blir avgjørende.

10. oktober brakte Folkebladet en meningsmåling der velgerne i nye Senja kommune ble spurt om hvem de ønsket som ordfører av Arnold Nilsen (Ap) og Geir-Inge Sivertsen (Høyre). Lensmannen knuste sittende ordfører med 40 prosent mot 24. Den gang var ikke alle ordførkandidatene på plass — det er de nå. Og fortsatt er Nilsen vinneren med 33 prosents oppslutning. Sivertsen får 18 prosent, og begge er betydelig mer populære enn eget parti. Det er også Elisabeth Rognli fra Senjalista (ni prosent), mens både Tom Rune Eliseussen (Sp) og Line Miriam Sandberg (Frp), begge med syv prosent oppslutning, er mindre populære enn eget parti.

Ifølge Norfakta-nestor Jarle Gulbrandsen er slike tall slett ikke unormale et drøyt halvår før valget. At mange tviler er normalt, og at lokale lister som ikke tilhører tradisjonelle partier sliter før valgkampen braker løs for alvor, er også vanlig.

Men noen konklusjoner er mulig å dra ut fra de strømningene som denne målingen fanger opp: Senterpartiet går mot et godt valg, og kan komme i en helt avgjørende «vippeposisjon» når makt og ordførerposisjon skal fordeles. Målingen viser også at ei stor velgergruppe vil ha endring og nye fjes i ledende posisjoner når Senja 2020 blir en realitet:

Nykommeren Arnold Nilsen har oppsiktsvekkende bred støtte — èn av tre av de spurte peker på lensmannen. Og dagens fire maktpartier gjør det samlet svakt til tross for Senterpartiets gode tall. Spenningen er til å ta og føle på — forhåpentligvis gir det også god oppslutning ved det historiske valget.