Nett-trollene ut i sola

Bruk av sosiale medier; opplæring og holdninger, burde bli obligatorisk fag i skolen

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
kommentar

Harald Stanghelle, avtroppende Aftenposten-redaktør og leder i Norsk Redaktørforening, tar til orde for å navngi nett-trollene. Han har rett; Bare ved å få dem ut i sola kan de sprekke og bli færre.

I et intervju med Ole Torp i NRK tirsdag sa Stanghelle at han er bekymret for tonen i det norske ordskiftet; at hat og sinne dyrkes i sosiale medier — og at de som driver med hets og trusler bør navngis. I dag er det ofte slik at de som er ofre for sjikane blir navngitt og må stå i det, mens de som står bak hatet, nett-trollene, forblir anonyme i mediene, og ufortrødent kan fortsette med utestemme fra kloakken. Det er et paradoks, og noe vi i de tradisjonelle mediene faktisk kan gjøre noe med.


Hvem er Geir Bekkelund?

Den falske mannen

Hva får en person til å lage en falsk facebook-profil, et komplett digitalt liv med familie, ferieturer, bursdagsfeiringer og pubkvelder som er bare oppspinn? Og hvorfor blir ikke dette avslørt i et lite lokalmiljø, der «alle» vet hvem som er fra bygda og hvem de gikk på skole i lag med?

Dessverre får vi stadig flere eksempler på at sosiale medier er mer en søppelplass enn en kultivert arena for debatt — der «fake news», falske profiler og nett-troll som opererer i skyggenes dal og ikke tør vise seg i sola, dominerer. Usannheter og tvilsomt innhold deles og kommenteres — og oppfattes til slutt som ren og skjær fakta. Maktmennesker, samfunnstopper og politikere hetses og trues, og blir forsvarsløse ofre i «løgnfabrikkene», som har gode dager i «lik og del»-samfunnet.

Presseveteranen Stanghelle tar til orde for at vi må imøtegå den nye ødeleggende trenden, «før det er ute med oss». Han tenker helt sikkert på den oppvoksende generasjon, som i større grad forholder seg til Tinder, Snap, Insta og Facebook enn Aftenposten, NRK, Nordlys og Folkebladet. Kanskje er det en tapt kamp, kanskje ikke. Av og til blir man mer optimistisk og i litt bedre humør.

For eksempel når man leser debattinnleggene skrevet av medieelever ved Senja videregående skole. Som en del av pensum, selvsagt, har de skrevet leserinnlegg til Folkebladet, som vi har publisert de siste ukene. Temaet er sosiale mediers troverdighet kontra de tradisjonelle medier, og om hvor stor makt influenserne (påvirkerne) har som bloggere og meningsytrere. Medieelevene har åpenbart satt seg grundig inn i problemstillingen, og inntatt en bevisst holdning som både overrasker og gleder.


Angrende synder til Bente: – Veldig skuffet over meg selv

Etter at saken om Geir Bekkelund ble slått opp i Folkebladet onsdag, tok det ikke lang tid før en angrende synder tok kontakt med Bente Bråthen.

De er kritiske til sosiale medier, og spesielt hvor enkelt det er å spre falske nyheter. Influensernes makt er skremmende, skriver elevene, og i nesten samtlige innlegg er konklusjonen noe som bør glede redaktører og mediehus Norge rundt; At vi skal være glade for at vi har sterke tradisjonelle medier i Norge som nyanserer, korrigerer og speiler samfunnet og virkeligheten.

At deres egen medielærer, Bente Bråthen, havnet i nyhetsbildet denne uka med sin historie om og avsløring av «Den falske mannen» på Facebook (forøvrig en av ukas mest leste saker i Folkebladet), vitner om at både elever og lærere tar sosiale mediers skyggesider på blodig alvor — og faktisk vil gjøre noe med det. Det er et engasjement som er forbilledlig, og som andre skoler bør lære av.

Bruk av sosiale medier; opplæring og holdninger, burde bli obligatorisk fag i skolen, ikke bare for medieelever. Om en knapp måneds tid er det klart for «Avisuka» i ungdomsskolen, der elevene får medieundervisning og kjennskap til lokalavisa si. Det er en god start. Men det bør være mer enn ei uke eller et valgfag. Sosiale medier og tradisjonelle medier har så stor betydning og så sterk påvirkningskraft i hverdagen vår at det burde vært et obligatorisk fag, i alle fall i videregående skole.

Det ville også være et bidrag til mer bevisstgjøring og kvalitetsheving på det offentlige ordskiftet, og til å få flere av nett-trollene opp av kloakken og ut i sola og åpent lende. Slik at vi kan se hvem vi slåss mot.