Forrige helg kjørte jeg FV86 fra Sørreisa til Andselv. Det var tidlig lørdag morgen, det var oppholdsvær, kaldt og fine føreforhold for en biltur. Men jeg var ikke forberedt på at jeg skulle få tre nær elgen-opplevelser med fem dyr i løpet av den neste mila da jeg svingte av mot Bardufoss.

De to første elgene oppdaget jeg tidlig, de oppholdt seg et stykke unna veien og var ingen reell trussel for min ferd. De to neste derimot var noe helt annet. Da jeg kom rundt en venstresving, hadde den ene av de to eksemplarene av skogens konge akkurat krysset veien, mens nummer to var på nedsida av veien, med kurs etter kompanjongen sin. Her var jeg bare på rett sted til rett tid, eller hvis man skal være ærlig, jeg hadde tjuvflaks.

To svinger senere dukket det opp nok en elg, heldigvis ikke like nær veien denne gangen. Dagen før kom jeg motsatt vei, og da oppdaget jeg en elg som sto på brøyteskavlen like ved veien ved krysset til Rabbåsen. Heldigvis sto denne i ro, slik at jeg også denne gangen kunne puste lettet ut. Samme dag skrev Troms politidistrikt på Twitter at det hadde forekommet tre elgpåkjørsler denne dagen rundt om i distriktet. Altså var det tre bilister denne fredagen som ikke hadde like mye flaks som meg.

Og det er jo slettes ikke bare på denne strekninga det er mye elg. I Målselv, Lenvik og flere steder på Senja formelig kryr det av eksemplarer av det majestetiske dyret, noe som blant annet ble speilet under elgjakta. I Målselv har det aldri blitt skutt så mange dyr som i år.

Det eneste som er helt sikkert, er at det ikke er akseptabelt at elgen har blitt et så stort traffikalt problem som den har blitt. Det er tungt å svelge at mange bilister må kjøre med hjertet i halsen og med livet som innsats fordi elgstammen har fått bli så stor. Heller ikke for elgen er jo et møte med en bil noen ønskelig skjebne.

Vi bor i en landsdel hvor mørket er vår beste venn store deler av vinterhalvåret. Derfor er det fint at Vegdirektoratet nylig har fått i oppdrag å foreslå nye, mer fleksible regler for ekstralys på bil, og at det legges opp til at både dagens begrensning om fire fjernlys, samt begrensning av lysstyrke fjernes. Det kommer godt med her nord.

Men inntil vi kommer dit, er en ting helt sikkert. Det spiller ingen rolle hvor mange forebyggende tiltak som blir satt i gang, så lenge elgstammen bare vokser.

elg elgfare elgskilt Foto: Trond Sandnes (tegning)