Svar på leserinnlegg i Folkebladet rundt midlertidig løsning Finnsnes barneskole.

I Folkebladet onsdag 16. november var det publisert et leserinnlegg som omhandlet de midlertidige løsningene, når nye Finnsnes barneskole skal bygges. Innspillene i leserinnlegget gikk på foresattes involvering i beslutningene, og da særlig beslutningen om at de minste elevene skal busses over til Silsand og gamle Silsand ungdomsskole under byggeprosessen. Jeg vil gjerne svare ut noen av spørsmålene som ble reist i innlegget.

Et stort løft for elevene. Først og fremst er vi på barneskolen veldig glade for at det nå ser ut til at nye Finnsnes barneskole (FIBA) blir realisert. Vi venter fortsatt i spenning på at kommunestyret skal vedta investeringsbudsjettet for de kommende år i desember 2022, og at det endelige vedtaket om bygging tas i februar 2023 når forprosjektet legges frem for kommunestyret. Nye FIBA blir et stort løft for elevene, deres foresatte og personalet. I tillegg til at skolen med sin planlagte idrettshall og samfunnsdel, vil være et kjærkommet tilskudd til folkehelse og livskvalitet for hele Senja kommune.

Gjennomført høringsprosess på alternativ drift. Alternativet med å bruke gamle Silsand ungdomsskole og gamle Finnsnes ungdomsskole, har vært kjent lenge, og har vært lansert som løsninger til elevrådet, Foreldreutvalget for grunnopplæringen (FAU) og Samarbeidsutvalget i flere omganger. I disse rådsorganene har dette vært diskutert, og vi har ikke opplevd at det har vært store motforestillinger mot dette.

Fordeling av at småtrinnet skulle være på Silsand og mellomtrinnet på gamle Finnsnes ungdomsskole, falt naturlig ut ifra antall tilgjengelige rom og tilstanden på disse rommene. Samt at uteområdet ved Silsand helt klart er mye bedre for uteaktivitet og lek, noe som også passer småtrinnet best da de er den elevgruppen som er mest ute.

Når det kommer til planlegging av alternativ drift, så er det skoleeier og skolens ledelse som tar beslutningene. Dette etter høringer ut i skolens rådsorgan, som er elevråd, FAU, Samarbeidsutvalget og personalet. Tidlig i prosessen har vi sett på forskjellige løsninger, og utfordringene er skolens behov for kapasitet. For småtrinnet trenger vi 13 klasserom, Skolefritidsordningen (SFO) og base. For mellomtrinnet trenger vi 10 klasserom. Det er ingen ledige bygg her i området med slik kapasitet, men til sammen så oppfyller gamle Silsand ungdomsskole og gamle Finnsnes ungdomsskole dette.

Alternativ drift i praksis. For å kunne bruke gamle Silsand ungdomsskole, må elevene busses over til Silsand. Det vil ikke være et alternativ å gå eller sykle over brua. Til daglig er det 106 elever av 390, som tar skolebuss til og fra skolen. Finnsnes barneskole har et godt samarbeid med Troms fylkestrafikk og Tide, som har ansvar for leverandør av skoleskyss. Vi har allerede hatt forberedende møter, der vi har sett på hvordan skoleskyssen skal løses ved alternativ drift.

En alternativ drift innebærer at elevene får en endring i sin skolehverdag. Det betyr at elevene må forholde seg til et annet skolebygg og for mange en endring når det kommer til skoleskyss. Denne ulempen vurderes likevel som forsvarlig, og er innenfor det vi kan forvente i en prosess med bygging av ny skole.

Når kommunestyret har besluttet bygging av ny skole på nyåret, tar vi på FIBA sikte på å gjennomføre foreldremøter med mer konkret informasjon til alle foresatte. Der vil vi orientere om alternativ drift, skoleskyss og den nye skolen.

Dersom noen har behov for tilrettelegging og tilpasning for sitt barn, ta gjerne kontakt med skolen så finner vi de gode løsningene sammen.