#metoo-bomberegnet

  Foto: Trond Sandnes (tegning)

Unge damer som smiler, smiler fordi de er hyggelige. Noen til og med kun fordi de er på jobb.

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
#metoo
  • #metoo er en emneknagg og en verdensomspennende grasrotkampanje i sosiale medier.
  • Merkelappen «jeg også» markerer at en person har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet og støtter andre som har opplevd det samme.
  • Fenomenet startet i USA i oktober 2017. Kampanjen har fått tilslutning fra millioner, først og fremst kvinner, og skapt omfattende debatt, særlig i Europa og USA.
  • Flere, blant annet innen politikk, media og underholdning, har mistet jobber og posisjoner etter at anklager og varsler har blitt tatt på alvor.
kommentar

Hashtaggen og de fem bokstavene metoo har skapt en internasjonal bevegelse med voldsom kraft, og bomberegnet mot spesielt menn i ledende posisjoner synes å være ustoppelig. Bare den siste uka har flere norske toppolitikere trukket seg eller satt karrieren på vent.


Støre: – Arbeiderpartiet slutter å spandere alkohol på partiarrangementer

Partileder Jonas Gahr Støre sier Arbeiderpartiet ikke lenger vil betale for alkohol på partiets samlinger. Uttalelsen kom under programmet Debatten på NRK.

De kritiske røster mot #metoo har også begynt å komme — om unyanserte virkelighetsbeskrivelser, heksejakt og at navngitte personer kan bli hengt ut eller feilaktig anklaget uten å få komme med tilsvar. #metoo-tsunamien slår så massivt inn over land at det er viktig at den også blir gjenstand for kritisk søkelys og innvendinger. Å være kritisk til #metoo-fenomenet betyr ikke at du er kritisk til bevegelsens intensjon.

Støre: En riktig beslutning av Giske å trekke seg

Ap-leder Jonas Gahr Støre håper stormen i Arbeiderpartiet omsider kan stilne etter at Trond Giske søndag trakk seg som nestleder. 

For intensjonen er god, og virkningene er så kolossale at vi snakker om en kulturrevolusjon og et tidsskille; før og etter #metoo. Terskelen for å varsle om seksuell trakassering, uakseptabel maktmisbruk og skamløs behandling av først og fremst kvinner, er åpenbart senket. Det er også derfor sakene ruller inn raskere enn at mediene rekker å omtale dem — spesielt innen politikk, idrett og organisasjonsliv. I disse sfærene opererere ofte unge og eldre mennesker innenfor samme miljø, og faren er overhengende for at forskjeller i alder og maktposisjon blir utnyttet — i større grad enn eksempelvis på mer ordinære arbeidsplasser både i det offentlige og private. Men #metoo har lært oss at det også skjer der, og overalt i samfunnet.

Høyre: – Mange nye varsler om Kristian Tonning Riise

Siden Kristian Tonning Riise trakk seg onsdag, har det kommet en rekke varsler knyttet til ungdomspolitikeren.

Hva ender så #metoo opp med? For det første har vi bare såvidt sett begynnelsen; det startet tross alt så sent som i oktober. Nye spøkelser vil ramle ut av skapet. Det er nok mange maktmennesker som i disse dager driver selvransakelse og kikker seg over skuldra og gjør opp egen status, både i fortid og nåtid.Men det viktigste er at det nå må være lov å håpe at spesielt menn i mye sterkere grad enn før blir bevisst sin egen rolle, drar fingrene til seg, holder tunga i rett munn — og at de heller kan holde den samme kjeften igjen, framfor å opptre trakasserende.

At Arbeiderpartiet nå går foran og slutter å betale for alkohol på møter og fester, er også et bevis på at #metoo skaper handling og bevegelse. Nettopp alkohol er ofte elefanten i rommet. Flere bør følge Aps eksempel.

Så er det selvsagt viktig å ha to tanker i hodet samtidig: Alle menn med makt er ikke potensielle svin — de aller fleste menn forstår at når en kvinne virker uinteressert og avvisende, så er det fordi hun er uinteressert, og dermed avvisende. Da er hun ikke vanskelig fordi hun er prippen, eller for å gjøre seg ekstra interessant eller spennende.


Kulturlivet får egen #metoo-telefon

I januar åpnes en ny hjelpelinje for folk i kulturlivet som har opplevd seksuell trakassering.

Noen menn, gjerne i maktposisjon, får av og til for seg at når unge damer smiler til dem i gitte situasjoner, så er det fordi de synes akkurat han er det aller, aller kjekkeste de noensinne har sett, og at de knapt kan styre sin begeistring. Og at mennene derfor står fritt til uhemmet tafsing og grabbing.

Menn med slike holdninger bør snarest mulig foreta en realitetssjekk. Unge damer som smiler, smiler fordi de er hyggelige. Noen til og med kun fordi de er på jobb. Og ferdig med det.

Så la oss håpe at #metoo kan få disse mennene til å holde hender og tunger og tanker for seg selv. Da blir verden et tryggere og bedre sted.