EKSPLOSJON: - I 2011 mer enn sjudoblet eksporten seg til Vietnam, uten noen naturlig forklaring. Vietnam hadde aldri før vært noe stort marked for norsk laks, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Ivar L. Paulsen

Den har vært mistenkelig stille fra politisk hold etter at NRK Brennpunkt publiserte dokumentaren «Alt for Kina», som forteller historien om hvordan store mengder norsk laks skal ha blitt smuglet inn til Kina via Vietnam — samtidig som Kina boikottet norsk laks. Dokumentarens avsløringer må få et politisk etterspill, men foreløpig har det skjedd lite.

Kina innførte strenge restriksjoner for import av norsk laks — som åpenbart skjedde som følge av tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske regimekritikeren, Liu Xiaobo i 2010.

NRKs dokumentar forteller den oppsiktsvekkende retningen norsk laks tok i Asia etter 2010: Mens eksporten til Kina ble nærmest nullet ut, økte den kraftig til Vietnam.

NRK forteller at Salmar, som er tungt representert i vår region, var den største eksportøren. Det trønderske konsernet parerer med at de ikke kjente til ulovligheter i handelen med norsk laks mellom Vietnam og Kina.

At selskapet ikke forsto at varene de sendte til Vietnam, endte opp i nabolandet Kina via ulovlige kanaler, er vanskelig å skjønne. Noe måtte jo være riv, ruskende galt med den eksplosive veksten til Vietnam.

Dersom saken «dør ut» vil det være en skandale

Salmar bygde seg i årene før den omstridte fredsprisen i 2010 opp til å bli en stor eksportør til Kina. Så kom prisen til Liu Xiaobo, og det rammet Salmar — og alle andre eksportører — med full kraft. Men eksportørene fant andre veier til det attraktive asiatiske markedet. I 2011 mer enn sjudoblet eksporten seg til Vietnam, uten noen naturlig forklaring. Vietnam hadde aldri før vært noe stort marked for norsk laks.

Salmar svarer at de ikke kjente til hvor laksen deres havnet til slutt. Andre eksportører trakk seg ut, fordi de fikk følelsen av ugler i mosen. Ifølge NRKs «Alt for Kina» fryktet de at de kunne bli involvert i regelrett smugling.

Tina Søreide, tidligere NHH-professor og korrupsjonsekspert, er en sentral kilde i dokumentaren, og uttaler at: «Hvis det skulle det vise seg at norske selskaper har vært involvert i korrupsjon, kan de bli holdt ansvarlig i Norge».

Foreløpig har ingen tatt neste skritt i saken. Den ligger der som et ulmende faktabasert TV-program ingen politikere eller myndigheter vil ta tak i. Det betyr også at rykter og spekulasjoner får florere i rikt monn. Dersom saken «dør ut» vil det være en skandale.

Minileder: Handling?

Nyutnevnt sentralbanksjef Jens Stoltenberg nekter å uttale seg om den omstridte handlingsregelen før han tiltrer i jobben.

Noen vil mene at Stoltenberg med sin bakgrunn i utgangspunktet er temmelig handlingslammet.