Det siste året har flere unge kvinner stått frem med sine historier og tegnet et bilde av det som kan forstås som en ukultur i Forsvaret. Historiene har beskrevet enkeltpersoners opplevelser av mobbing og seksuell trakassering, og det har vært rettet kritikk mot Forsvaret og deres håndtering av varslingssakene. Hvor nyanserte disse historiene er, er vanskelig for oss utenfra å fastslå. Men en ting er sikkert, historiene gjør inntrykk.

Forsvarets grunnverdier er respekt, ansvar og mot (RAM). Respekt for menneskeverd og vedtak, ansvar for hverandre og mot til å vise god dømmekraft. Dette er gode grunnverdier som vi opplever at de aller fleste i Forsvaret etterlever.

NRK-serien «Klar til strid» har tatt nordmenn med på unge menneskers reise inn i Forsvaret. En reise inn i en organisasjon som skal gjøre mennesker i stand til å operere i krig og krise. Ett av flere sentrale elementer for å kunne løse så krevende oppgaver er å bygge samhold. «Klar til strid» gir oss et innblikk i hvordan bataljonene bygger samhold og viderefører kultur gjennom ulike ritualer. Og selv om mange av disse ritualene virker merkelige for oss utenforstående, skjønner vi viktigheten av å skape samhold. Det er dette samholdet som gir en gruppe ulike mennesker evnen til å løse krevende oppgaver sammen.

Det skal være trygt å leve i Målselv

Til tross for gode grunnverdier og fokus på samhold, viser historiene til disse kvinnene en annen side av Forsvaret. I denne sammensveisede organisasjonen opplever enkelte unge kvinner å stå alene og å ikke bli tatt på alvor. To omfattende undersøkelser gjennomført av Forsvaret selv (MOST-undersøkelsen) viser høye tall av mobbing og seksuell trakassering, hvor unge kvinner er særlig utsatt. Ifølge de siste tallene presentert av Forsvaret svarer 58 prosent av kvinnene i førstegangstjeneste at de har opplevd kjønnstrakassering.

I mediene kan vi lese om eksempler på manglende respekt for grenser, usunn gruppementalitet, redsel for varsling, grov og seksualisert språkbruk, voldtekt og manglende konsekvenser for de som utøver trakasseringen. Flere av disse hendelsene har skjedd, og skjer, i Målselv.

Forsvaret har ikke ansvaret alene for alt holdningsskapende arbeid, dette er et overordna samfunnsansvar og ikke minst en meget viktig samfunnsdebatt. Men håndteringen internt i egen organisasjon er svært urovekkende og uakseptabel. Forsvaret er en av de største arbeidsplassene i kommunen vår, og vi i det tverrpolitiske kvinnenettverket i Målselv ønsker å ta avstand fra den ukulturen som skjer i vår kommune.

Vi oppfordrer Forsvaret til å trappe opp arbeidet med å bekjempe mobbing og seksuell trakassering, oppnå nulltoleranse i alle ledd, og utarbeide gode rutiner for hvordan varsler skal følges opp. Brudd på nulltoleranse-prinsippet må ha konsekvenser.

Til slutt vil vi takke de som har stått frem og fortalt sine historier. Det har vært vondt å lese, men det har vært viktig. På samme måte som troll bekjempes av sollys, må ukultur må frem i lyset før den kan endres. Takk for motet dere har vist ved å heve stemmen, og vit at vi er mange i lokalsamfunnet som støtter dere.

Det skal være trygt å leve i Målselv.

Vil du bidra med din mening? Send debattinnlegg på epost her