Det oser mistro og skepsis fra denne ukas folkemøter i Berg og Torsken om kommunereformen og tanken om Senja kommune. Det er forståelig.

Fortsatt er budskapet for uklart og uforpliktende. «Å tro på lovnadene er å tro på julenissen» var budskapet fra Berg, uttalt av Samlingslistas Ivar Mortensen og applaudert av de frammøtte. Det er på mange måter debatten om Senja kommune i et nøtteskall: Skepsisen er stor, man stoler rett og slett ikke på politikerne, enten de sitter i regjering, på Stortinget, på fylkesbygget eller på rådhuset på Finnsnes. Det er først og fremst politikernes problem, nå i reformens sluttfase, ikke innbyggerne på Senja, som kjemper for å bestå som egen kommune. I framtida kan det imidlertid bli innbyggernes problem. Tanken om å bestå som egen kommune med langt under 1.000 innbyggere er rett og slett ikke bærekraftig.

Torsken-politikerne vil etter alle solemerker stemme nei. Kommunen som er klistret til Robek-lista og kommer dårlig ut på de fleste av kommunetestene som publiseres, klamrer seg til håpet om å bestå som egen kommune. Kanskje kan Torsken bli en av de første kommunene i landet som opplever å bli tvangssammenslått. Fylkesmannen er klar i sin tale. I oktober sendte han sin innstilling til kommunaldepartementet. På godt norsk var det ikke bare en anbefaling, men en dårlig skjult ordre om å pelle seg inn i Senja kommune.

Motstanderne av Senja kommune har selvsagt rett når de sier at et nytt kommunestyre kan beslutte helt andre ting om tre år enn det som i dag bys fram som fristelser. Hva betyr det at tjenestenivået skal opprettholdes? Hva betyr det at ingen skal sies opp, at kommunale arbeidplasser skal opprettholdes, at makt og myndighet skal desentraliseres slik at alle skal bli hørt? Det må klargjøres, det må besvares, og det haster. Innbyggerne fortjener å få vite; «whats in it for me», hva betyr dette for meg.

Kampen om kompetansearbeidplasser, offentlige stillinger og utdanningstilbud vil foregå på en helt annen arena enn i dag. Spesielt Tromsø vil bli tvunget til å lytte mer til lillebroren i sør. Og det er slett ikke en selvfølge at alle nye etableringer og all utvikling skal skje på Finnsnes. Det kan i mye større grad skje i Gryllefjord, på Skaland, på Stonglandseidet, på Medby, i Botnhamn og på Gibostad. Senja kommune får en helt annen styrke og kraft når de store slag skal stå, enn Berg og Torsken hver for seg kan mobilisere.

Men også Arbeiderpartiets sentrale ledelse har opptrådt på grensen til det idiotiske. Partiet har forlatt premissene de var enige om med de andre partiene på Stortinget. Ikke nok med det, Ap har sviktet sitt eget partiprogram, og vært mer interessert i å sabotere en prosess de selv har vært med på å igangsette, enn å bidra til å opplyse folket og holde en stødig kurs. Av valgtaktiske årsaker har Ap, med støtte fra Sp, heller dyrket misnøyen enn å være konstruktive. Å si at kommuner som tvangssammenslåes skal utstyres med en angrepille på resept fra Ap toppet all mulig dumskap.

kommunesammenslåing kommunereform senja kommune Foto: Trond Sandnes (tegning)