Mari Martinsen Siljebråten Foto: Arbeiderpartiet

Like sikkert som at det er opptak til videregående skole og skolestart hvert år, re-lanserer Høyre «fritt skolevalg» i landets aviser og kanaler. Det fremstår dessverre kun som et dårlig hakk i plata for norsk skolepolitikk.

I Troms er det Høyre-nestleder Anne-Berit Figenschou som er fanebærer for det hun kaller den mest rettferdige løsningen. Dette på tross av at både hun og mange med henne vet at «fritt skolevalg» ikke er annet enn karakterbasert opptak. Den nasjonale skrotingen av karakterbasert opptak kom ikke et år for tidlig. I et fylke med store avstander er skolesektoren stadig sårbar for sentraliseringsgrep fra Høyre, og da er det ekstra viktig for Arbeiderpartiet å slå ring rundt sterke nærskoler i hele Troms.

En god og inkluderende videregående skole for alle har avgjørende betydning for sysselsetting og inkludering i arbeidslivet. Arbeidslivet i Troms er variert, og derfor er de videregående skolene også styrket på fagområdene som det lokale næringslivet etterspør kompetanse på. Nærskoleprinsippet sikrer at flest mulig kan bo hjemme mens de går på videregående noe som er nødvendig for å unngå at ungdom som ikke ønsker det må bli borteboer for å få videregående utdanning.

Nærskoleprinsippet legger nemlig til rette for at du som elev skal ha det grunnleggende utdanningstilbudet i din egen skoleregion. Arbeiderpartiet mener det er uklokt å tre karakterbasert opptak over hodet på både by- og distrikts skoler som på sine måter bidrar til levende samfunn og lokalt næringsliv, samtidig som at potensialet for ufrivillige borteboere øker.

Det er bare å registrere at Høyre nok en gang jobber for en skolepolitikk, som har møtt massiv motstand i fagbevegelsen. Bekymringene er velbegrunnet og karakterbasert opptak har liten støtte hos partene i arbeidslivet. NHO mener det er lite hensiktsmessig med lik inntaksmodell over hele landet fordi lokalt samarbeid på fylkesplan om videregående skoler vil svekkes, arbeidet med lærlingeplasser vil vanskeliggjøres.

Arbeiderpartiet mener bestemt at virkeligheta i distriktsfylker som Troms er annerledes enn i Oslo

Fagforbundet karakteriserer fritt skolevalg som fullstendig skivebom. LO, Utdanningsforbundet, KS, Skolenes landsforbund, Elevorganisasjonen og Elevombudene yter ingen støtte til ordningen. De samme organisasjonene sa nei til forslaget da Høyre i regjering sist forsøkte å tvinge dette gjennom.

I fri konkurranse er det noen vinnere og mange tapere. Forskning fra Sverige og en rekke andre land har vist oss at karakterbasert opptak forsterker sosiale forskjeller, og gir svært uheldige konsekvenser for samfunnet over tid. Norge har blitt advart av svenske forskere, skoleledere og politikere om langtidseffektene av karakterbasert opptak. Det er kanskje en idé å lytte.

Partiet Høyre vet allerede at Oslo-skolen sliter med A- og B-skoler der høyt karakterpress og store sosiale forskjeller preger skolehverdagen. Hvorfor skal man da bruke politisk kraft på tilrettelegging for en forskjellsskole heller enn å bruke ressurser på å styrke et bredt utdanningstilbud med robuste yrkesfag, samarbeid med næringsliv, god rådgivningstjeneste og mangfold?

Arbeiderpartiet mener bestemt at virkeligheta i distriktsfylker som Troms er annerledes enn i Oslo. Derfor må vi bygge en skolestruktur som ivaretar våre ungdommer og fylkets behov heller enn å presse gjennom en blå-kopi av storbyskolene også her.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her