Sist uke ble det endelig vedtatt at Troms og Finnmark skal skilles etter et kort og stormfullt ekteskap. Denne uka er fylkestinget, fortsatt bestående av både Finnmark og Troms, samlet i Vadsø for å slikke sine sår. Til slutt var det ingen vei utenom skilsmisse. Da er det verre med det som skjer i Kristiansand.

Før helga kom Gunnar Wilhelmsen (Tromsø Ap) og de andre storbyordførerne i Norge med sterk kritikk mot Støre-regjeringens avgjørelse om å åpne for kommuneskilsmisse i Kristiansand. Det er en reaksjon som er til å forstå. Regjeringens forsøk på å splitte opp Kristiansand kommune er mot kommunestyrets vilje — med andre ord en ren overkjøring av lokaldemokratiet.

Nettverket av ordførere består blant annet av ordførerne i Oslo, Drammen, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Samtlige kommer fra Arbeiderpartiet. Og signalet er så kraftig at det vil være uforståelig dersom ikke statsminister Jonas Gahr Støre lytter og tar til fornuft.

Regjeringens reverspolitikk — med Senterpartiet som pådriver — er krevende å forstå, og den er også økonomisk sett svært krevende. Det var sist uke kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) ga beskjed om at dersom Kristiansand kommune ikke vil gjennomføre en folkeavstemning i gamle Søgne og Songdalen kommune om skilsmisse fra Kristiansand, så ville staten ta grep og gjennomføre avstemningen.

At Ap kunne gå med på dette er nesten utrolig

Under Solberg-regjeringens styre ble Søgne og Songdalen slått sammen med Kristiansand i 2020. Tvangssammenslåingen møtte stor motstand, spesielt i Søgne. Men nå advarer også Ap i Søgne sin egen statsminister mot reversering. Forholdene i den tidligere kommunen var preget av kameraderi og dårlig styring, mener lokalpartiet.

De ansatte i de tre tidligere kommunene har skapt en helt ny organisasjon i storkommunen. Det har kostet mye tid, krefter og penger. Nå fortoner det seg meningsløst å bruke enda mer tid, krefter og penger på å slå strek over den innsatsen som er lagt ned og de nye strukturene som er skapt.

I Hurdalsplattformen fikk Ap gjennomslag for at oppløsning av tvangssammenslåtte kommuner bare kan skje dersom kommunestyret selv ønsker det. I desember sa de folkevalgte i Kristiansand nei til å utrede oppsplitting. Daværende kommunalminister Bjørn Arild Gram (Sp) presiserte at kommunestyret bestemmer. Men så ble han byttet ut med partikollega Sigbjørn Gjelsvik. Til sterke protester fra Ap i Kristiansand velger han å se bort fra regjeringsplattformen og overkjøre lokaldemokratiet.

At Ap kunne gå med på dette er nesten utrolig. Mandag reiste en presset Jonas Gahr Støre til Kristiansand for å møte Ap-ordfører Jan Oddvar Skisland. Samtalen mellom de to bør føre til at Støre tar til fornuft og lar Kristiansand leve som nå.

Minileder: Farvel ferie

Tre mulige flystreiker kan ramme Norge samtidig. Ferien er i fare for tusenvis av nordmenn.

Det hjelper lite å bli fly forbannet.