Regjeringen Støre er ikke akkurat overbefolket av representanter fra den nordlige landsdelen. Og verre blir det nå. Odd Roger Enoksen (Sp) måtte forlate skipet, og blir erstattet av Bjørn Arild Gram fra Steinkjer. Dermed er det bare fiskeriminister Bjørnar Skjæran fra Lurøy og landbruksminister Sandra Borch fra Lavangen tilbake fra nord blant 18 statsråder. Det er tynt.

Tirsdag ble det kjent at Bjørn Arild Gram (Sp) blir ny forsvarsminister, mens Sigbjørn Gjelsvik (Sp) overtar Grams posisjon som kommunal- og distriktsminister.

Det skjer etter at Odd Roger Enoksen (Sp) fra Andøy lørdag måtte gå av som forsvarsminister etter VG avslørte at han har hatt et upassende forhold til en ung kvinne sist han var statsråd.

Både Prestbakmo og Heimdal kunne ha taklet jobben godt

Bjørn Arild Gram er et trygt valg av Senterpartiet. Han har siden i høst vært kommunal- og distriktsminister. Gram har før dette bakgrunn som ordfører i Steinkjer, styreleder i KS, vararepresentant til Stortinget og statssekretær i finansdepartementet.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp) fra Naustdal i Sogn og Fjordane inntar rollen som kommunal- og distriktsminister etter Gram. Han har inntil nå vært finanspolitisk talsperson i Senterpartiet. Med andre ord: Nord-Norges posisjon i regjeringa svekkes.

Det var ventet at Sp ville sette inn en forsvarsminister med tyngde, i en krevende tid med krig i Europa og opprusting av det norske Forsvaret på agendaen. Både Marit Arnstad og Liv Signe Navarsete ble trukket fram som aktuelle kandidater. Også stortingsrepresentant og fylkesordfører Ivar B. Prestbakmo fra Salangen og Toralf Heimdal, ordfører i Bardu, er blitt nevnt — og flere Sp-topper i nord mente det var naturlig at Nord-Norge fikk «beholde» forsvarsminister-posten. Slik ble det ikke, og det er skuffende.

Både Prestbakmo og Heimdal kunne ha taklet jobben godt. De har begge lang politisk erfaring, ikke minst i forsvarssaker. Også Sandra Borch ble trukket fram — hun har vært engasjert i utallige forsvardebatter, og kjenner fagfeltet godt. Også Nils Ole Foshaug (Ap) fra Målselv ble nevnt, men det måtte i så fall medført flere endringer og forskyvninger mellom partiene i regjeringen.

Posisjonen som forsvarsminister er viktig for Nord-Norge. Odd Roger Enoksen var godt i gang med å peke ut en politisk retning som betyr oppbygging av styrker og fasiliterer i Nord-Norge. Noe av det siste han fikk gjennomslag for, før den pinlige avgangen, var at flybasen på hans hjemsted Andøya skal videreføres som fast base for allierte styrker.

Også andre gode nyheter for Nord-Norge var ventet — ut fra landsdelens strategisk viktige beliggenhet. Det rakk aldri Enoksen å gjennomføre. Nå blir det i stedet Bjørn Arild Gram som skal lede Norge inn i en spennende forsvarspolitisk tid.

Minileder: God påske

Påskehøytiden er her, og vi kan ønske hverandre en fin og fredfull påske.

Det er det ekstra mange som trenger akkurat nå.