Berit Nikolaisen fra Dyrøy er bekymret for at torskeoppdrett skal utrydde villtorsken. En slik bekymring har ingen rot i forskningen eller virkeligheten.

Å påstå at torskeoppdrett kan utrydde kysttorsken vår, blir å se forbi de reelle problemene. Utfordringene for kysttorsken har oppstått uten at det har vært oppdrett av torsk. Kysttorsken vandrer lenger nord, og klimaendringene påvirker matfatet til torsken. Dette har vi allerede sett lenger sør i landet, i Skagerak og ikke minst i Oslofjorden, som trolig er landets verst forvaltede fjord, helt uten oppdrett av noe slag.

Torskeoppdrett kan tvert om bli et norsk nytt sjømateventyr, som skaper aktivitet og arbeidsplasser langs kysten. Det kan også bidra til å løse den kanskje største utfordringen fiskeindustrien sliter med i dag, stabil tilgang på råstoff gjennom hele året.

Nikolaisen hevder å hente sin kunnskap fra Havforskningsinstituttet (HI) og Veterinærtilsynet. Sistnevnte eksisterer ikke, men vi antar at hun enten mener Mattilsynet eller Veterinærinstituttet (VI). Uansett kan vi berolige Nikolaisen med at hverken HI eller VI deler hennes påstander.

Folketallet i Dyrøy kommune er mer enn halvert de siste 50 årene. Bare de siste 20 årene er fallet i innbyggere på nesten 20 prosent. Det burde bekymre Nikolaisen langt mer

HI advarer ikke mot torskeoppdrett, men vil ha bærekraftig vekst. I risikovurderingen de legger til grunn, som har store kunnskapshull som nå gradvis fylles, slår HI fast at nord for Bodø er risikoen «moderat», gitt en produksjon på 30.000 tonn årlig. Per i dag er det én torskelokalitet nord for Bodø og landets totale produksjon av torsk ligger på ca. 12.000 tonn. Det er med andre ord ikke støtte for Nikolaisens bekymringer i Havforskningsinstituttets risikorapport.

Nikolaisen mener også at villaksen er i ferd med å utryddes, Det har heller ingen støtte i fakta. Det er ikke mindre laks i elvene nå enn for 15–20 år siden. Ifølge VRL (Vitenskapelig råd for lakseforvaltning) er det en positiv utvikling i gytebestandene. Ser vi på utviklingen i Nord-Norge, preges den av kollapsen villaksbestanden i Tanavassdraget, en kollaps som ingen tilskriver oppdrett. Nord-Norge uten Tanavassdraget har hatt en stabil villaksbestand de siste 35 årene.

Til slutt mener Nikolaisen at torskeoppdrett, eller havbruk generelt, er «en næring helt ute av kontroll» som «får vokse uhemmet». Det er en feilslutning. Få næringer i landet har et mer omfattende regelverk og en mer kompleks forvaltning enn havbruksnæringen. Det er det bred enighet om i forsknings-, forvaltnings- og de fagjuridiske miljøene i Norge.

Folketallet i Dyrøy kommune er mer enn halvert de siste 50 årene. Bare de siste 20 årene er fallet i innbyggere på nesten 20 prosent. Det burde bekymre Nikolaisen langt mer enn ubegrunnete forestillinger om havbruksnæringens farer.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her