Breddeidretten er igjen taperne når restriksjoner og regler endres i pandemien Foto: Stein Wilhelmsen

Samfunnsmaskineriet i Norge er i ferd med å rulle i gang for fullt, og før helga fikk vi viktig drivstoff. Regjeringas beslutning om å åpne opp er klokt, både når det handler om skole, skjenking av alkohol og kultur og idrett. Men fortsatt er det all grunn til å stille kritiske spørsmål fra breddeidretten. Regjeringa bør ikke vente med å gi utøverne over 20 år i breddeidretten samme muligheter til aktivitet som andre.

Vi vet at lettelsene i koronatiltakene er en kalkulert risiko. Flere vil bli smittet, sannsynligvis vil tallene dundre i været med stor fart, Men færre risikerer alvorlig sykdom. Norge tåler atskillig mer smitte enn vi har nå.

Derfor er det å åpne opp for om mulig å få maskineriet i gang og gjenvinne mest mulig normalitet i samfunnet, en klok strategi nå. Men at det holdes igjen på noen fronter, og at det fortsatt fokuseres på å følge regler og oppfordringer for å minske smitte, er fornuftig. Men restriksjonene burde ikke ramme breddeidretten. Her kan prisen bli høy dersom ikke regjeringen endrer standpunkt. Frafallet er allerede formidabelt. Det viktige er at vi nå klarer å flate ut smittebølgen, slik at sykehusene og helsetjenestene for øvrig ikke går i kne på grunn av overbelastning og sykefravær. Og vi må være bevisst på at det fortsatt kan komme farligere mutasjoner, og at helsevesenet kan bli satt under for stort press. Med andre ord: Vi må være forberedt på at det kan snu igjen.

Forhåpentligvis har vi det verste bak oss

Omikron endret spillereglene. Det kan skje på nytt. Det «gode» med omikron er at den ikke er så hissig. De fleste smittede kjenner den som en mild influensa. Det er også derfor regjeringa kan åpne opp mens vi fortsatt beveger oss mot en ny smittetopp.

Vaksinene har fungert. De gir god beskyttelse mot alvorlig sykdom — selv om de ikke virker like godt mot omikron-smitte. Mange smitteverntiltak kan derfor trappes ned, smittesporing kan gjøres av hver enkelt av oss — og karanteneregler kan endres. I sum blir det et mer normalt liv for alle.

At den nasjonale skjenkestoppen endres, slik at restauranter kan gi gjestene et mer komplett tilbud, er på tide. Lettelsene for kultur og idrett gir muligheter for at flere både kan delta og være publikum. Det er også klokt at man skal gjøre ei ny vurdering av koronapass. Passet kan motivere flere til å vaksinere seg, og åpne for mer kultur, mer idrett og mer reising.

Faren er likevel ikke over. Men forhåpentligvis har vi det verste bak oss.

Minileder: Motbakke

Arrangørene av Norges Råeste Bakkeløp i Målselv fjellandsby gir opp å arrangere vannsportshow på Målselva, etter mye kritikk.

Arrangørene har slitt i motbakke siden ideèn ble født.