Bygg bruer — riv murer

Senja kommune åpner nye muligheter i en region som roper på færre motsetninger og mer samarbeid. La Gisundbrua bli symbolet på hva nye Senja kommune skal stå for.

Steinulf Henriksen, sjefredaktør i Folkebladet
Senja kommune
  • Senja kommune vil bestå av Lenvik, Berg, Torsken og Tranøy, og får ca. 15.000 innbyggere.
  • Med Stortingets vedtak torsdag reduseres antall kommuner i Norge fras 428 til 354 — og 11 kommuner ble sammenslått med tvang, deriblant Torsken.
  • Senja kommune skal være operativ fra 1. januar 2020
kommentar

Senja kommune er en realitet. Eller er den det? Historie ble skrevet i Stortinget torsdag kveld, men et regjeringsskifte kan føre til at den samme historien må skrives om og tilføyes nye kapitler. Men er det virkelig verdt det?

Folkebladet-TV: Delte meninger om nykommunen

Med 86 mot 83 stemmer vedtok Stortinget å si ja til Senja kommune. Regjeringen fikk ikke støtte fra KrF, men Venstre sikret flertall for den største endringen i kommunestrukturen i Norge siden 1950-tallet. Det betyr at Torsken blir tvangssammenslått, mens Berg-politikerne fikk det slik de ba om; De skjøv ansvaret fra seg, og lot Stortinget få avgjøre. Lenvik og Tranøy har hele tiden vært på ja-sporet, og fra 2020 må et nytt kommunekart være tegnet.

Dette var et ventet utfall, som ikke burde overraske noen etter de politiske signaler på forhånd. Likevel er følelsen nå ekstra sterke etter at stortingspresidenten slo klubba i bordet. Sosiale medier flommer over av innlegg, de fleste fra kokforbannede innbyggere som truer med å flytte, sparke politikere eller enda verre ting. Mange er også glade og positive, men det overskygges av et sinne som spesielt retter som mot bruken av tvang, og det faktum at folkeavstemningene i både Torsken og Berg ga klart flertall mot sammenslåing.

Folkebladet-TV: Se debatten og avstemminga på Stortinget

Det er forståelige reaksjoner, selv om språkbruk og enkelte formuleringer kanskje kan være verre å forsvare... Uansett manes det til omkamp. Nøkkelen er regjeringsskifte, som etter meningsmålingene å dømme er svært sannsynlig. Senterpartiet garanterer at tvangsekteskapene skal oppløses. Arbeiderpartiet er på samme spor, men i kjent stil litt mer tåkete enn sin grønne lillebror. Kollega Skjalg Fjellheim i Nordlys venter bare hoderystende på hvem Jonas Gahr Støre skal utnevne til kommunal- og reverseringsminister. Det er i alle fall bare å stålsette seg for utallige karikaturtegninger i norske aviser av sjåfør Støre med hånda på en girspake som røskes i revers.

Må vi virkelig påføres en bråbrems, revers og politisk whiplash? Er ikke tiden inne for å tenke mer på å bygge bruer enn murer mellom mennesker og kommuner? Argumentrekkene er mange både for og mot sammenslåing. De trenger ikke gjentas. Men sluttsummen på kassalappen viser uansett; Hva har vi brukt pengene på, og hvordan gagner pengebruken flest mulig, best mulig. Å bruke fellesskapets penger på byråkrati og administrasjon i stedet for velferd og næringsutvikling gir aldri noen bonus.

Svært mye godt kan komme ut av et tett samarbeid i Senja kommune. Ikke bare økonomisk, eller for å bli mer effektive. Bare det å dyrke fram samarbeid, gjødsle godfølelsen av å få nytt kjennskap, nytt vennskap og lykkes med noe sammen, har uvurderlig verdi. Slik bygger man bruer. Motsatsen er å krangle, motarbeide, neglisjere, konservere og tenke mest på seg selv. Slik bygger man murer.

Vi har sett det tydeligst internasjonalt: Donald Trump med «America first». Theresa May med Brexit. Det bygges murer, både konkret og i overført betydning — det er en skadelig proteksjonisme som ikke fører noe godt med seg. Og vi ser samme trend i tiden også i Norge, ikke minst i reformdebattene.

Senja kommune åpner nye muligheter i en region som roper på færre motsetninger og mer samarbeid. La Gisundbrua bli symbolet på hva nye Senja kommune skal stå for.