Foto: Trond Sandnes (tegning)

At riksmediene hengte seg mer opp i at statsministeren drakk øl og brøt meteren på Amtmandens Eftf. i Tromsø enn hans tale tidligere på dagen om satsing i nordområdene, gir selvsagt grunn til refleksjon over hva som er viktig her i verden — alt etter hvor man bor. Men statsministerens brudd på et av koronatiltakene som fortsatt gjenstår er faktisk mer alvorlig enn som så. Det handler om tillit.

Da de forventede lettelsene i koronatiltakene ble gjort kjent tirsdag kveld, var vi bare tre tiltak unna Danmarks «full åpning»-strategi: Isolasjon for smittede, utstrakt testing av nærkontakter i husstanden — og meteren. Dermed kunne barnehager, skoler og universiteter innta en normalisert hverdag, kulturlivet åpne dørene på vidt gap, utestedene glemme skjenkestoppen og — ikke minst — breddeidretten slippes løs.

Det kan virke som detaljer og en mediejippo, men slike hendelser gjør noe med tilliten

Lettelsene er kloke, men i ettertid framstår meteren mer og mer som en vits. Du kan altså sitte tett i tett i en teatersal eller på kino, du kan drive kontaktidrett, og skoleelever og studenter — gruppa der smitten nå er høyest — kan klemme og droppe tanken på meteren. Men du kan altså ikke spise en biff eller drikke en øl på et utested uten å holde meteren.

Det framstår dustete og inkonsekvent, og det blir ikke bedre av at statsminister Jonas Gahr Støre to dager etter at han på pressekonferansen sa at det var viktig å holde på meteren inn videre, selv brøt regelen i all offentlighet og med et kobbel av pressefotografer til stede på Amtmandens.

Statsministeren tok ingen kritikk. Han skyldte på utestedet, og sa at det er opp til puber og restauranter å sørge for at lokalet er innredet slik og at det ikke slipper inn flere enn at det er mulig å holde meteren. Nei, Støre — det er faktisk opp til hver enkelt av oss å ta ansvar for at vi holder meteren og følger reglementet. Det gjelder også for en statsminister.

Og her er vi ved kjernen. Tiltakene som fortsatt opprettholdes i Norge er basert på tillit til hverandre. Og her bør vi se til Danmark, som lener seg på professor Michael Bang Petersens forskning om hvordan ulike demokratier håndterer pandemien — omtalt i Aftenposten torsdag. Han konkluderer med at den opplevde tiltaksbyrden henger nøye sammen med tillit og støtte til myndighetene. Jo mer inngripende tiltak — jo mer mistillit og motstand.

Da Støre overtok som statsminister hadde 83 prosent av befolkningen i Norge «høy tillit» til at helsemyndighetene håndterer koronapandemien på en god måte. Siden den gang har andelen falt til 63 prosent. En kraftig synkende tillit, med andre ord.

På pressekonferansen tirsdag kveld sa Gahr Støre at «det kan komme nye virusvarianter som gjør det nødvendig med nye, strengere tiltak». Hva skjer da med tilliten og støtten, når det første Støre gjør ute blant «vanlige folk» er å bryte den mest omstridte regelen som gjenstår? Han er jo avhengig av all den tillit, oppslutning og tålmodighet som er mulig å oppdrive blant et folk som er søkk lei hele pandemien og alt den fører med seg.

Derfor framstår den intime øl-seansen, foreviget fra alle mulige vinkler som ikke levner tvil om at vi snakker mer om en halvmeter, som problematisk. Akkurat som Erna Solbergs famøse sushi-feiring på 60-årsdagen sin på Geilo. Det kan virke som detaljer og en mediejippo, men slike hendelser gjør noe med tilliten, spesielt blant en tiltakstrøtt befolkning. Og som vi vet, det tar lang tid å bygge tillit, men mye kortere tid å bryte den ned.

Jonas Gahr Støre har allerede mer enn antydet at det kan komme nye lettelser om to uker. Han bør ikke vente så lenge. Meteren bør fjernes så raskt som mulig — slik at det blir «vanlige folks tur» til å gjøre akkurat som han: Drikke øl og snakke med venner som sitter eller står en halv meter unna.