Ni av ti barn som ikke kan bo hjemme med sine foreldre, bor i fosterhjem. Vi trenger å forsterke fosterhjemsomsorgen i norske kommuner, for å sikre stabilitet i den offentlige omsorgen av barn som er blitt sviktet. De skal ikke sviktes igjen.

Barn i fosterhjem har svak rettssikkerhet og blir ofte kasteballer i et barnevernsystem som har lite tid til å ha fokus på kvalitet. Over 25 prosent av disse barna utsettes for uplanlagte og ikke-ønskede flyttinger. Det er en ytterligere stor belastning for barnet. Ifølge Oslo Economics sine beregninger påfører en flytting kommuneøkonomien en kostnad på mellom 1,1 og 5,7 millioner kroner.

Barn står i kø, med livene sine på vent... I fosterhjemsundersøkelsen 2022 melder 48 prosent av fosterforeldrene at de er usikre eller ikke vil anbefale andre å bli fosterforeldre. Det er ikke barna som er årsaken til dette. Vi i Norsk Fosterhjemsforening vet at det er mangler i fosterhjemsomsorgens system rundt familien.

Sørg for at barn i fosterhjem ikke blir tapere i neste års kommunebudsjett — anerkjenn den viktige jobben som gjøres både av fosterforeldre og av de ansatte i barneverntjenesten!

Rammene og uforutsigbarheten i oppdraget som fosterhjem oppleves ikke som trygge, beslutninger oppleves ikke til barnas beste samtidig som konflikter med barneverntjenesten og utfordringer i privat økonomi som følge av oppdraget er belastende. Totalsummen av disse ekstrabelastningene gjør at de ikke uten videre kan anbefale andre å bli fosterhjem. Dette er en fallitterklæring for norsk fosterhjemsomsorg slik vi ser det.

Fosterhjemsoppdraget er et komplekst rehabiliterings- og omsorgsoppdrag. Med barnevernreformen er ansvaret for fosterhjemsomsorgen, både oppgaver og økonomi, lagt til deg som kommunepolitiker. Vi i Norsk Fosterhjemsforening får nesten daglig henvendelser fra fortvilte fosterforeldre som melder om at det er kommuneøkonomien som bestemmer tiltak rundt fosterbarnet, og ikke barnets behov.

Marianne Sollund Foto: Privat

Et fosterhjem er et komplekst rehabiliterings- og omsorgsoppdrag, der det jobbes med tilknytning og utviklingsstøttende omsorg hver eneste dag. Dette komplekse oppdraget må anerkjennes. Kommunene må gi både fosterforeldre og ansatte i den kommunale barneverntjenesten arbeidsforhold og handlingsrom som gjør det mulig å utøve kvalitet i arbeidet, og skreddersøm rundt hvert enkelt barn. Har din kommune nok fosterhjem og opplever disse forutsigbarhet og gode beslutninger til barnas beste?

Forsterkningstiltak rundt et barn i fosterhjem gir stabilitet og er god samfunnsøkonomi. Skal din kommune lykkes med å ivareta disse barna, så må kommunebudsjettet også ta høyde for dette:

* Følg de statlige anbefalingene, de er kunnskapsbaserte og gir bedre forutsigbarhet

* Sett inn forsterkninger der fosterforeldre melder et behov

* Ha nok midler til skreddersøm rundt hvert barn og fosterfamilie

* Bruk mulighetsrommet og la ettervern bli en siste innspurt til en trygg voksentilværelse.

Hvis din kommune ikke lykkes med å ivareta de mest utsatte barna, som ikke kan bo hjemme med sine foreldre, hva slags verdier styrer du etter som folkevalgt da? Sørg for at barn i fosterhjem ikke blir tapere i neste års kommunebudsjett — anerkjenn den viktige jobben som gjøres både av fosterforeldre og av de ansatte i barneverntjenesten!