«Hva nå Hareide?»

TAP: Det gikk ikke Knut Arild Hareides vei da KrF skulle bestemme sitt retningsvalg fredag.  Foto: NTB/Scanpix

KrF har vært skrevet norgeshistorie på Gardermoen, det er det liten tvil om. Selv sa Hareide at dette gir partiet betydelige muligheter for å fremme sin politikk.

Stian Jakobsen, nyhetsredaktør i Folkebladet
kommentar

Så gikk det altså ikke veien for Knut Arild Hareides flørt med Jonas Gahr Støre. Det ekstraordinære årsmøtet på Gardermoen «talte Roma midt i mot». Det var nærmest en elektrisk stemning i salen og delegat etter delegat fikk komme til ordet og fremme sitt syn på saken, en viktig og riktig debatt med tanke på den situasjonen partiet var i.

De 190 delegatene som var samlet på Scandic Airport Hotel på Gardermoen gikk rundt klokken 17.05 i gang med den hemmelig stemmegivning, etter at dette ble vedtatt tidligere på dagen. Etter første votering ble det klart at partiet skal inn i regjering, men det gjensto fortsatt å stemme om de skulle i regjeringssamtaler med rød eller blå side. Dermed sto de igjen med alternativ A; som var forhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet og alternativ B; som var forhandlinger med Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.


KrF valgte å samarbeide med høyresiden

– Nå har partiet pekt ei retning. Partiet søker samarbeid med Solberg-regjeringa, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.


Fredag formiddag la Krf-lederen sin posisjon i potten og proklamerte at han ville gå av hvis han tapte voteringen. Det var nok et klokt, men vanskelig valg for Hareide. Så ble det da også slik. 98 stemte mot Hareide og 90 stemte for og to stemte blankt og dermed ble lederen vippet av tronen. Partiet har talt. De vil forhandle med Erna Solberg og hennes regjering bestående av Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre.

Det er ingen tvil om at Knut Arild Hareide var skuffet etter at resultatet ble klart selv om han gjorde sitt aller beste for å skjule skuffelsen fra talerstolen etter at resultatet ble klart. For mange var nok ikke dette en stor overraskelse, for i løpet av de siste dagene hadde det utkrystallisert seg en blå retning for Kristelig Folkeparti.

Hareide skal ha honnør for sine ord etter fallet, «Nå har vi valgt en retning og den skal vi stå for» og «partiets sjel ligger ikke i de vi samarbeider med, men hva vi er som parti». Han påpekte også at det nå er viktig å vise raushet og respektere det valget som er gjort.

KrF har vært skrevet norgeshistorie på Gardermoen, det er det liten tvil om. Selv sa Hareide at dette gir partiet betydelige muligheter for å fremme sin politikk. Det er selvfølgelig politisk korrekt av Hareide å si dette, men på spørsmål om han har begått et politisk selvmål, svarer han et bestemt nei. Det kan jo selvfølgelig diskuteres.

Det han derimot sier i klartekst er at det ikke vil være naturlig for han å sitte i førersetet når de nå skal forhandle med de blå. Dermed er Hareides dager som partileder talte, men han fortsetter som stortingsrepresentant og lover å jobbe for det partiet har bestemt på det ekstraordinære landsstyremøte.

Arvtakeren til Hareide kommer etter all sannsynlighet til å være nestleder i partiet 33-åringen Kjell Ingolf Ropstad fra Aust-Agder. Han får store sko å fylle. For som han selv sa til Hareide etter at resultat ble klart; Jeg mener du er Norges modigste politiker. Så gjenstår det å se om den som overtar styrevervet i partiet tør å være like modig som Hareide faktisk har vært. For det kan ingen nekte for at Hareide har vært. Han har ridd av stormen og stått løpet ut. Det står det respekt av.