foto
Statuen av Aase Nordmo Løvberg fotografert da den ble avduket. Foto: Birger Caspersen

Målselv historielag og mange andre frivillige ildsjeler har i lang tid planlagt en markering og feiring av neste års 100-årsjubileum for Aase Nordmo Løvberg. Historielaget, og alle disse frivillige, er vel de samme som for noen år siden påtok seg, og fikk realisert og laga en skulptur, som nå står på Fossmotunet i Målselv. Skulpturen var laga av en kjent kunstner fra Oslo og produsert ved hennes verksted i Trysil. Hele prosjektet kom på ca en million kroner og Målselv kommune bidro med 100.000 kroner.

Målselv historielag har nå søkt kommunen om ett bidrag på 250.000 kroner til neste års jubileumskonsert for å hedre Aase Nordmo Løvberg. I sin tid turnerte Aase ofte med Kringkastingsorkestret (KORK) og initiativtakerne til konserten har hele tiden vært opptatt av koblingen mellom Aase og KORK siden planlegginga starta. De har derfor invitert KORK til å være med og bidra på jubleumskonserten. Åses datter Torunn, sier hun er veldig glad for at denne konserten planlegges med deltakelse av KORK. Orkesteret er elsket og ønsket alle steder de har spilt og jeg håper de også er velkommen til Målselv, sier Torunn.

Hvis jeg har forstått det riktig, så sa et enstemmig formannskap i Målselv ja til søknaden om støtte. Stor var nok derfor overraskelsen, hos flere en undertegnede, da Arbeiderpartiets Ragnhild Furebotten under behandlingen av søknaden i kommunestyret nærmest ”flesker” til og dømmer søknaden ”nord og ned”. Hun sier:” Vi tillater oss å stille spørsmål ved en slik feiring, slik de nå foreligger. Vi har merket oss de store kostnadene, den særledes høye billettprisen, uklare ansvarsforhold med tanke på hvem som egentlig står som arrangør – og det faktum at man vil hente et orkester fra Oslo til en skyhøy pris” Nærmere et fullstendig slakt av søknaden er det vel vanskelig å prestere og til de grader respektløst mot de lokale ildsjelene som også i dette tilfelle har stilt opp og lagt ned en formidabel innsats til ære for Aase og for å skape en fantastisk og minneverdig folkefest på Fossmotunet neste sommer. At dette utspillet blir omfavnet av partikollega Tove Karoline Knutsen overrasker vel ingen. Hun begrunner sitt engasjement med:” At vi nå tar ordet i en svært viktig kulturdebatt, er det først og fremst med bakgrunn i vår lange fartstid som profesjonelle frilanskunstnere med hele landet som arbeidsplass”. Ikke direkte ydmyk altså, på grensen til arroganse, spør du meg! Knutsens omfavnelse er ikke ferdig med det Hun prestere også å si:” Målselv kommune er faktisk heldig som har en representant som ikke ”sover i timen” og som stiller konkrete spørsmål – helt i tråd med det ansvar folkevalgte politikere har”. Så vet dere det, kommunestyrerepresentanter i Målselv. Ikke akkurat verbale blomster! Nevnte jeg en smule ydmykhet?

Jeg må si at jeg, og sikkert flere med meg, ikke skjønner motivet for den teppebombingen disse to ”profesjonelle frilanskunstnerne” har stått for i media når det gjelder denne jubileumsfeiringen av Aase Nordmo Løvberg. Med leserinnlegg og intervju de har bedt om i lokalavisene! Kan det være desperate forsøk på å få arrangøren til å endre programmet så de kan gå for det forslaget de har mast om en rekke ganger? Eller er det forsøk på å få folk til å tro på påstanden at Senterpartiet står for en sentraliserende kulturpolitikk? Målselvs ordfører har på en svært overbevisende måte i to avisinnlegg parkert en god del av di mest absurde påstandene. Han har også pekt på disse to politikernes anstrengelser for å blande seg inn i arrangørtekniske og kunstneriske forhold, samt at han også har kritisert deres direkte forsøk på å kontakte flere av initiativtakerne for å forsøke å endre hele arrangementet. Ordføreren har også vært krystallklar på at kommunen skal støtte konserten.

Jeg er rimelig sikker på at programmet for konserten er helt i Aases ånd! Hun var en flott og raus kunstner som opplevde like stor glede ved å ha konsert med Mellombygd mannskor, i Målselvkirka, som å stå på scenen i verdens mest berømte operahus i Metropolitan, New York. Det tror jeg at jeg tør å si. Jeg kjente Åse godt. Hun var min Gudmor og jeg bodde sammen med Aase og familien i Oslo i over ett år.

Så til slutt! Tove Karoline Knutsen har, som et alternativ til arrangementet som er presentert i søknaden om bistand fra Målselv kommune, foreslått et alternativ som hun synes er interessant og bra. Hun har ønsket en konsert med Arktisk Filharmoni, hvor hun er styreleder, i spissen for de hun mener er mange flotte sangerne i landsdelen. Kan ikke dere stå i spissen for en konsert og ta ansvaret for at den blir realisert, gjerne denne sommeren Det tror jeg vil glede mange musikkelskere!

 Jeg håper at hvis ikke Arbeiderpartiet i Målselv ønsker å imøtekomme søknaden om økonomisk bistand så vær så redelig å si nei, og stem imot. Det vi så absolutt ikke trenger er en ny trenering og uthaling.

Så gjenstår vel bare å si. God sommer!