Interpellasjon til kommunestyret 22. september 2022: «Kompetanseklynge Bardufoss»:

Ordfører, vi er kommet i en situasjon der Målselvs innbyggere og ansatte i militær og sivil virksomhet på og omkring Bardufoss flystasjon med rette er sterkt bekymra for arbeidsplasser og framtid. Stillstanden kan i verste fall bety at etableringer og spisskompetanse forsvinner for godt, med negative ringvirkninger til arbeidsplasser, bosetting og folketall, skole- og barnehagetilbud og næringsliv i Målselv kommune.

Den plutselige oppsigelsen av kontrakten med NHIndustries for leveranse av NH90-helikoptre til Kystvakten og Fregattvåpenet rammer vedlikeholdsbasen og Luftvingen på Bardufoss så vel som den nasjonale beredskapen. Uten annen helikopterløsning i sikte blir usikkerheten og frustrasjonen så stor at det kan føre til betydelig kompetanseflukt eller -flytting. Forsvaret har garantert at ingen skal miste jobben, og det betyr i praksis flytting når det ikke finnes relevante oppgaver der de ansatte er nå. I usikker ventetid vil også noen velge å omskolere seg eller finne andre jobber lokalt foran flytting.

Det blir «øredøvende stillhet» på Bardufoss når vi samtidig opplever at UiT sine studenter og skolefly er borte. De gjennomfører for tida praksis i Agder, og ikke på campusen på Bardufoss. Lokalt kan man undres om den engang lokalt initierte flyskolen vil flyttes permanent om ikke UiT ivaretar ansvaret.

Ordføreren bør initiere en samlet uttalelse fra kommunestyret, og det bør søkes en politisk allianse mellom posisjon og opposisjon for videre påvirkning — lokalt, regionalt og på Tromsbenken

Landslinja flyfag ved Bardufoss vg skole er innrettet for både sivil og militær utdanning og landsledende hva gjelder måloppnåelse. Den kan også rammes hvis ikke Forsvaret og det sivile opprettholder behovet for lærlinger på Bardufoss.

Forsvarsminister Grams nylige besøk og uttalelser har ikke beroliget verken ansatte eller innbyggere. Hvordan kan ordføreren eller innbyggernes folkevalgte sammen påvirke utviklinga før det er for sent? Hva gjør kommunens selskap, Arctic Aviation Center? Og hva gjør Flyplassutvalget — hvis det eksisterer? Hva gjør universitetet videre for campus Bardufoss, og hva gjør kommunen i forhold til UiT med tanke på realisering av intensjonsavtalen om kompetanseutvikling her?

Roar Sollied Foto: Privat

Selv om Forsvaret har betydelig styrkestruktur i nord, opplever vi altså at kompetansemiljøet i og rundt Forsvaret her desimeres. Det bør være mer utdanning og kompetanseutvikling i nord, ikke mindre. Forsvarsministeren og Forsvarets forskningsinstitutt melder at rekrutteringen til Forsvaret ikke er tråd med forventet avgang.

Verken Forsvarets høgskole (FHS) som utdanner befal og offiserer eller forsvarsgrenenes våpenskoler har campus nord for Trondheim. Når alt av militær akademia og alle grensjefenes kompetanse-, utviklings- og utdanningsavdelinger er i sør mens store deler av styrkestrukturen er i nord, blir det i seg selv en høyere terskel for rekruttering. Derfor må det jobbes for at mer militær utdanning flyttes til Indre Troms.

Ordfører, hensikten med å fremme en interpellasjon istedenfor et enkelt spørsmål om denne situasjonen er å åpne for ytringer og forslag til strategier fra alle de lokale partiene om den prekære situasjonen. Ordføreren bør initiere en samlet uttalelse fra kommunestyret, og det bør søkes en politisk allianse mellom posisjon og opposisjon for videre påvirkning — lokalt, regionalt og på Tromsbenken.

Hva er ordførerens strategi?