Har du spist oppdrettstorsk? Vet vi hva som er oppdrettstorsk eller villtorsk i frysedisken? Jeg håper du kan svare, for jeg vet neimen ikke. Ikke det at jeg kjøper fisk fra frysediskene, men det er en annen historie.

Rune Eriksen fra Silsand, styringsgruppeleder i Torskenettverket, spør og svarer i sin artikkel i Folkebladet 29.03 om det er grunnlag for å frykte at oppdrettstorsken skal ødelegge for villtosken. Når han sier at etableringen av oppdrettstorsk først og fremst er for å bidra til høyere prisoppnåelse hos torsk generelt uansett opprinnelse, viser han med stor tyngde at før det er snakk om å mette konsumenter, bidra til råstoff med priser som vil gjøre at flere spiser fisk, så omfavner han heller profitten ene og alene. At det kun er kapital som er drivkraften for etableringer av torskeoppdrett i allerede overfylte oppdrettsfjorder.

I tillegg er havet blitt et forskningslaboratorium — og skrekkens eksempler er dessverre, som kjent, mange; Oppdrettstorsk rømmer. Den, som laksen. Og selv om Eriksen sier at oppdrettstorsken blir slaktet før den blir kjønnsmoden, er sannheten at den gyter i merdene, og dette blir spredt slik at villtorsken blir genetisk påvirket. Hvilke følger vil det få? Medisinbruken på oppdrettstorsken har gjort at skjelettet er deformert, og det kan umulig være god dyrehelse i dette.

Eriksen er euforisk i sin iver, og sier at oppdrett av torsk har et enormt potensial, en fantastisk mulighet, og ingen trussel overhode. Er Eriksen blind og døv? Han sier kysttorsken har hatt en tilbakegang, og tar seg den friheten og skylder på tradisjonelt fiskeri for dette. Eriksen tilbakeviser at det har noe med deres oppdrett å gjøre.

Hanne S. Nilsen Foto: Privat

Hva har så tradisjonelt fiskeri med dette å gjøre? Hva med lakseoppdrett heller? Eriksen snakker som om ikke lakseoppdrett finnes; at oppdrett allerede forsøpler fjordene våre, at de har svært mange lokasjoner og høye biomasser, at de kveler kysten og fjordene. Vi har ikke råd eller plass til flere fjøs i havet.

Ifølge Havforskningsinstituttet fant de egg fra oppdrettstorsk i gytefelt til villtorsken. Det er utilgivelig og skremmende, for det kunne vært unngått. Eriksen unnlater å nevne dette. Eller rettere; tilbakeviser ikke dette.

Oppdrettsbaronene tenker med pengeboka, og da vil det ubønnhørlig gå ut over fjord- og havnaturen

Det er uforståelig at en næring, være seg torsk- eller lakseoppdrett, ikke viser større ansvar og respekt for det miljøet de etablerer seg i. For å unngå framtidige ureverserbare katastrofer for havmiljøet, burde næringen komme seg på land, eller etablere lukkede anlegg. Fisken vil forbli inne, sykdommer ute — og kloakken blir tatt hånd om på en forsvarlig måte.

Hva er det som gjør at ikke næringen vil lukke anleggene sine? Endringer i havmiljøet skyldes alltid menneskelig aktivitet. Tradisjonelt fiskeri har ikke bidratt til slike grusomme konsekvenser for miljøet som oppdrett har bidratt til, så å prøve å dra dem ned i grøfta, er svært uprofesjonelt.

Norge eksporterte sjømat for over 41,3 milliarder så langt i år. Det er svimlende mye. Tenk litt på det. Av dette er 11,3 milliarder i fiskeri — og resten, 30 milliarder oppdrett.

2023 ser an til å bli rekordstort i eksport og inntekter, ifølge Norsk Sjømatråd. Det står svært lite om oppdrettstorsk på hjemmesiden til Norsk Sjømat, og jeg regner med tallene fra torskeoppdrett er bakt inn i oppdrett generelt. Oppdrettstorsk blir eksportert i hovedsak til Europa, men de ser på markeder i Midtøsten, og deriblant Israel.

Torskeoppdrett er forholdsvis nytt. Det ble startet opp for 20 år siden med 30 aktører midt på 2000-tallet. Mange gikk konkurs i 2008, fordi torsken spiste på merdene og rømte, de åt hverandre, manglet vaksine og utviklet sykdommer som virus og lus. Torskeoppdrett ble en versting på medisinbruk, ifølge Havforskningsinstituttet.

Det var også mye villtorsk på markedet i denne tiden, det var økte kvoter på villtorsk og dermed lavere priser. Oppdrettstorsken ble solgt med tap, og det kunne vært enden på historien. I 2014 var det slutt på kommersielt torskeoppdrett i Norge. Men nå ser vi altså en stor økning.

Karlsøy kommune har endelig sagt nei til flere lokaliteter for lakseoppdrett, og det var virkelig på tide. Tar det derfor for gitt at vi aldri vil få se et oppdrett av torsk i vår kommune. Og forhåpentligvis ikke i andre kommuner heller, før lukkede anlegg er standarden. Men vi må være på vakt; Oppdrettsbaronene tenker med pengeboka, og da vil det ubønnhørlig gå ut over fjord- og havnaturen.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her