Jeg finner det temmelig oppsiktsvekkende at oppdrettsklakører ennå ser seg tjent med å fremstille laksen som bidrag til norsk selvforsyning.

Det er mange år siden norske lakseoppdrettere måtte redusere fangstene av såkalt fôrfisk grunnet overfiske. Man ble nødt til å redusere fôrandelen til 30 prosent, og det aller meste av dette regnes fortsatt som menneskemat.

Fred. Johansen Foto: Privat

Dermed gjenstår 70 prosent av laksefôret som vegetabilsk; plantekost, egnet som menneskemat — hovedsakelig soya fra Brasil, der norsk laksenæring i dag legger beslag på to millioner dekar matjord.

Lakseoppdrettet forbruker mer mat enn det produserer, og er derfor ikke bærekraftig

Til tross for en eventyrlig inntjening på 70 kroner pr. kg. vil laksemillionærene gjerne øke sin eksport på bekostning av norske jordbruksprodukter. Med reduserte tollmurer på matimport til Norge er logikken at laksenæringens eksportmuligheter vil øke. Man er altså villig til å bygge ytterligere ned norsk landbasert matproduksjon — som i dag ligger på 37 prosent av behovet — for å øke oppdrettsnæringens allerede høye inntjening.

Kynisk kapitalisme, etter mitt skjønn. Lakseoppdrettet forbruker mer mat enn det produserer, og er derfor ikke bærekraftig. De politiske intensjoner om en femdobling av lakseoppdrettet må følgelig forkastes som del av «Det grønne skiftet».

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her