MER TÅPELIG bruk av penger, ressurser og «vanlige folks» tid - i offentlig regi - skal man lete lenge etter. Folkeavstemningene som ble gjennomført i åtte av ti kommuner i vår region sist søndag og mandag framstår i ettertid som en ren parodi, fullstendig uten verdi.

MAN TRENGER ikke ha brevkurs i spådomskunst for å fatte skissa på forhånd: I alle kommunene i vår region ville det bli et soleklart nei, slik det har vært i stort sett alle norske kommuner. I alle kommunene ville valgoppslutningen bli tilnærmet katastrofal, slik som ellers i landet. Og verst av alt: For lokalpolitikerne som nå skal avgjøre saken endelig i kommunestyrene bidrar utfallet av folkeavstemningene bare til enda mer forvirring og frustrasjon.

HVORDAN SKAL man tolke resultater av en «folkeavstemning» der bare hver fjerde velger på det verste giddet å slippe stemmeseddelen i valgurna? Hva er verdien i å få bekreftet det man visste på forhånd - at helt opptil ni av ti av de som tuslet til valglokalet stemte nei?

DE KRITISKE spørsmål til ordførere og lokalpolitikere som gikk inn for folkeavstemning må også stilles: Hvorfor folkeavstemning i en slik sak? Er det en ansvarsfraskrivelse, der man ikke tar vervet og belastningene det medfører som folkevalgt på alvor - men skyver ansvaret for en vanskelig avgjørelse over på folket? Slik at man har «ryggen fri» og kan lene seg mot en bord som fanger? Hvorfor heller ikke en meningsmåling der man aktivt søker etter mer utfyllende og meningsfulle svar fra innbyggerne, i stedet for et ja eller nei til noe velgerne egentlig ikke aner hva innebærer?

SELVSAGT SVARTE et overveldende flertall nei til sammenslåing. Jan Tore Sanners prosess har sviktet fullstendig på folkelig og lett tilgjengelig informasjon; Hva betyr en sammenslåing for meg og min kommune? For velferden, veistandarden, eiendomsskatten, helsetilbudet, skolene? For framtida? Verken Sanner, regjeringen eller kommunene selv har hatt gode og klargjørende svar å gi sine innbyggere. Og da velger folk selvsagt det trygge og bestående: Vi lever videre som før, fordi vi ikke aner hva det «nye livet» i den nye kommunen vil innebære. Det visste vi ble utfallet, og hvorfor trenger ingen å forske på. Det er bortkastet tid.

NÅ SIER BÅDE lokalpolitikere og regjeringsmedlemmer at oppslutningen om valget var så lav at resultatet har null verdi som rådgivende. Statsråd Per Sandberg (Frp) ser det som et klarsignal til tvangssammenslåing, fordi folk egentlig ikke bryr seg. Og fylkesmann Bård Magne Pedersen i Troms mer enn antyder at han vil tegne et helt annet kart enn det folkeavstemningene har skissert - og sende det til en regjering som altså slett ikke er fremmed for i enkelte tilfeller å bruke tvang, med støtte fra et storting der flertallet er stort og sterkt for å gjøre noe drastisk med kommunegrensene.

MED DETTE som mulig utfall framstår denne ukas folkeavstemninger som et dårlig regissert folkebedrag utført av det offentlige.

kommunesammenslåing folkeavstemming valgurne Foto: Trond Sandnes (tegning)