Det kunne helt sikkert blitt underholdende og skapt voldsomt medietrykk. Men vi skal være glade for at Per Sandberg ikke kommer til Husøydagan, og at vi i stedet får møte den nye fiskeriministeren. Da kan vi igjen prate politikk.

Per Sandberg hadde i utgangspunktet meldt avbud til Husøydagan. Det ville i så fall blitt andre gang i Husøydagans 29-årige historie at fiskerministeren ikke hadde stilt opp. Den merkelige unnskyldningen var at han skulle delta på det nord-atlantiske fiskeriministermøtet på Færøyene. I ettertid har de fleste av oss skjønt tegninga, og vår nye fiskeriminister, Harald Tom Nesvik (Frp), brukte bare noen få timer fra har var invitert til at han svarte ja til å komme til Husøya.

Per Sandberg tok full kommando over mediene og hadde den folkelige interessen i sin hule hånd under Arendalsuka mandag. I en nesten uvirkelig seanse, der han skjelte ut alt og alle, ikke minst mediene, dro han med slu og bevisst taktikk all interesse bort fra politikken — til et personlig oppgjør vi aldri har sett maken til fra en norsk statsråd. Så til de grader klarte han å skape blest om sitt eget, personlige oppgjør at han tok brodden fullstendig vekk fra årets første partilederdebatt i Norge. Det mest interessante i partilederdebatten handlet om; Ja, nettopp Per Sandberg. Skal man tro på det som ytres på sosiale medier valgte svært mange av de som fulgte med på sirkus Sandberg på TV2 Nyhetskanalen rett og slett å droppe partilederdebatten. De hadde fått nok av parodi i norsk politikk.

Derfor skal vi være glade for at dette sirkuset ikke kommer til Husøy. Det er nok nå, og tiden er inne for å rette fokus på på politikk og seriøse meningsutvekslinger. For eksempel om noe av det viktigste vi kan snakke om i Norge; fiskeripolitikk og sjømat. Det handler om Norges viktigste framtidsnæring, og det er derfor både statsminister Erna Solberg, Ap-leder Jonas Gahr Støre, SV-leder Audun Lysbakken og fiskeriminister Harald Tom Nesvik prioriterer den kronglete veien til øya i senjahavet denne helga. Og alt som kan krype og gå av lokale og regionale politikere, alskens aktører i næringa og «folk flest» kommer samme vei.

Husøydagan har opparbeidet seg en imponerende posisjon i løpet av sine 29 års levetid. Og ambisjonene er fortsatt store. Et eget fredagsseminar, i år med tittelen «Grønn energi i blå næring», er godt etablert og trekker fulle hus. At NRK og Folkebladet satser for fullt på en debatt på kaikanten lørdag, med over 20 fotografer, journalister og teknikere i sving, i et år hvor det ikke er valg, forteller også noe om hvilken posisjon Husøydagan har opparbeidet seg nasjonalt. Ønsket om en direktesending på TV fra Husøy kommer fra øverste hold på Marienlyst. Og i de naturlige og eventyrlige kulissene på Husøya blir det «ekte TV».

Arrangørene av Husøydagan har store ambisjoner. Det som startet som ganske tradisjonelle lokale markedsdager fikk sitt store gjennombrudd i 1994 da statsminister Gro Harlem Brundtland besøkte øya midt i den heteste EU-kampen. Med årlig besøk av fiskeriministre og andre nasjonale partitopper har lokalmarkedet blitt til det viktigste, årlige fiskeripolitiske seminar i Norge. Men det kan bli mer.

Nettopp Arendalsuka bør være et forbilde for Husøydagan; å bli fiskeripolitikkens svar på den intense og ekstremt innholdsrike politiske uka, der «alle» topper innen politikk, næringsliv og byråkrati stiller opp. Pluss en enorm skare av tilskuere. Arendalsuka er inspirert av Almedalsuken på Gotland i Sverige som har eksistert siden 1968. Nå er Arendalsuka større — i år passerer den trolig 100.000 besøkende. Husøydagan har potensial til å bli en slags miniutgave — med skarpt fokus og seriøs debatt om fiskeri og sjømat.

Og uten sirkus Sandberg.