Er Hareide alles hyrde?

Nei Hareide, politiske narrer har vi nok av.

Nyhetsredaktør, Stian Jakobsen i Folkebladet
kommentar

I salme 23 heter det at «Herren er min hyrde, jeg mangler ingenting». Dette er en kjent salme for mange og mange bruker denne som trøst i tunge stunder. Hvis vi drar noen paralleller fra denne salmen over til dagens dramatiske politiske situasjon kan det se ut til at KrF-leder Knut Arild Hareide er blitt alles hyrde. Både Statsminister Erna Solberg (H) og leder av Arbeiderpartiet, Jonas Gahr-Støre, gjør tilsynelatende hva som helst for å vinne Hareides gunst.

Det er kanskje litt viktig å minne på i denne saken at KrF er et parti som havnet så vidt over sperregrensen ved valget i 2017 og de siste meningsmålingene viser et KrF under sperregrensen, bortsett fra den siste der partiet havner på 4,4 prosent. Men som politikerne så villig uttaler så snart det er snakk om meningsmåling; meningsmåling er meningsmåling, valg er valg.


– Aldri vært borti en så tøff debattrunde

Fire representanter fra Senja KrF skal være med på å bestemme hvilke delegater som skal til landsmøtet neste helg.

I dag er KrF et parti med åtte representanter på Stortinget. Men slik virker det ikke. Hareide har havnet i en posisjon der han kan felle dagens regjering og sørge for at venstresiden slipper til, en posisjon som KrF-lederen ser ut til å trives godt med, selv om det stormer litt i lavlandet også. – Jeg tror velgerne legger merke til KrFs sentrale posisjon i norsk politikk, sier Hareide til Dagbladet. Tja, kanskje litt for sentral med tanke på partiets størrelse vil nok mange mene.

Hareides interne partikamp har gått og går fortsatt landet rundt i alle retninger. Hareide søker intern støtte for sin flørt med venstresiden og Arbeiderpartiet. Så langt ser vi et splittet KrF. Det er nærmest umulig å følge med på hva som skjer i partiet. Selv sier Hareide på TV2 at han ikke har opplevd slik oppmerksomhet hele sin tid i politikken. Men mye står på spill for Hareide og om han er på bølgelengde med grasrota i partiet er nærmest blitt umulig å finne ut av.

For ett år siden lovet KrF-leder Knut Arild Hareide at han ville ha Erna Solberg (H) som statsminister. Nå vil han fjerne henne. Eller er det det han egentlig vil? For meg ser det ut som han er på god vei å male seg inn i et politiske hjørne med politisk maling ingen vet fargen på og heller ikke tørketiden.

Hvordan har du tenkt å komme deg ut av denne gordiske knuten, Hareide? Det kan jo kanskje være lurt å si hva du egentlig vil og så holde deg til det, selvfølgelig i samråd med eget parti. Støtter du Erna Solberg eller støtter du Jonas Gahr Støre? Det trenger faktisk ikke være verre enn det. Slik du holder på nå skaper du usikkerhet rundt deg selv som politisk leder, og det igjen kan svekke tilliten KrF har i folket. En tillit KrF er svært avhengig av. Slutt å vingle, du er en god politiker, men noen turner er du aldeles ikke, så å stå i politisk spagat passer både deg og partiet svært dårlig.

2. november er det ekstraordinært møte i partiet. Der skal den videre politiske kursen stakes ut, og der er det mange som forventer at partiet lander en klar politisk retning fremover. Fortsetter det slik vi har sett den siste tiden kan du Hareide ende opp med å bli en politisk narr. Kanskje du blir fast gjest i «Nytt på nytt». Nei Hareide, politiske narrer har vi nok av. Kom heller med klare politiske løypemeldinger og slutt med den politiske kurtisen.

For å bruke din gamle sjef Kjell Magne Bondeviks ord; «Jeg har sagt det tusen ganger før, og nå sier jeg det for tredje og siste gang», slutt å vingle og la nå én gang for alle KrFs velgere vite hva du og partiet vil.