Syv måneder før valget kan mye tyde på at det blir lokalpolitiske rystelser i flere av kommunene i vår region. Regjeringspartiene sliter blod på meningsmålingene. Dersom ikke vinden snur kan de lokalpolitiske ringvirkningene bli store, ikke minst i kommuner som Senja, Målselv og kanskje Salangen, som i dag ledes av ordførere fra Senterpartiet.

De syv kommunene i Midt-Troms er i den eiendommelige situasjon at alle har ordførere fra regjeringspartiene Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Og i de tre største; Senja, Målselv og Bardu, er det Sp som regjerer. På landsbasis er også Ap og Sp de store «ordførerpartiene»: Av landets 356 kommuner ledes 148 av Arbeiderpartiet, hele 131 av Senterpartiet — og bare 35 av Høyre. Ut fra meningsmålingene den siste tida kan det bli store endringer på denne statistikken etter høstens valg. Kanskje også lokalt.

Det skjer spennende bevegelser i lokalpolitikken for tida, når partiene mobiliserer og valglistene begynner å bli klare. Høyre er i vinden nasjonalt med Erna Solberg bak peisblåseren. Og både i Senja, Sørreisa, Målselv, Bardu og Salangen er det blitt litt mer flamme i Høyre-glørne.

ROLLEBYTTE?: «Dersom Sp og Høyre skal samarbeide også etter det kommende valg, er oppskrifta enkel. Blir Høyre større enn Sp vil Tom-Rune Eliseussen (t.h) og Geir-Inge Sivertsen bytte roller». Foto: Trond Sandnes

En kjapp runde gjennom de syv kommunene forteller at det kan bli et mer spennende valg enn på veldig lenge. Det skyldes delvis nye og spennende fjes som er dukket opp, men mest av alt meningsmålinger over lang tid som tyder på en massiv nedgang for både Ap og Sp. Aps oppslutning nærmer seg prosenttall som minner om billig rødvin og i beste fall sterkvin, mens Sp gjentatte ganger har vært på prosenter som gir assosiasjoner til pils og i verste fall lettøl.

I storkommunen Senja med nær 15.000 innbyggere er det tilsynelatende harmoni i den politiske ledelsen, der omgjengelige Tom-Rune Eliseussen styrer sammen med sin Høyre-hånd Geir-Inge Sivertsen. Men den tidligere fiskeriministeren og Lenvik-ordføreren har ambisjoner om å klarte helt til topps igjen, denne gang i storkommunen han selv var sentral i å konstruere.

Og dersom Sp og Høyre skal samarbeide også etter det kommende valg, er oppskrifta enkel. Blir Høyre større enn Sp vil Eliseussen og Sivertsen bytte roller. Marit Stubberud Hanssen og Arbeiderpartiet er en naturlig joker i dette spillet — hun har gjort et solid inntrykk i Senja-politikken og blir nå partiets frontfigur. Og det kan være grunn til å minne om at Arbeiderpartiet og Høyre har lang tradisjon for samarbeid i gamle Lenvik...

Spenn setebeltene og gjør klar for en intens valgkamp — og det som åpenbart blir et spennende valg i september

I regionens nest største kommune Målselv (6.600 innbyggere) er spenningen enda mer intens enn hos storebror Senja foran valget. Etter at Ap og Høyre samarbeidet i forrige periode med nåværende stortingsmann Nils Foshaug om ordfører, endte valget for fire år siden med en brakseier for Bengt-Magne Luneng og Senterpartiet med en oppslutning på 46,6 prosent. Han har stått i en evigvarende storm med Ap som den sterke opponenten, og kan komme til å få svi for blant annet et soleklart valgløfte-brudd om å berge helikoptrene på Bardufoss.

MOTSATT: For Sp-ordførerne Bengt Magne Luneng (t.v) og Toralf Heimdal er utgangspunktet motsatt. Heimdal sitter trygt, Luneng utrygt. Foto: Gjermund Nilssen

Og nå utfordres han av en åpenbart knallsterk motstander, kulturpersonligheten og friskusen Ragnhild Furebotten, som spiller på mange strenger og kan samle stemmer langt ut over kjernen av Ap-velgere. Sittende varaordfører Martin Nymo (Høyre) er tydeligere enn noen sinne på at han vil ta et steg opp, men spørsmålet er om han er samlende nok. Og steget opp er lengre enn langt for et parti som i dag bare har to av 23 seter i kommunestyret.

Bardu regjeres av Norges sprekeste ordfører. Toralf Heimdal er fortsatt i stand til å holde følge med aktive skiløpere på høyt nivå — og ingenting tyder på at noen vil trø han på bakskiene i lokalpolitikken heller. Nå er riktignok Aps Berit Sandnes Wikstøl på sporet og har signalisert at hun er klar til å overta ordførerklubba. Og den politiske superveteranen Terje Nyberget, med fortid som stortingsmann for Frp, har meldt seg på innspurten som Høyres ordførerkandidat. Men det er nærmest umulig å se at de skal kunne true Heimdal før målgangen. Han oppnådde tross alt ufattelige 62,9 prosent av stemmene ved siste valg i Bardu.

Trygt sitter trolig også Jan-Eirik Nordahl (Ap) i Sørreisa. Etter åtte år som ordfører og med rent flertall (51,4 prosent) ved siste valg, synes veien fram mot valget å være ryddet for Nordahl. Selv ikke ei kostnadsbombe på den nye praktskolen vil tilsynelatende skape trøbbel. Men det er verdt å merke seg at Høyre er blitt vitalisert i Sørreisa med et politisk ubeskrevet blad i Espen Estensen som ordførerkandidat. Forrige helg ble lokalpartiet kåret til årets kommuneforening i nord på Høyres fylkesårsmøte.

ÆRA: «Senterpartiet har ikke lansert hvem som skal overta som frontfigur etter den sammenhengende Prestbakmo-æra, som har vart siden 1999». Sigrun Wiggen Prestbakmo (t.v) og Ivar B. Prestbakmo. Foto: Morten Dokka

I Salangen er ordførertida ute for Senterpartiets Sigrun Wiggen Prestbakmo som ordfører, etter at hun i 2014 overtok klubba etter sin ektemann Ivar B. Prestbakmo. Hun har vært en duracellkanin som også har markert seg nasjonalt — ikke mist i saken om lakseskatt, og hun er populær på hjemmebane. Ved siste valg oppnådde Sp hele 46,6 prosents oppslutning i den gamle Ap-bastionen Salangen. Senterpartiet har ikke lansert hvem som skal overta som frontfigur etter den sammenhengende Prestbakmo-æra, som har vart siden 1999. En av utfordrerne til Sp kan bli dagens varaordfører fra Høyre, Terje Bertheussen. Men det blir litt av en vei å gå — partiet fikk bare drøye 16 prosents oppslutning i 2019.

I Dyrøy holder fortsatt sittende ordfører Marit Alvik Espenes (Ap) kortene til brystet. Hun har ikke offentliggjort sitt kandidatur, men gjør hun det, tyder det meste på at hun får fortsette. Ap oppnådde nesten 40 prosents oppslutning sist, og utfordres i realiteten bare av Senterpartiet og toppkandidat Kjell-Sverre Myrvoll.

I regionens minste kommune, Lavangen, har sittende ordfører Hege Beate Rollmoen (Ap) gitt klarsignal til å fortsette. Det gjør hun trolig, partiet fikk 43,7 prosent av stemmene sist — og i likhet med i Dyrøy er Senterpartiet eneste reelle utfordrer. Hvem Sp stiller med er foreløpig ikke avklart.

Spenn setebeltene og gjør klar for en intens valgkamp — og det som åpenbart blir et spennende valg i september.