Finansminister Trygve Slagsvold Vedum må ha det forholdsvis heftig om dagen. Sjelden har et valgløfte truffet en politiker så forsmedelig som Sp-toppens lovnad om lavere drivstoffpriser. Det er som et lyskespark, levert til en bredbeint, naken mann av en lårsterk person med vernesko. Det svir, akkurat som det gjør spesielt for oss i distrikts-Norge.

Før fjorårets valg reiste Vedum landet rundt med løfter om at med Sp i regjeringen, da skulle det bli billigere for folk flest å fylle drivstofftanken. Det var jo ingen grunn for at statens skulle håve inn så uendelig mye i avgifter, som det den tross alt gjorde. Slike løfter kan man fort vinne valg med, noe Sp jo gjorde.

Til første budsjett var det jo for så vidt greit at ikke så mye skjedde. Folk forsto jo at man overtok Solberg-regjeringas budsjett, og at Vedum og Støre trengte litt tid på å sette sitt eget preg. Imidlertid var det noen som stusset da prisene steg utpå nyåret, og man passerte 20-tallet.

Så invaderte Putin Ukraina, og med det har altså prisene skutt i været på en måte knapt noen kunne forutse. I Midt-Troms har vi sett priser på over 26 kroner literen, og når det de siste dagene har roet seg, er brått diesel minst ei krone dyrere enn bensin.

Derfor blir det usedvanlig krevende for Støre og Vedum å komme unna tiltak som letter trykket på folket

Prisene innebærer at herr og fru Hvermannsen får solide påslag når tankene skal fylles. Før nyttår kosta 40 liter diesel omtrent 700 kroner. I dag er det nærmere 900 kroner. Det er mye, og særlig når man legger til økte strømpriser og dyrere matvarer.

Og — som det het i TV-shopreklamene — ikke nok med det. Det er jo ikke bare privatbilene vi skal fylle. Lastebiler, varebiler, drosjer, håndverkerbiler, kort sagt alle som skal noe eller skal ha noe, merker dette. Og så godt som alle peker på det verktøyet finansministeren har å svare med — avgiftskutt.

Folk flest forstår at krigen i Ukraina påvirker olje- og gassprisene, men de forstår også at der finnes tiltak. Og de merker seg at AS Norge går så det griner, og at oljenasjonen er en krigsprofitør.

Derfor blir det usedvanlig krevende for Støre og Vedum å komme unna tiltak som letter trykket på folket. Eller velgerne, som de ble kalt for noen måneder siden.

Minileder: Rekord

I helga ble det satt varmerrekorder i regionen, med temperaturen opp mot ti grader. Men meterologen ved Vervarslinga i Nord-Norge sier til Nordlys at han har «ingen tro på at vinteren har takket for seg ennå».

Da sier vi takk til gledesdreperen.