De irriterende dronene har vært ukas snakkis, de surrer over oss og er tydeligvis blitt så mange at de kan gi oss stiv nakke. Og litt forundring og bekymring; syv russere er de siste dagene blitt arrestert for ulovlig dronebruk. Hva vil de egentlig?

Droner er observert rundt flyplasser — trolig også på Bardufoss — og flytrafikken har blitt stoppet. De har blitt sett over oljerigger, kraftverk og annen sårbar infrastruktur i Norge. Krigen har rykket litt nærmere oss. Russerne selv sier de er turister som er fascinert av norsk natur og bare tar bilder til eget bruk.

Bare tull, selvsagt. Det toppet seg fullstendig torsdag kveld da den russiske ambassadøren til Norge, Teimuraz Otarovich Ramishvili, i Debatten på NRK framsto som den reneste «Komiske Ali» med uttalelsene om at «dette er hysteri». Ambassadøren mener russerne er turister som filmer norsk natur, og at halvparten av alle turister i Norge bruker droner... Han fikk for øvrig rett i at de arresterte russerne ville bli satt fri — det ble de fredag. Men ellers serverte han uttalelser som knapt er til å tro kan komme fra en så framstående person i russisk utenrikstjeneste. Den lange tenkepausen han tok etter spørsmålet om Russland spionerer på Norge, sa mer enn tusen ord.

Selvsagt spionerer Russland på Norge. Å tro noe annet vil være grenseløst naivt. 2.500 russere har kommet til Norge de siste ukene, mange av dem angivelig på flukt fra Putins mobiliseringsordre. Noen av dem er åpenbart turister med droner i bagasjen, kanskje på jakt etter gode nordlysbilder. Men blant dem er det åpenbart mennesker med helt andre hensikter, og kanskje oppdrag fra russiske myndigheter.

Kanskje blir noen av oss redde, men de fleste blir bare fortvilte og forbannet over hvor hensynsløse angrepene mot Ukraina er

Det de også vil — i tillegg til å kartlegge kritisk norsk infrastruktur, er å skremme oss. Å spre frykt, å bygge opp til usikkerhet og splid i det norske samfunnet. Tidspunktet er ikke selvsagt ikke tilfeldig — de vil provosere og få oss til å bli bekymret for at det uvirkelige faktisk kan skje; at norske sårbare punkter blir utsatt for sabotasje, eller kanskje et cyberangrep som kan sette internett ut av spill. Det har vi sett før, og det kan skje igjen.

Men hvem er disse droneflygerne? Norske militære eksperter roer gemyttene med å si at det neppe er profesjonelle FSB-agenter som opererer dronene. Fordi droner egentlig er veldig synlige, og risikoen for å bli oppdaget er stor. Det har vi også sett de siste dagene, selv om en god del av de mulige droneobservasjonene trolig er lysfenomener eller helt andre naturlige ting som lyser opp himmelen eller lager surrelyder.

Skal vi være redde? Nei, kanskje ikke akkurat for den absurde droneflyvningen, kanskje mer den intensiverte russiske formen for hybrid krigføring med sabotasjeangrep på gassrør i Østersjøen og sjøkabler til Shetland. Trolig er det bare et tidsspørsmål før det samme skjer hos oss, og det ekspertene er mest redd for er slike sabotasjeaksjoner og massive angrep mot internet, slik Amedia, Nortura, Nordland fylkeskommune og flere andre opplevde sist vinter.

Putin har tydeligvis endret strategi for å få fokus vekk fra «den militære operasjonen» i Ukraina som har vært så grenseløst håpløs at det rett og slett ikke er mulig å begripe for normalt oppegående mennesker. Nå vil han gjøre oss så redde at vi slutter å sanksjonere Russland og gi våpenhjelp og annen støtte til Ukraina. Han vil splitte Nato.

Men han oppnår det motsatte. Kanskje blir noen av oss redde, men de fleste blir bare fortvilte og forbannet over hvor hensynsløse angrepene mot sivile mennesker og kraftstasjoner i Ukraina er, med mål om at familier skal sulte eller fryse i hjel i vinteren som er på tur inn over slettelandet i øst.

I dette bildet blir de irriterende dronene som surrer over oss ganske ubetydelige brikker. Men de må likevel stoppes med hard hånd, og pilotene må pågripes og etterforskes av politi og PST.