«Og bølgan som bryt brått oppetter stranda, de trækk sæ stilt tebakers kvær en gang», ja det synger trubaduren Terje Nilsen om sitt Mjelle. Men — eldrebølgen som nå er et omtalt faktum, den bølgen vil nok ikke trekke seg tilbake, men må vel heller omtales som en tsunami, og må møtes med tiltak- mange forskjellige tiltak. Ett av de er å ta i bruk velferdsteknologi.

Det var temaet på et kurs jeg nylig deltok på, i regi av Pensjonistforbundet.

Målet er å nå ut med informasjon og kunnskap om hva velferdsteknologi er og hvilken nytte vi som eldre kan ha å ta dette i bruk.

Det er ikke til å underslå at når vi leser og hører at kommunene « nå må stramme inn, redusere på tjenester og ta i bruk teknologi i eldreomsorgen», ja så sprer angsten seg hva dette vil innebære for en som står på terskelen for eldreomsorg.

Derfor er det så viktig å gi gode forklaringer og avmystifisere. Her har kommunene en stor oppgave i å nå ut med god kommunikasjon til brukerne.

Vi må likevel ta inn over oss at rammebetingelsene er retningsgivende:

  • vi blir stadig flere eldre

  • det blir mindre resurser

  • det blir færre varme hender

«Velferdsteknologi er brukerrettet teknologisk assistanse som skal understøtte og forsterke brukerens trygghet, sikkerhet og mobilitet. Målet er at brukere skal mestre eget liv i eget hjem lengst mulig. Velferdsteknologien skal bidra til selvhjulpenhet, medbestemmelse og livskvalitet». Dette er den korte, men klargjørende hensikt.

Teknologien deles inn i fire kategorier:

  • Trygghetsskapende

  • Utredning-og behandling

  • Mestring

  • Velvære

Så er det brukerens konkrete behov som vil avgjøre hva han/hun vil trenge av hjelpemidler og løsninger for å meste eget liv, i eget hjem lengst mulig.

Her vil jeg kort peke på noen viktige utfordringer: tilpasse egen bolig og finne ulike løsninger som bidrar til trivsel og aktivitet, forebygge og utsette hjelpebehov, mestre egen helse og sykdom.

Men- det aller viktigste er trygghet, at vi kan bo der vi trives og kan være aktiv.

Selv bruk av en rullator kan bidra til å komme ut og ha et sosialt liv!

På et slikt kurs hører man gjerne hvordan andre har innrettet seg og hva som i kommunen er lagt til rette for et godt liv.

Blant annet fikk vi presentert hva Risør kommune gjør — veldig imponerende!

Min interesse for reformen «Leve hele livet» var nyttig å få innblikk i , og mange gode og flotte eksempler der kommuner har kommet langt i sine tiltak. Reformen startet i 2019 og er tenkt avsluttet om knappe to år.

For eksempel Halden fattet min interesse: de har sent ut et spørreskjema til alle cirka 5000 innbyggere over 67 år og bedt de krysse av hvilke fritidsaktiviteter og møteplasser de ville foretrekke- fra bowling via konserter til kirke, 14 alternativer i alt.

«Leve hele livet»! selv om man er over 67!!

Personlig er jeg glad for, enn så lenge, å kunne bidra og synge Wenche Myhres : « For livet skal vi sloss , så lenge det går blod i gjennom oss».