Sinne er en følelse som vi nok alle har kjent på. Spørsmålet er ikke om vi er sinte, men hva som skaper sinne, og om vi opplever å ha kontroll over det. Sinne kan være en nødvendig markering av grenser for både voksne og barn. Barn trenger trygge voksne, som setter forutsigbare grenser som blir forståelig for dem. Uforutsigbare reaksjoner fra voksne i form av vold og ukontrollert sinne, skaper avmakt og helseskade over tid hos barn.

Om en vil ha veloppdragne og emosjonelt friske barn er vennlighet, varme, optimisme og tålmodighet et langt bedre redskap enn straff, trusler og irettesettelser. En vanlig misforståelse av oppdrager-rollen er hva du gjør når barnet ditt oppfører seg dårlig. Barneoppdragelse er alt du gjør sammen med barnet ditt — hele tiden.

Inger Midtervoll Lange Foto: Linda Pedersen

Det kan være så enkelt som å gi barnet kjærlighet, mer kjærlighet og enda mer kjærlighet, så går oppdragelsen gjerne av seg selv. Barn oppfører seg godt om de kan, og de oppfører seg dårlig når de opplever å ikke strekke til. Barnets utvikling kan i perioder lede til frustrasjon — og frustrasjon kan lede til sinne.

Slik er det vel med oss foreldre også mange ganger, og vi kan selv bli overrasket over kraften og uforutsigbarheten i eget sinne. Et slikt sinne blir også uforutsigbart for barnet, og kan skape både frykt og redsel. Sinne kommer ofte lettere når en er sliten, føler seg fastlåst, hjelpeløs eller i en avmektig situasjon med seg selv eller barnet. Og ofte fortolker vi situasjonen ubevisst med negative automatiske tanker. Sinnereaksjonen blir da en måte å bryte situasjonen og ubehaget på. Og for barnet blir det en måte å fortelle at noe ikke er greit.

Det står respekt av foreldre som ønsker å jobbe med seg selv for å bedre hverdagen til barna

De aller fleste foreldre vil barna sine det beste, og ønsker å være gode foreldre. På tross av dette opplever ca 25 prosent av foreldrepopulasjonen at de sliter med regulering av sinne i forhold til egne barn. Så lenge foreldrene ikke vet hvor de kan få hjelp til å mestre sinnet sitt, vil mange bagatellisere det som skjer og snakke minst mulig om det.

I forrige uke var psykologspesialist og foreldreveileder Steinar Sunde og holdt kurs om sinnemestring på Finnsnes familievernkontor. Han har jobbet innen familievern i en årrekke og har utviklet foreldreveilederen «Litt sint», med det formål at det skal være nyttig, gratis og tilgjengelig for de foreldre som sliter med regulering av sinne i forhold til egne barn. Sunde informerer også om at det finnes et gratis modulbasert nettkurs i sinnemestrings-modellen «Litt sint» som er oversatt til 11 språk.

LITT SINT: Steinar Sunde (bildet) har jobbet innen familievern i en årrekke og har utviklet foreldreveilederen «Litt sint», med det formål at det skal være nyttig, gratis og tilgjengelig for de foreldre som sliter med regulering av sinne i forhold til egne barn, skriver Inger Midtervoll Lange. Foto: Privat

Modellen tar utgangspunkt i kognitiv terapi hvor sammenheng mellom tanker, følelser og adferd står sentralt. Å bryte negative tankemønstre skjer ikke av seg selv. Det må trenes på over tid i situasjoner med barnet. De automatiske negative tankene er sjelden sanne.

Å bli bevisst, samt få kunnskap om hvilke tanker som hemmer eller fremmer sinne, bidrar til å hjelpe seg selv å mestre sinnet. Når en opplever å mestre situasjoner i egen hverdag overfor barna, med mindre behov for irettesetting, kan det og gi håp til en frustrert forelder om at det er mulig å ta mer kontroll også på andre områder i livet

Det står respekt av foreldre som ønsker å jobbe med seg selv for å bedre hverdagen til barna. Familievernkontor gir også samtaletilbud til enkelt personer, par og familier som har relasjonelle utfordringer i hverdagen. Det kan ofte være hjelpsomt å ta kontakt på et tidlig stadium, slik at uheldige mønstre ikke får etablert seg.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her