«Vi fikk sveivet byen i gang igjen etter pandemidvalen, noe som føles veldig bra», sa festivalsjefen for Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), Lisa Hoen, til iTromsø søndag, etter at nok en festival var gjennomført i byen. Og såpass kan hun godt ta i, på vegne av både seg selv, Tromsø og kulturarrangører i hele landet — inkludert vår region.

Kulturarrangørene landet rundt har hatt noen utfordrende år. Under filmfestivalen i Tromsø var det nesten helt fram til åpningsfilmen rullet over lerretet forrige mandag, usikkerhet om i hvilken grad festivalen kunne gå av stabelen, med de begrensningene myndighetene la på kulturlivet.

Rett før startskuddet gikk, fikk de heldigvis åpnet litt opp, slik at noen flere kunne slippes inn i kinosalene. Og selv om det ikke ble gode, gamle tilstander, med nye besøksrekorder og smekkfulle kafeer og restauranter, slik det nærmest har vært for vane i over 30 år, fikk de gjennomført en festival, både med tilreisende gjester og masse kinovisninger.

Det er bra. TIFF har blitt en kulturell fakkel i mørketiden, som naturlig avløses av Nordlysfestivalen, slik det også er i år. Også her med betydelige utfordringer i en pandemi som later til aldri å ta slutt. Men de ansvarlige, fra ledelse til frivillige, er standhaftige og kjører på innenfor de rammene som settes. Det skal vi alle være veldig takknemlig for.

Vi kan ikke gjøre annet enn å oppfordre folk til å støtte opp om festivaler og andre kulturarrangementer — og fortsette å kjøpe billetter til disse

Og det som skjer i Tromsø bør være til inspirasjon også i vår region, i by og bygd. Til sommeren er det igjen planlagt nye runder med eksempelvis Millionfisken, Finnsnes i Fest og Husøydagan. Det er virkelig å håpe at de får gjennomført denne gangen.

Festivalene er på hver sine vis svært viktige for kulturmiljøet i by og bygd. Lokale og regionalt tilknyttede utøvere har alltid vært på programmet, og betydningen festivalene har hatt for rekruttering av både nye aktører og kompetanse innenfor lyd/lys/bilde er uvurderlig.

At flere av dem går på årlige kanselleringer, eller i beste fall må gjennomføres sterkt redusert, er alvorlig. Kompetanseflukt og mangelen på kontinuitet er noen man ser rammer kulturnæringa over hele landet nå. Og i verste fall får publikum, som til syvende og sist er selve bærebjelken, nye vaner, som kan gjøre det utfordrende å få dem tilbake når verden forhåpentligvis begynner å bli noenlunde normal igjen.

Vi kan ikke gjøre annet enn å oppfordre folk til å støtte opp om festivaler og andre kulturarrangementer — og fortsette å kjøpe billetter til disse. Dette gjelder selvsagt også de som på ukentlig basis arrangerer konserter, filmvisninger, teaterstykker og andre kulturelle aktiviteter.

Minileder: Hall-veis

Politikerne i Målselv skal nå få fortgang i beslutningsprosessen om Bardufosshallen skal rives og bygges på nytt — eller totalrenoveres.

Her holder det ikke med noen hall-veis løsning.