Det er mange år siden jeg tok til å undres over den uvilje som deler av storsamfunnet viser vår urbefolkning — ennå idag. Særlig er det reindriftsamenes arealkrevende virke som karakteriseres som hinder for fortsatt industrialisering og økonomiske fremskritt. En ny meningsmålingen forteller oss imidlertid at reindriftsamenes betydning har økende oppslutning.

Det har med rette vært stort fokus på reindriften som kulturmarkør, men fremover bør vi innse at selve virksomheten — kjøttproduksjonen — vil bli stadig viktigere. Knapt noe annet tamdyr enn reinen er istand til å utnytte de arealene det her dreier seg om, og dette har etter mitt skjønn fått for lite politisk oppmerksomhet.

Jeg har ikke oppdaterte tall, men la oss anta at av vel 200.000 dyr slaktes årlig 80.000, som gir oss et tilnærmet økologisk, proteinrikt, magert — og fremfor alt smakfullt kjøtt. Til tross for tilleggsfòring grunnet låste vinterbeiter.

Også norske storbymennesker bør etter mitt skjønn — av ren egeninteresse — verdsette at reindriftsamer og bønder enda er istand til å levere råvarer fra fjellbeiter og matjord i Europas karrigste jordbruksland

På denne bakgrunn fremstår uviljen fra deler av storsamfunnet stadig mer absurd. Det minner litt om hvordan bøndene ble betraktet av byborgerne for ikke så alt for lenge siden. Bønder i byen ble en karikatur, mens den urbane befolkning syntes uvitende om at eget livsopphold var prisgitt matprodusenter fra nettopp de bygdesamfunn deres egne forfedre hadde forlatt.

Noe av forklaringen på denne bisarre uvilje kan bunne i at mens Norge i mellomkrigstiden hadde 225.000 bønder, er tallet idag på rundt 37.000. Og synkende. At landet vårt var langt mer selvforsynt for 100 år siden enn vi er idag burde oppta nasjonens beredskapstenkning.

Fred. Johansen Foto: Privat

Mens byene vokser, tømmes bygdene; Med avstanden til bygda følger fremmedgjøringen. Ubalansen synes fatal, men jeg er ikke overbevist om at våre politiske beslutningstakere ser farene ved en forsyningskrise når landbasert matproduksjon idag er så skremmende sårbar. På kaloribasis kan Norge fø en tredel av befolkningen hva angår landbasert matproduksjon, mens stadig flere av oss forutser en global matvarekrise.

Også norske storbymennesker bør etter mitt skjønn — av ren egeninteresse — verdsette at reindriftsamer og bønder enda er istand til å levere råvarer fra fjellbeiter og matjord i Europas karrigste jordbruksland. Til en årslønn som bør ligger på mer enn en tredel av en norsk gjennomsnittsintekt.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her