Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har i sine partiprogram understreket viktigheten av å sikre utstrakt åpenhet og god tilgang på informasjon om hva som rører seg i alle offentlige virksomheter.

Dette innebærer blant annet at allmennheten generelt, og pressens spesielt, må gis gode muligheter til følge med på hvilke dokumenter som sendes inn og ut av statlige, fylkeskommunale og kommunale virksomheter.

Dette offentlighetsprinsippet står sterkt i Norge, så sterkt at det er nedfelt i Grunnlovens paragraf 100, der det heter at «enhver har rett til innsyn i statens og kommunenes dokumenter (…)». En egen lov, den såkalte offentlighetsloven, regulerer hvordan slike innsynsforespørsler skal behandles.

Kort oppsummert er hovedregelen at alle saksdokumenter skal være fritt tilgjengelig for alle. Lovverket er imidlertid ikke uten begrensninger, og ett av unntakene gjelder «interne dokumenter».

Det er skuffende at regjeringens lovnader i Hurdals-plattformen kun fremstår som tomme ord

Rett før det meste av Norge tok påskeferie, sendte regjeringen ut et overraskende forslag om en innstramming av offentlighetsloven. I det nye forslaget fra justis- og beredskapsdepartementet legges det ikke bare opp til hemmelighold av interne dokumenter i de ulike offentlige organene. Oppsiktsvekkende nok ønsker man nå å frata offentligheten muligheten til å finne ut at slike organinterne dokumenter i det hele tatt eksisterer.

I dag skal nemlig alle interne dokumenter føres inn i en offentlig tilgjengelig journal, med opplysning om tittel på dokumentet, avsender, mottaker m.v. Så selv om allmennheten i utgangspunktet ikke har krav på innsyn i disse dokumenttypene, skal alle kunne følge med på hvilke saker det jobbes med i forvaltningen.

Det er altså denne muligheten regjeringen nå ønsker å fjerne, ved at journalinnføringer som gjelder organinterne dokumenter ikke lenger publiseres i offentlige innsynsjournaler.

Forslaget vil, dersom det skulle bli vedtatt, ha store konsekvenser for innsynsretten slik vi kjenner den. Det vil være i strid med formålet til offentlighetsloven, ikke minst det viktige prinsippet om at samfunnet skal kunne følge all saksbehandling fra et tidlig tidspunkt — mens muligheten til å påvirke fortsatt er til stede.

At allmennhetens kjennskap til interne dokumenters eksistens skal kunne begrense de offentlige virksomhetenes interne meningsutvekslinger, er etter vårt skjønn et argument som vanskelig kan tillegges avgjørende vekt.

Regjeringen ønsker åpenbart mindre offentlig søkelys på forvaltningen. Det er skuffende at regjeringens lovnader i Hurdalsplatt-formen kun fremstår som tomme ord, ved at man nå tvert imot tar til orde for å skjule mer av hva som faktisk rører seg i irrgangene til offentlige virksomheter.

Minileder: Avhold

I arbeidet med de nye nordiske kostholdsrådene er totalavhold fra alkohol vurdert, skriver VG.

Streiken ved ølbryggeriene kom som bestilt.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her