Om to uker fyller Finnsnes Idrettslag 100 år. Klubben kan få drømmegaven — en andel av Emil Konradsen Ceïdes overgangssum til den italienske Serie A-klubben Sassuolo.

Både italienske og norske medier spekulerer i en overgangssum på over 30 millioner kroner. Og mens Konradsen Ceïde kan juble for et eventyrlig proffopphold ikke langt fra Middelhavet, kan det bety millionbeløp i ei slunken klubbkasse til en liten nordnorsk klubb, som på sett og vis også er en fotballens «middelhavsfarer».

Det spekuleres i beløp opp mot seks millioner kroner til FIL. Det er i så fall mer enn et helt årsbudsjett, og nok penger til å gjøre klubben gjeldfri. Emil Konradsen Ceïde er den første FIL-spiller på 100 år som har etablert seg på høyeste nivå i Norge, og han har allerede 21 aldersbestemte landskamper. Alle FIL-patrioter går i disse dager og klyper seg i armen — de befinner seg i en tilstand mellom drøm og virkelighet. Dette er eventyret for alle breddeklubber i Norge.

Jubileumsgaven kan bli gedigen. Men uansett hvor mye penger som lander på FIL-kontoen etter et låneopphold og en eventuell permanent overgang til Sassuolo, er gaven allerede det beste en breddeklubb kan tenke seg. Gaven heter Emil, og bare det at han — sammen med tvillingbroren Mikkel — fikk kontrakt med Rosenborg har skapt en en stolthet og feelgood-følelse på FIL-huset som ikke kan måles med all verdens nettsus og trepoengere på stadion. Blir det nå italiensk proffkontrakt og internasjonal karriere på 20-åringen, blir navnet hans skrevet inn med gullskrift i klubbens historie, som strekker seg tilbake til 29. januar 1922.

MODERKLUBB: Emil og Mikkel Konradsen Ceïde spilte for FIL for et mix-lag med jenter og gutter under Salmar Cup på Silsand i 2015. Foto: Steinulf Henriksen

Det som nå er i ferd med å skje er egentlig sensasjonelt. Emil og broren Mikkel er oppvokst delvis i Port-au-Prince på Haiti og på Finnsnes, med mamma fra Finnsnes og pappa fra Haiti. Moren Ingvill Konradsen er grunnlegger av Prosjekt Haiti — en norsk humanitær bistandsorganisasjon, som ble opprettet i år 2000, og som blant annet driver skolene Petit Troll for fattige barn i Port-au-Prince og St. Louis-du-Sud. Faren Luc Edwin Ceïde var medgründer for Prosjekt Haiti og har bakgrunn som borgermester i St. Louis-du-Sud.

I Port-au-Prince spilte tvillingbrødrene fotball i støvete og steinete bakgater. På Finnsnes kom fotballsatsingen inn i mer organiserte former i FIL. Den unike miksen har tydeligvis gjort underverker og gitt begge guttene både ballast og eksepsjonelle fotballferdigheter. Men ikke alle trodde de ville nå så langt, og kanskje spesielt ikke Emil.

I trenerapparatet til FIL var det flere skeptikere. Alle så kvalitetene til Emil, den enorme hurtigheten og de utenomjordiske dribleegenskapene, der ballen så ut til å være limt fast i skoene. Men gutten hadde en tendens til å spille mest for seg selv, slapp sjelden fra seg ballen og driblet seg gjerne både inn og ut av målgården. Det ble også stilt spørsmål ved holdningene. Men treningsiveren og ambisjonene var det overhodet ikke noe i veien med.

Tromsø IL fikk tvillingbrødrene servert på et brett. Men av en eller annen ufattelig grunn (offisielt at de ikke kom inn på toppidrettsgymnaset) lot TIL supertalentene fare. At de ikke så potensialet i en spiller som Emil burde i ettertid få klubbens talent-jegere til å lete etter nærmeste luke i gulvet, og kassereren til å svime av. I stedet ble det Rosenborg-kontrakt i 2018. Sett i ettertid trolig det beste som kunne skje både Emil og Mikkel.

I Rosenborg så mange for seg rekrutteringslag og i beste fall benkesliting i eliteserien for de to. Emil debuterte på A-laget allerede i sin første sesong i 2018. Men både i 2020 og 2021 ble det massevis av førstelagsfotball på Emil. Mikkel fikk også sin debut på toppnivå, men ble lånt ut til Ranheim sist sesong. I fjor spilte Emil 27 kamper for Rosenborg i serie og cup, og scoret åtte mål. Han har også fått tre kamper i Champions League og èn i Euopaligaen.

KONTRAKT: « I stedet ble det Rosenborg-kontrakt i 2018. Sett i ettertid trolig det beste som kunne skje både Emil og Mikkel». Foto: Stig Bjørnar Karlsen

Fotballkommentatorer kaller han nå Rosenborgs juvel nummer èn. Han har blitt fulgt av agenter gjennom hele fjorårssesongen, og ryktene begynte i julehelga å svirre om interesse fra to tyrkiske klubber. Da var Emil hjemme på Finnsnes, og skulle egentlig spille Romjulsturneringa i Midt-Tromshallen (!).

Emil har aldri glemt hvor han kommer fra. Og mens FIL nå venter i spenning på at italienske summer skal tikke inn på kontoen, har Emil allerede sørget for å overrekke klubben 10.000 kroner to ganger etter å ha blitt kåret til banens beste spiller for Rosenborg, der han selv kunne velge hvem som skulle motta pengepremien. Begge ganger ble det FIL.

Det er i så fall mer enn et helt årsbudsjett, og nok penger til å gjøre klubben gjeldfri

I skrivende stund er ikke kontrakten med Sassuolo offisielt bekreftet. Men Folkebladets søsteravis i Trondheim, Adresseavisen, skriver fredag at bare formaliteter gjenstår, blant annet Emils personlige kontrakt — som Emil og støttespillerne hans fredag var i Italia for å framforhandle. Og det refereres til italienske medier når det snakkes om en avtale på drøye 30 millioner kroner.

Og Emils nye fotball-liv skal utspille seg i Unione Sportivo Sassuolo Calcio fra byen Sassuolo, som ligger i provinsen Modena midt i den nordlige delen av støvellandet. Der bor det 40.000 mennesker, atskillig færre enn i Trondheim. Men fotball-tradisjonene er rike: Klubben er to år eldre enn FIL, og har siden 1984 spilt seg opp fra fjerde nivå til Serie A, der beste prestasjon er sjetteplass i 2016, som ga spill i Europaligaen og kvalifisering til gruppespillet. Og: Klubben spiller i grønt, og har et klubb-emblem som minner mistenkelig om FIL sitt!

DRIBLER: « Alle så kvalitetene til Emil, den enorme hurtigheten og de utenomjordiske dribleegenskapene, der ballen så ut til å være limt fast i skoene». her fra en juniorcupkamp for Fil mot Harstad. Foto: Stein Wilhelmsen

Og hvem hadde trodd at fotballpatrioter på Finnsnes de kommende månedene vil følge en for nordmenn ganske ukjent italiensk fotballklubbs kamper med argusøyne. Sassuolo ligger ganske nøyaktig midt på tabellen i Serie A, med 12 poeng til nedrykksplass ved halvspilt serie. Og nettopp nedrykk er et stikkord; For dersom ikke Sassuolo rykker ned, som de ganske sikkert ikke gjør, har klubben opsjon på kjøp. FIL får inntekter også på leieavtalen, men de store pengene utløses ved et salg.

Eventyret Emil Konradsen Ceïde er såvidt begynt.

* PS: For ordens skyld: Undertegnede er tidligere spiller og mangeårig trener i Finnsnes IL. Jeg har også vært lagleder for Emil Ceïde Konradsen i turneringer. I dag er jeg trener for samarbeidslaget FK Senja/Finnsnes IL i damenes 2. divisjon.