Spenningen stiger — og mange aktører innen næringsliv, skole og idrettsliv er svært forventningsfulle: Hva kommer regjeringa med fredag? Hvilke justeringer i koronatiltakene er på gang? Uansett: Endringer må komme. Og: Regjeringa må bli flinkere til å forklare tiltakene bedre, slik at «vanlige folk» forstår. Slik har det ikke vært de siste ukene.

Regjeringa i samarbeid med fagfolkene jobber nå intenst med hvilke justeringer som skal komme i de omstridte koronatiltakene. Torsdag kveld kommer svaret under regjeringens tillyste pressekonferanse.

Vi kan håpe på endringer både for skolene, for utelivet og for idrettslivet. Men det er også svært viktig at regjeringa viser en total åpenhet om hvilke vurderinger de gjør, og hvilke gegrunnelser de har.

Full skjenkestopp over hele landet, rødt nivå på videregående skoler og fritidskarantene for lærerne er noen av de smitteverntiltakene som har skapt mest debatt. Stadig flere snakker om å slippe mer løs etter snart to år med pandemi, ikke minst fordi svært få blir alvorlig syke av omikron-varianten som dominerer.

Men: Smittetallene øker kraftig, ikke minst i vår region — der antall smittede fra pandemien brøt ut har mer enn doblet seg siden oktober/november i fjor. Vi har for lengst passert over 1.000 smittede i de syv kommunene Folkebladet dekker. Og de siste dagene har Senja kommune hatt smittetall som i antall er fullt på høyde med de største byene i Norge.

Men omikron er mindre farlig enn de tidligere virusvariantene, og antall innlagte på sykehus har sunket. Da er det klokt å se på smitteverntiltakene med et mer kritisk blikk enn før. De fleste som får korona nå opplever det som en mild influensa. Derfor er det helt avgjørende at regjeringen legger fram tydelige og forståelige begrunnelser for grepene som tas.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) sa sist uke at «tiltakene ble iverksatt ut fra en helhetsvurdering». Det kan knapt sies mer utydelig. Dette forstår ikke folk flest. Uttalelsen er så lite konkret at den svekker tilliten til regjeringa og fagfolkene — og forståelsen for tiltakene.

Heldigvis sa Kjerkol før helga at de ikke har vært åpne nok. Spesielt skjenkestoppen — der Norge er eneste land i Europa som har stengt kranene fullstendig, burde vært begrunnet mye tydeligere. Det har oppstått mye tvil, blant annet om tiltakene er innenfor bestemmelsene i smittevernloven. Det handler om forholdsmessighet. Vår spådom er at skjenkestoppen oppheves torsdag. Det fortjener utebransjen, som i all hovedsak har gjort en kjempejobb siden pandemien rammet oss — men som er en bransje som nå virkelig sliter.

Minileder: Emil-llioner

Finnsnesgutten Emil Konradsen Cëide er på vei til italiensk fotball for en sum anslått til rundt 30 millioner kroner.

Moderklubben Finnsnes IL skal ha sin del av overgangssummen. Salget er mer spennende for FIL-patriotene enn alle FILs kamper sist sesong — til sammen.